dużą ilość majeranku. Z delikatną nutą czosnku i chrzanu. Zabielony kwaśną śmietaną. Podany z jajkiem i białym serem. Polecam! Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki(...)patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana
Gospodyni MiejskaBigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor. W garnku, w którym będzie
Gospodyni Miejskaobiadu. Pyszny smak polskiej, domowej tradycji. Smacznego! Składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g); 1 średnia cebula; 2 duże marchewki; Biała część pora, 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie łodygi świeżego lubczyku; 3 suszone grzyby; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 3 litry zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Marchewki(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka
Gospodyni Miejskamięs, sosów. Pierwsza wersja to bulionetka do zup: Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soli SKŁADNIKI: - 3 szt marchwi - 1 mały seler - 3 gałązki selera naciowego - 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka gałązek lubczyku - sól(...)liść laurowy 4 szt - 1 mały seler
Basia w kuchniwtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI : kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 mała rozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki lubczyk św. 2 gałązki ziele angielskie(...)SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania - między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół - gdy nasze mięso zaczyna się gotować i jeżeli są to zbieram szumowiny - wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką , aby było łatwiej
Basia w kuchniGARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy(...)tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość. Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki. Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa
Pasje JolkiDelikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie. Składniki: pęczek selera naciowego 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1,5 l bulionu łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakziemniakami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzin Składniki: 1000 g wołowiny z udźca 2 cebule 3 marchewki 1 mały kawałek selera 500 ml czerwonego wytrawnego wina 2-3 gałązki świeżego tymianku 1000 g ziemniaków 200 g śmietany 18% 3-4 łyżki mąki pszennej pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso(...)Zalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc. Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później. Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się
Kulinarne przygody Gatitymłodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Polecam! Składniki: 1/2 kg skrzydełek 1 mały kalafior 2 młode marchewki kawałek selera łodyga selera naciowego świeży koperek śmietana 18% sól ziele angielskie liść laurowy na lane kluski : 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli Wykonanie: Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy(...)ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i gotować już pokrojone
Walijskie Pichcenieurozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :)) Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele(...)angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1/2 paczki drobnego makaronu Wykonanie: Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler
Walijskie Pichceniekilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej część mojej rodziny. A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko. Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :) Składniki: 4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka(...)łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniemięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem
Walijskie PichcenieSkładniki: seler korzeniowy 1 większy, ziemniaki 12 średnie, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, jajka 1 duże, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana kwaśna - ile potrzeba seler i ziemniaki obrać - połowę selera i 8 ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce do ziemniaków - resztę selera i ziemniaków utrzeć w blenderze na tarce grubsze oczka
W Mojej Kuchni LubięDanie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających. 1 udko kurczaka ½ pomarańczy -sok ½ cytryny -sok 20 g masła ½ selera naciowego 2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika sól, pieprz Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać(...)seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min. Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki. Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika. P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony
Kulinarny karnet ChristopheraJednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas! Zrobimy rosół z kaczuchy! Składniki porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy marchewka seler naciowy czosnek opalona cebula ESTRAGON SKWORCU PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU zielona natka selera sól woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj. Do garnka(...)grubym dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody. Dodaj łyżkę estragonu Skworcu. Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka. Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu. Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól. Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu. Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka. Rozłóż makaron na talerze. Rozlej rosół
Z Kuchni Do Kuchni