pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina oleju lub oliwy z oliwek ewentualnie śmietana 30% Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Seler obrać. Kapustę pekińską umyć oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz
Ugotowaćmnie przy obieraniu i było ich trochę za dużo. Za dużo na jeden obiad, za mało żeby wystarczyło na następny. Szkoda wyrzucać, rozejrzałam się po kuchni i znalazłam ogromnego selera. Tak powstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól(...)pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie solą, tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 20 min., aż będą miękkie. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion
MiksturownikPodobno szklaneczką takiego soku rozpoczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina ;) Wypity na czczo oczyszcza i nawilża skórę. Wzmacnia włosy i chroni ciało przed działaniem wolnych rodników przyspieszających starzenie. Seler naciowy to punkt obowiązkowy w każdej diecie oczyszczającej i odchudzającej. Składniki na 1 szklaneczkę: 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka Łodygi selera i jabłka umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dokładnie wymieszać
Moja Galeria Smakubułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)środka włóż również kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Warzywa Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając ich. Zmiażdż
Food Squarewystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem. Składniki : 2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki) mały kalafior marchew pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka octu jabłkowego pieprz czarny sól Grzyby suszę w przeznaczonych do tego suszarkach Grzyby połamać na mniejsze kawałki i namoczyć w wodzie(...)garnka przynajmniej pół litra wody, dodać grzyby i gotować ok. 40 minut. Po zawrzeniu wody, zmniejszyć moc palnika. W innym garnku nastawić 1 litr wody, dorzucić różyczki kalafiora, pietruszkę, seler, kawałek pora i marchew pokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziespożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek(...)dekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól
Jem więc JestemTrzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew(...)seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka z ok. 1 litrem wody. Zagotować. Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą
Weekendy w domu i ogrodziewodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego(...)szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać
moj przepis napodstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu(...)ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6 minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni
Stare GarySkładniki: papier ryżowy (7 płatów) pomidor (1 szt.) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt) pieczarki (5 szt.) pomidor (1 szt.) por (ok 7 cm łodygi) sól kurkuma gałka muszkatołowa olej woda Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w plastry, pora w drobne paski, pomidora w kostkę(...)Dusiły na patelni marchewkę i seler. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy woda odparuje dodajemy trochę oleju i pora. Przyprawiamy. Smażymy. Dodajemy pomidora i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Do głębokiego talerza wlewamy trochę ciepłej wody. Zamaczamy w niej płaty papieru ryżowego (każdy z osobna), a następnie nakładamy na ich środek trochę farszu. Zawijamy w koperty. Smażymy
Weganka gotujeziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza. Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie(...)garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić. Wyjąć cebulę. Do garnka wlać gorącą wodę. Wrzucić do garnka marchew, pietruszkę, seler i liść laurowy. Pogotować do miękkości warzyw. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową . Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować, aż będą
Weekendy w domu i ogrodziesklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej(...)miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45-60 minut. Przy większej wagowo dynii czas pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru(...)pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami
sierotka maRysia w kuchni