skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli(...)boczku. Zacierki: 1 jajo; Mąka pszenna. Sposób przygotowania: Ziemiaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę
Gospodyni Miejskadomowym zakwasie... Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku(...)czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą
Gospodyni MiejskaGrochówka... Aromatyczna, gęsta i smaczna. Pełna jarzyn, obficie posypana majerankiem. Idealna w chłodne dni. Smacznego! Składniki: 400 g łuskanego grochu; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 2 ząbki czosnku; 1 liść laurowy; 1 czubata łyżka majeranku(...)Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody
Gospodyni MiejskaNiezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka soli; 5 liści laurowych; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki majeranku; 1/2 łyżeczki pieprzu. Sposób przygotowania: Marchewkę, seler(...)pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Czonek obrać i pokroić każdy ząbek
Gospodyni MiejskaZakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2,5 litra zimnej wody; 375 ml soku z kiszonych ogórków; 1 łyżka chrzanu(...)Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy
Gospodyni MiejskaZnana i uwielbiana przez wszystkich. W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego. Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Zapraszam! Składniki: 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%); 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki; 250 g makaronu nitki. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę
Gospodyni Miejskawyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku(...)kiszonych ogórków; 2,5 litra zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskazakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam! Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej(...)śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ząbek
Gospodyni MiejskaMocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 - 4 łyżki octu(...)spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać
Gospodyni Miejskafasolki szparagowej. Oprószona koperkiem, zabielona śmietaną. Bogactwo warzyw przez cały rok. Zapraszam! Składniki: 450 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona); 2 duże marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 6 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek(...)koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Do garnka
Gospodyni Miejskabiałych różyczek kalafiora i zielonego brokuła. Dodatek ziemniaków i koperku. A całość zabielona kwaśną śmietaną. Pycha ! Składniki: 1 mały kalafior; 1 mały brokuł; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średnie ziemniaki; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 2,5 litra zimnej wody; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler
Gospodyni Miejskaaromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana
Gospodyni MiejskaZupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez
Gospodyni MiejskaSałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami... Słodycz jędrnych, zielonych winogron. Soczystość selera konserowego. Słoność fety. Ostrość czosnku. I chrupkość prażonych migdałów. Pyszne połączenie, niezapomniany smak! Składniki: Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g); Kostka fety (waga netto 270 g); Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g); 100 g płatków migdałów; 2 ząbki czosnku(...)uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki
Gospodyni Miejskachudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka gałki(...)muszkatałowej; 1 łyżeczka mielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki imbiru; Sól. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler
Gospodyni Miejska