tego wyjdzie... no i wyszło pyszny aromatyczny sos z miłą nutą ziołową. Składniki 1 mały brokuł 500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2/3 selera naciowego (jak ktoś lubi może skroić cały) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki lukczyka 1/2 łyżeczki kurkumy 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie(...)sera cemambert 1 serek topiony lub 1 serek w serdelku sól pieprz olej do smażenia Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebule, czosnek siekamy. Seler kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy olej. Jak olej się rozgrzeje dodajemy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili dorzucamy seler. Jak seler będzie już lekko miękki dodajemy kurczaka
Piekielna Kuchnia Patiłososiowy tak świeży, że do mnie mrugał. Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba(...)całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru
Kuba Gotujemocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest(...)bardzo popularna w naszym kraju. W naszym przepisie w wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku
Kulinarna Pokusajest szeroki. Także przygotujcie wielki garnek, mnóstwo włoszczyzny, buraków, suszonych grzybów, ziół i domowej roboty zakwas buraczany klik i do dzieła. SKŁADNIKI : buraki 1kg marchew 3 szt seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt cebula 2 szt imbir ok 3-4 centymetry czosnek 3 ząbki por 1 szt seler naciowy 3-4 pędy(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Przygotowujemy duży garnek, umyte mięso zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy, por dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i opalamy ją na ogniu, nada to słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą
Basia w kuchnipodjadać przez cały dzień i podawać na wiele sposobów: zarówno do śniadaniowych kanapek, jak i w formie obiadu. Przygotowałam już wiele wersji i za wyjątkową uważam tą z dodatkiem selera – jednej z najlepszych imitacji mięsnego smaku. Przepisy na roślinne pasztety na pierwszy rzut oka mogą wydać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest; warto jednak kilka kroków zaplanować(...)wyprzedzeniem. Składniki na zwykłą formę keksówkę: 1 szklanka zielonego grochu (namoczonego uprzednio w wodzie przez kilka godzin) 1 bulwa selera (ok. 500g) ¼ szklanki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szt. ziela angielskiego 2 szt. jałowca 2 liście laurowe 2 duże cebule, posiekane ½ szklanki mielonych orzechów włoskich 1 pełnoziarnista bułka, namoczona w wodzie 1 łyżeczka majeranku
Roślinna - blog wegańskiWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb
Uwaga Babcia Gotujewarto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą część pora i pietruszkę w zgrabne półplasterki. Selera naciowego – w plasterki około 3-4mm grubości. Selera bulwiastego kroimy w zapałki. Gdy kurczak już ugotowany, pora wyjąć go z wywaru, a do wywaru dodać kostkę rosołową(...)dorosłych osób. Przy odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. SKŁADNIKI ok. 1kg podudzi z kurczaka 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól świeżo mielony pieprz ½ łyżeczki kurkumy 10 łyżek słodkiej śmietanki
Karo in the KitchenSzybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu(...)prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi
Podróż w kulinarianajbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane(...)najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy drobno, dodajemy do miski z papryką. Myjemy i obieramy z łyka gałązki selera naciowego, kroimy je w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do papryki i cebuli. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw. Krewetki odmrażamy na sicie pod bieżącą wodą, nie bardzo ciepłą
Karo in the Kitchenmóc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela ang. cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki zacierek natka(...)pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy
Smakołyki Asirecipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy(...)slices) cheddar fresh basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno
Martyna CooksOstatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukają(...)drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę
Słodkie okruszkiOgórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, marchewkę , pietruszkę(...)selera obieramy, kroimy w słupki. Nać selera i pietruszki płuczemy. Do każdego słoika wkładamy po 2 baldachimy kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu
Bajeczna Kuchniachwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :) Wegański rosół - bulion warzywny Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego(...)łyżki oliwy 1 litr wody Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, seler na 2-3 większe części. 2. Zieleninę płuczemy i związujemy ze sobą. Ważne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać je w wersji sproszkowanej. 3. Całą cebulę przysmażamy
Bananowe Polełyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników(...)litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić
Pociąg Do Kuchni