seler - 8745 przepisów (strona:45/583)

Kurczak w sosie śmietanowo serowym z selerem naciowym i brokułem 143

tego wyjdzie... no i wyszło pyszny aromatyczny sos z miłą nutą ziołową. Składniki 1 mały brokuł 500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2/3 selera naciowego (jak ktoś lubi może skroić cały) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki lukczyka 1/2 łyżeczki kurkumy 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie(...)sera cemambert  1 serek topiony lub 1 serek w serdelku sól pieprz olej do smażenia Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebule, czosnek siekamy. Seler kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy olej. Jak olej się rozgrzeje dodajemy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili dorzucamy seler. Jak seler będzie już lekko miękki dodajemy kurczaka

Piekielna Kuchnia Pati
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 110

łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba(...)całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna   sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru

Kuba Gotuje
Ryba „po grecku” 270

mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest(...)bardzo popularna w naszym kraju. W naszym przepisie w wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku

Kulinarna Pokusa
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

jest szeroki. Także przygotujcie wielki garnek, mnóstwo włoszczyzny, buraków, suszonych grzybów, ziół i domowej roboty zakwas buraczany klik i do dzieła. SKŁADNIKI : buraki 1kg  marchew 3 szt  seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt  cebula 2 szt  imbir ok 3-4 centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy 3-4 pędy(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Przygotowujemy duży garnek, umyte mięso zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy, por dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i opalamy ją na ogniu, nada to słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą

Basia w kuchni
Warzywny pasztet z groszkiem i selerem 136

podjadać przez cały dzień i podawać na wiele sposobów: zarówno do śniadaniowych kanapek, jak i w formie obiadu. Przygotowałam już wiele wersji i za wyjątkową uważam tą z dodatkiem selera – jednej z najlepszych imitacji mięsnego smaku. Przepisy na roślinne pasztety na pierwszy rzut oka mogą wydać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest; warto jednak kilka kroków zaplanować(...)wyprzedzeniem. Składniki na zwykłą formę keksówkę: 1 szklanka zielonego grochu (namoczonego uprzednio w wodzie przez kilka godzin) 1 bulwa selera (ok. 500g) ¼ szklanki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szt. ziela angielskiego 2 szt. jałowca 2 liście laurowe 2 duże cebule, posiekane ½ szklanki mielonych orzechów włoskich 1 pełnoziarnista bułka, namoczona w wodzie 1 łyżeczka majeranku

Roślinna - blog wegański
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 130

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb

Uwaga Babcia Gotuje
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 358

warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny.   Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą część pora i pietruszkę w zgrabne półplasterki. Selera naciowego – w plasterki około 3-4mm grubości. Selera bulwiastego kroimy w zapałki.   Gdy kurczak już ugotowany, pora wyjąć go z wywaru, a do wywaru dodać kostkę rosołową(...)dorosłych osób. Przy odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. SKŁADNIKI ok. 1kg podudzi z kurczaka 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki

Karo in the Kitchen
,,Sałatka z winogronem’’ 187

Szybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu(...)prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi

Podróż w kulinaria
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 194

najbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane(...)najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy drobno, dodajemy do miski z papryką. Myjemy i obieramy z łyka gałązki selera naciowego, kroimy je w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do papryki i cebuli. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw.   Krewetki odmrażamy na sicie pod bieżącą wodą, nie bardzo ciepłą

Karo in the Kitchen
Fasolowa z boczkiem i zacierkami 149

móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela ang. cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki zacierek natka(...)pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy

Smakołyki Asi
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 117

recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy(...)slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno

Martyna Cooks
Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką 129

Ostatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukają(...)drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Ogórki po żydowsku 129

Ogórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę(...)selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu

Bajeczna Kuchnia
Wegański rosół - bulion warzywny 148

chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę  1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek  Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego(...)łyżki oliwy  1 litr wody Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, seler na 2-3 większe części. 2. Zieleninę płuczemy i związujemy ze sobą. Ważne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać je w wersji sproszkowanej. 3. Całą cebulę przysmażamy

Bananowe Pole
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 176

łyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników(...)litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania