seler - 8745 przepisów (strona:46/583)

Wołowe policzki w sosie chrzanowym 156

chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie!  Składniki: 0,5 kg  wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek selera w korzeniu 1 szt.większej cebuli 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego świeży rozmaryn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)mące. Słoninkę pokroiłam w kostkę. Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki. Obsmażyłam je z obu stron. Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami. Pokroiłam na plasterki marchewkę i seler naciowy. W kostkę cebulę i korzeń selera. Posiekałam czosnek. Wyjęłam z garnka policzki. Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz ziołami,  zielem angielskim i liśćmi laurowymi.   Wsypałam

potrawyregionalne
ogórkowa z klopsikami 129

Pożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi.  Składniki: kość wędzona 1 duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście selera 1 szklanka startych ogórków kiszonych małe ziemniaczki 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kwaśnej(...)wegeta maggi ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 198

koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około(...)Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek. Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie

Kuchenna Kontrrewolucya
ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU 202

pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ... Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie:  Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną(...)kostkę pietruszkę i korzeń selera,  seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy

Walijskie Pichcenie
Koktajl z selera naciowego z kiwi, imbirem i miodem + film 198

Smaczny i gęsty koktajl z selera naciowego, kiwi oraz imbiru i miodu to doskonale oczyszczający, odchudzający i pełen witamin napój. Seler naciowy znakomicie komponuje się z słodko- kwaśnymi owocami kiwi oraz imbirem i miodem, co daje mu bardzo wyrazisty i oryginalny smak. Taki koktajl to znakomita propozycja dla osób dbających o linię. składniki na 2 porcje 5 łodyg selera naciowego(...)świeżego imbiru 1 łyżka miodu przepis Obrane owoce kiwi kroimy w plastry i przekładamy do wysokiego naczynia a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte łodygi selera kroimy na mniejsze części, a obrany imbir w cienkie plasterki, wszystko przekładamy do zmiksowanych owoców kiwi i jeszcze raz całość dokładnie blendujemy. Koktajl dosładzamy miodem i wszystko razem mieszamy. Gotowy koktajl przelewamy

Smakowite Dania
najlepsza zupa z leśnych grzybów 127

się do roboty i zupę ugotować. składniki  dla sześciu  osób wywar 2 podudzia kurczaka 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) szczypta lubczyku sól, pieprz zupa 700-800 g oczyszczonych grzybów 150 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) 1 marchew kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula(...)ząbek czosnku 3  łyżki masła 2 ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez

Miód i pieprz
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 171

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku

greenscarf
Sałatka z selerem naciowym 359

Jesienne porządki na grządkach kazały zrobić mi sezonową sałatkę :) Jak już wycięłam mojego mikroskopijnego selera naciowego to zrobiłam taką oto sałatkę. Smaczna i sycąca ;) Sałatka z selerem naciowym Składniki: seler naciowy kukurydza groszek pierś z kurczaka 2 jajka garść żurawiny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz kolorowy kilka kropli octu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy(...)kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy go na oleju z pestek winogron, tylko z solą i pieprzem. Osuszamy go na papierowym ręczniku i studzimy. Do dużej misy wsypujemy pokrojonego selera, kukurydzę, groszek, żurawinę, pokrojone jajko i kurczaka. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, świeżo mieloną sól i pieprz kolorowy oraz kilka kropli octu. Całość mieszamy i możemy zajadać

Lawendowe Niebo
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 144

Znakomite Lekkie Leczo Wegańskie to bardzo fajne rozwiązanie na dzień bez mięsa.  Leczo wykonałam z pomidorkami suszonymi, chrupiącymi pędami fasoli, świeżego selera, czerwonej delikatnej cebulki, świeżych liści szpinaku oraz słodkiej marchewki.  Wykonanie tej potrawy jest szybkie i bardzo przyjemne.  PRZEPIS W PEŁNI MOJEJ INWENCJI!! WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI  Składniki: 1 Marchewka 1 Cebula czerwona(...)Garście pędów fasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy  2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku  1/3 Szklanki wody przegotowanej    Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę

Gotowanie Patki
Piątkowe Inspiracje - Krupnik odchudzony 157

razem postanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący. 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki pół selera kawałek pora 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera natka pietruszki sól pieprz czarny Warzywa pokroić w kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz(...)liście z selera. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną kaszę dodać do wywaru warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Niedzielny rosół 172

garnek 3 litrowy): - 4 pałki z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 3 duże marchewki - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 ziarenka pieprzu - plaster korzenia selera - kilka listków magi - kilka listków selera - natka pietruszki - sól - pieprz zmielony - szczypta imbiru -  Makarony Polskie - nitki z Omega 3 Pałki z kurczaka zalewam zimną wodą i zaczynam gotować(...)wolnym ogniu- rosół tylko od czasu do czasu delikatnie bulgocze. Szumowiny nie zbieram, po jakimś czasie nie będzie po niej żadnego śladu. Wrzucam obrane cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, dodaję listki magi, selera, natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, kulki pieprzu. Wszystkie smaki pomalutku łączą się ze sobą i wzajemnie przenikają. Rosół gotuję ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania

Wielopokoleniowo
domowa kostka rosołowa 201

szyje i inne kawałki dowolnego drobiu) 5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju(...)łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy zimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy

Miód i pieprz
Galareta z kurczaka do słoików 153

Smaczna galareta zamknięta w słoikach  może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do  dużego garnka  • Zalać wodą dodać(...)całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki  selera i lubczyku  • Dodać sól pieprz wg swojego smaku  • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu  aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do  wyparzonych suchych słoiczków  • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów  marchwi i groszek 3. • z pozostałego

W królestwie smaków Beaty
Młoda kapusta na ciepło. 149

Składniki: mała główka młodej kapusty lub 3/4 dużej główki kapusty, kość od schabu, 1 marchew, garść świeżej, posiekanej natki pietruszki, garść świeżego posiekanego koperku, kawałek pora, kawałek selera, 30-50dag boczku, 2 pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń.  Przygotowanie:   Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła(...)całej kości). Dodać startą marchew, por i seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć.  1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.  Kapustę pokroić.   Dodać pokrojoną kapustę i dusić ok.30min. do miękkości. Następnie dodać kiełbasę z boczkiem i cebulką, wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, koperek oraz

W kuchni u Moniki
dietetyczna ryba po grecku 179

tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy(...)miejsce. W tym czasie  obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .  Seler marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach , łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc

Miód i pieprz