pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny(...)którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek
Z Kuchni Do Kuchnidzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego(...)bardzo proste, a najbardziej pracochłonną czynnością było obranie i pokrojenie składników. Obrane ziemniaki pokroiłem w średnio grube plastry - około 5 mm, w trochę cieńsze półplasterki (3 mm) pokroiłem obranego selera i buraka. Marchewki po ich obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości, co seler i burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem
Wyprawy kulinarneSałatkę przygotowałam z 3 podstawowych składników: małej cukinii 4 łodyg selera naciowego dużego pomidora sól, olej lniany tłoczony na zimno LenVitol firmy Oleofarm Przygotowanie : Umyte warzywa pokroić w dość grubą kostkę Wymieszać, dodać sól do smaku, polać olejem lnianym o smaku czosnku. Olej czosnkowy przygotowałam kilka dni wcześniej. Włożyłam do oleju lnianego kilka ząbków czosnku(...)olej będę częściej używać do sałatek, które można spożywać na surowo. Wkrótce wypróbuję ten olej w prostej sałatce wzbogaconej o biały ser. Uważam że też powinna być smaczna :) Seler naciowy ma sporo wit. C. prowitaminę A, witaminy B1, B2, PP oraz wapń, żelazo i fosfor. Jedzenie selera pobudza apetyt i poprawia trawienie. Warto jeść również i seler korzeniowy
Proste PotrawySkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3-4 małe młode marchewki 2 młode małe pietruszki 2 małe plastry selera 1 cebula czerwona 10-12 pomidorków koktajlowych garść migdałów natka pietruszki i selera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę(...)obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka. Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki. Zgasić ogień. Dolać oliwę, wsypać kaszę gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie ziołami. Smacznego
kolorowotorcikowowarzyw) chodzi o to by poddać karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować(...)wyjęciu z zupy można je wykorzystać do innych potraw). 1)- Na litr wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół by jak największe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić
Buniabaje w kuchniSkładniki: 2 słoiczki selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 20 dag szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy odsączamy na sitku. Paprykę, seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy kukurydzę i posiekany szczypiorek. Z majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego
Czerwona PorzeczkaZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj
Moja Delicjaulubione warzywa, a także jajka lub ulubione świeże zioła. Polecam nie tylko na spotkania w większym gronie, smacznego:) puszka tuńczyka, 100 g ugotowanego ryżu, czerwona papryka, 2-3 gałązki selera naciowego, czerwona cebula, kilka łyżeczek majonezu, kilka łyżeczek jogurtu, 1-2 łyżeczki musztardy, garść posiekanych listków selera naciowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Wszystkie warzywa pokroić(...)bell pepper, 2-3 stalks of celery, 1 red onion, few tsp of mayo, few tsp of yogurt, 1-2 tsp of mustard, a handful of chopped selery leaves, seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika Finely chop all the vegetables, combine with the rest of ingredients. Season to taste and toss everything together. enjoy
Lekcje w kuchniPyszna i prosta sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa idealnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub smaczna kolacja. Sałatka na co dzień i od święta :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1 puszka ananasa 200 gram szynki drobiowej w kawałku pęczek świeżego koperku majonez ok 3-4 łyżki sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)seler odcedzamy z zalewy i wykładamy do miski, szynkę i odsączonego ananasa kroimy w kostkę i przekładamy do miski, koperek drobno siekamy i dodajemy do całości, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem, gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie smaki się z sobą przegryzły, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLokresie zimowym należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw. Te z mrożonek doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula(...)mrożoną włoszczyznę oraz mieszankę z kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa oraz makaron,gotować do miękkości makaronu ok.8-10 minut. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem
Kolorowa kuchnia Elkiwarzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska) 150 gram wędzonego boczku surowego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju(...)smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę, pora,marchewkę i pietruszkę w cienkie półplasterki, selera możemy pokroić na cienkie i drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ( ja użyłam tarki), ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, boczek kroimy w dość drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki, na patelnię dodajemy smalec lub olej i podsmażamy cebulkę
Blog kulinarny S9.PLkolację. Przypomniałam sobie żółtą sałatkę i oczywiście musiałam coś dodać od siebie, sypnęłam więc prażonych pestek słonecznika, a do sosu dodałam ząbek czosnku. Pycha! Żółta sałatka - z ananasem, selerem, kukurydzą Składniki: 2 słoiki selera marynowanego (po 400ml) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów w plastrach 4 jajka 200g żółtego sera 1/3 szklanki pestek słonecznika (opcjonalnie) sos: 2 łyżki majonezu(...)łyżki naturalnego jogurtu ząbek czosnku (opcjonalnie) sól sok z cytryny do smaku Seler odsączyć na durszlaku i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Ananasy osączyć, pokroić. Kukurydzę osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w słomkę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki (oprócz pestek) umieścić w misce, wymieszać. Przygotować
Obiad gotowywarzywa. Aby trwać w swoim postanowieniu i nie marnować żywności, stwierdziłam, że zupa krem będzie doskonałym pomysłem, aby je wykorzystać. Obawiałam się jednak, że połączenie warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, por) z papryką nie będzie trafione. Myliłam się. Powstała smaczna, jesienna zupka. Aby nabrała nieco orientalnego aromatu, możecie doprawić ją dodatkowo odrobiną curry lub imbiru. Swoją zupę podałam z domowymi(...)Przepis na krem z warzyw korzeniowych i papryki Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 duże marchewki 3 pietruszki połowa średniego selera biała część pora 2 małe czerwone papryki około 1,5 -2 l bulionu łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku łyżka oleju
Kuchnia Bazyliisosie, a która doskonale sprawdzi się na mniejszych, czy większych imprezach. Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Składniki (składniki na 6-8 osób): 1kg ziemniaków 4 jajka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 awokado 120g boczku parzonego, wędzonego 2 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka musztardy dijon Pieprz Sól(...)osolonej wodzie, staramy się nie rozgotować ziemniaków, po odcedzeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja gotujemy na twardo przez 10min. studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dwie łodygi selera naciowego kroimy w półcentymetrowe paski, dodając selera naciowego uzyskujemy przyjemny efekt chrupkości w sałatce. Białą i czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dwa owoce awokado przecinamy w pół, usuwamy
Księga-Smaku