wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego(...)szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać
moj przepis napodstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu(...)ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6 minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni
Stare GarySkładniki: papier ryżowy (7 płatów) pomidor (1 szt.) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt) pieczarki (5 szt.) pomidor (1 szt.) por (ok 7 cm łodygi) sól kurkuma gałka muszkatołowa olej woda Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w plastry, pora w drobne paski, pomidora w kostkę(...)Dusiły na patelni marchewkę i seler. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy woda odparuje dodajemy trochę oleju i pora. Przyprawiamy. Smażymy. Dodajemy pomidora i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Do głębokiego talerza wlewamy trochę ciepłej wody. Zamaczamy w niej płaty papieru ryżowego (każdy z osobna), a następnie nakładamy na ich środek trochę farszu. Zawijamy w koperty. Smażymy
Weganka gotujeziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza. Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie(...)garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić. Wyjąć cebulę. Do garnka wlać gorącą wodę. Wrzucić do garnka marchew, pietruszkę, seler i liść laurowy. Pogotować do miękkości warzyw. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową . Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować, aż będą
Weekendy w domu i ogrodziesklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej(...)miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45-60 minut. Przy większej wagowo dynii czas pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru(...)pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami
sierotka maRysia w kuchnisosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie(...)smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła typu: rozmaryn, estragon, tymianek Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej. Czosnek obieramy i dodajemy w całości
Pyza i Surówkawięcej wody. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 gałązki selera naciowego 1/2 małej papryczki chilli 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka ciecierzycy w puszce ew. pieprz oliwa(...)marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno kroimy. Myjemy gałązki selera i tniemy w nieduże kawałeczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając
Kuchnia na wzgórzusposób możemy przygotować koncentrat bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego(...)natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii
Be Fit Be StrongSkładniki: seler (2 szt. średnie) mąka kukurydziana (5 łyżek) mleko sojowe (3/4 szklanki) orzechy nerkowca (1 garść) woda sól olej lub oliwa do smażenia Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Selera obieramy i myjemy. Kroimy w plastry grubości ok 1, 5 cm. Gotujemy na parze przez ok. 20 min. Orzechy kroimy jak najdrobniej. Mąkę mieszamy z mlekiem(...)Solimy. Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach. Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane. Propozycja podania: ziemniaki gotowane na parze sałatka ze szpinaku z awokado
Weganka gotujezastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory(...)ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/z puszki - makaron vermicelli / ryż do podania - 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, szczypta cukru Cebule pokrój w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Soczewicę przepłucz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i seler, gdy się zeszkli zalej zalej przecierem, pokrojonymi w kostkę pomidorami,wodą. Dodaj przyprawy, soczewicę, dokładnie wymieszaj. Gotuj
Corner With RecipesSkładniki: puszka kukurydzy puszka ananasa słoik selera konserwowego por 4 ugotowane jajka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pora pokroić w cieniutkie paseczki. Seler, kukurydzę, ananasa odcedzić. W razie potrzeby pokroic ananasa i seler. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Włożyc wszystkie składniki do miski, wymieszać z majonezem. Doprawić. Smacznego! Źródło: blog moje pasje
Moja Galeria Smakupodudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć(...)grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie
Moja Galeria Smaku