sosy - 72234 przepisów (strona:219/4816)

Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 157

Pyszne, nieco zaskakujące, połączenie łososia i sosu z kiszonych ogórków.  Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony tutaj  okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony   Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko(...)cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i   Pietruszka 1/2  łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2  łyżeczka soli  sos 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki

Stare Gary
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 176

cieszyć póki mamy okazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany(...)wody. Tak jak już w poprzednim poście pisałam "potrzeba matką wynalazków" i wynalazła tym razem własnie ten sos :) Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki

Jedzeniomania
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 147

makaronu czy ziemniaków. Blender** marki   Tefal   jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów było wielkim problemem, a tu w pojemniku wszystko sprawnie się miksuje i dosłownie w kilkanaście sekund mamy wszystko gotowe, do tego ta magiczna nakładka do majonezu(...)sosów, o której wspominaliśmy we wpisie  śniadaniowym . Robot*** planetarny   Tefal   wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą

Plate of Joy
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 147

także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu(...)kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć

Kuchnia po mojemu
DOMOWY SOS AIOLI 278

Sos aioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw,  jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów(...)składzie mojego sosu jest żółtko, musztarda, czosnek (dość dużo), ocet lub cytryna, oliwa i dodatki smakowe: sól, cukier, można także dodać pieprz. Z podanych ilości wyszedł mi taki mały słoiczek sosu, akurat do 6 burgerów. Oryginalny sos aioli bywa z oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne, nam najbardziej sosy majonezowe smakują na bazie oleju rzepakowego (który jest neutralny

Smaczne Zdrowe
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 159

mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również fantastyczny sos. Mój sos zrobiłam na jasnozłotej zasmażce z szalotki, z wykorzystaniem mocno estragonowego wywaru z gotowania plastrów indyka.  Zalewa solankowa aromatyzowana przyprawami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min Otwieranie Garnka(...)Naturalne Indyk w sosie własnym Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 9 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Zalewa solankowa aromatyzowana przyprawami Składniki 600 ml zimnej wody (po wygotowaniu zostaje ok. 550 ml) 5 i 1/2 g soli morskiej 1 - 2 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu łupinka

Szybko Szybkowar
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 182

używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń. Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu na myśl przychodzi nam sos. My dziś proponujemy wam sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka . Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu 120 ml brązowego cukru 80 ml startej cebuli 60 ml octu 2 łyżki(...)oleju roślinnego 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 3 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki dymu w płynie Przygotowanie: W rondelku rozgrzać olej roślinny dodać do niego startą cebule. Całość smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pozostałe składniki

naRuszcie
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 237

przekąski, gdyż może postać w lodówce kilka dni bez obaw, że się "zestarzeje". Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy jej sosami. Sosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska(...)dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :) Przykładowe sosy do sałatki: Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. (Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chicken burgery 195

Chicken burgery... Soczysty filet z kurczaka. Domowej roboty, puszysta bułka. Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli. Pomidor i sałata. Kto ma ochotę na jednego? Zapraszam!   Składniki: Bułki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%); 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo(...)łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru

Gospodyni Miejska
Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym 205

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym... Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów. I do tego meksykański sos: Kremowe awokado z dodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to puszysty serek twarogowy. A całość oprószona wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska imprezowa!   Składniki: 1 miękkie awokado; 2 ząbki czosnku; 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego(...)praskę i dodać do awokado. Wymieszać. Do awokado z czosnkiem dodać sok wyciśnięty z połowy cytyny i wymieszać. Tak przygotowane awokado wyłożyć na dno salaterki/talerza. Na awokado wylać równomiernie sos meksykański. Serek, jeśli jest dość zwarty, wymieszać widelcem i rozprowadzić po sosie meksykańskim (można łyżką nakładać kleksy serka). Serek oprószyć żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Podawać

Gospodyni Miejska
Burgery 100% homemade 181

burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki , przez sosy , aż po kotlety . Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :) P.S. Podane przeze mnie proporcje wystarczą na ok 4 - 5 kanapek. 1. Bułeczki (wg przepisu kwestiasmaku.pl): Składniki: 125 ml dobrze ciepłego(...)bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną.  Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz

Taste Of My Day
Warzywny mix prosto z pieca :) 156

użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka ,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :)   I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!  Kiedy warzywa już się upieką(...)można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa

Sajkofanka smaku
Spaghetti Aglio e Olio: włoska prostota w najlepszym wydaniu 23

oliwy, świeżej papryczki chili ( lub płatków chili) i świeżej natki pietruszki. Składniki na perfekcyjne Spaghetti Aglio e Olio Makaron: idealny będzie długi, cienki makaron typu spaghetti, który doskonale wchłania sos. Czosnek: świeży i drobno posiekany, jest sercem tego dania. Oliwa Extra Virgin: zapewnia bazę do sosu i nadaje daniu głębi smaku. Papryczka chili: dodaje pikantności i charakteru. Świeża pietruszka: nadaje(...)czosnek zacznie lekko pachnieć. Uważać, aby nie przypalić czosnku. Można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby uniknąć przypalenia czosnku. Dodać ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem czosnkowym. Wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Jeśli sos wydaje się zbyt suchy, można dodać trochę więcej wody z gotowania makaronu. Dodać posiekaną natkę pietruszki do makaronu. Wymieszać potrawę i doprawić

Moja Książka Kucharska
RalfBigBurger – Burger z Plakatu vol. 4 20

tego czasu stał się jednym z najważniejszych symboli sieci restauracji. Pomysłodawcą Big Maca był Jim Delligatti, który skomponował go na bazie tradycyjnego hamburgera, ale dodał dodatkową bułkę i specjalny sos. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, a Big Mac szybko zdobył popularność. Pochodzenie Big Maca Chociaż Big Mac zyskał światową sławę jako amerykański burger, warto zauważyć, że każdy region(...)może mieć nieco inny smak Big Maca. W zależności od lokalnych preferencji kulinarnych niektóre składniki mogą być dostosowywane, zachowując jednak charakterystyczny sos Big Mac. RalfBigBurger Składniki na mój sos do RalfBigBurgera: – Majonez – Musztarda – Woda z ogórków konserwowych – Ogórki konserwowe – Pieprz – Sól – Cebula w proszku – Czosnek w proszku *Ilość składników jest dobierana

RafalCook
RalfBurgerKing – Burger z Plakatu vol. 1 20

Zamiast biec do najbliższego fast fooda, zdecydowałem się stworzyć własną wersję tego pysznego burgera w zaciszu kuchni. Smokey Steakhouse RalfBurgerKing Sekretem Smoky Steakhouse Burger King są niewątpliwie jego wyjątkowe sosy. 1. Sos śmietankowy i przepis na ten niezwykły sos: – 5 łyżek kwaśnej śmietany – 5-7 łyżek majonezu – 1-3 łyżki musztardy – 1-2 łyżeczki octu winnego(...)Sól, pieprz, i cukier do smaku Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i zostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Smokey Steakhouse RalfBurgerKing 2. Sos BBQ Whiskey, również niezwykły 🙂 – Dużo whiskey… ???? 100 ml do sosu, reszta… ???? – 5-7 łyżek ketchupu – 5 łyżeczek brązowego cukru – 1 sztuka jabłka startego drobno

RafalCook