Składniki : ok. 8 małych patisonów 1 marchew kawałek ostrej papryczki 4 ziemniaki cebula mała cukinia czerwona papryka 2 garście żółtej fasolki szparagowej mały seler i pietruszka sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Warzywa umyć; fasolę, patisony, pietruszkę, ziemniaki, selera, cukinię, papryki pokroić Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na oleju Do wody wrzucić ziemniaki, pokrojoną(...)cebulę oraz fasole, gotować Dodać selera, pietruszkę, cukinię oraz przesmażoną marchew, papryki- gotować do miękkości wszystkich warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, już na talerzu posypać natką
Proste Potrawyjedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać Umytą(...)cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany. Zupa ma piękny, złoty kolor
Proste Potrawyogórków: Zalewa: -1 l wody -3/4 szklanki octu 10% -1/2 szklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera(...)create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Tą sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej i czerwonej. zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut od zagotowania
Kulinarne przemyslenianigdy nie w takim wydaniu. Smak po prostu rewelacyjny, pachnący warzywami, cebulką! Mi najbardziej smakował na ciepło! 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: Liść lubczyku Sól Pieprz Czosnek granulowany Wędzona czerwona papryka Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie(...)szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość
Qchnia po prostuschabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby plaster selera 1 główka młodej, zielonej kapusty 1 szklanka bulionu lub wody 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki przyprawy: 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy. Pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy
cool and mintyskropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach
Szkrab Je Sampozycję Jedź pysznie i nie bój się cholesterolu , która uczy zdrowej i prostej kuchni. Dziś przygotowałam pasztet selerowy, który nie tylko wygląda, ale też smakuje... Pasztet z selera - 12 porcji. - 1/2 kg selera (jeden duży ) - 2 jajka - 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 1 kawałek pora ( dałam połowę białej części(...)kurkuma, czarnuszka 1. Kaszę ugotuj w 1 i 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni zeszklij cebulę i pora drobno posiekanego. Dodaj starty seler, pokrojony czosnek i podlej bulionem. Duś 10 minut, a następnie wystudź. 2. Do masy selerowej dodaj kaszę, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, duża łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki kurkumy
Apetyczna babeczkaczosnku granulowanego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Frytki 4 marchewki 4 pietruszki Duży kawałek selera korzennego 2 łyżki tymianku 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Przygotowanie: Krok 1 Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do głębokiego naczynia. Do maślanki dodaj(...)wyłożone papierem, posmaruj je olejem i wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały. Krok 3 Przygotuj frytki. Warzywa umyj, obierz i pokrój na dość cienkie frytki. Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłóż i jeszcze raz wzdłóż. Z pietruszkami jest trochę
Niedzielny kucharzZupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 40 g masła klarowanego 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cytryna 800 g bulionu drobiowego sól, pieprz (najlepiej biały) 100 g śmietany 18% 80 g makaronu spaghetti natka pietruszki do podania Przepisy Thermomix. Zupa cytrynowa z kurczakiem. Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy(...)podduszamy czas 4 min/obr. wsteczne 1/Varoma. W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Dodajemy do cebuli i znowu podduszamy czas 5 min/obr. wsteczne 1/Varoma. Kroimy marchewkę i selera w talarki. Bulionem zalewamy kurczaka z cebulą. Dodajemy marchewkę i selera. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy czas 10 min/obr. wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy następnie makaron i ponownie gotujemy czas
Themo przepisypotrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie(...)tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania 1. Ugotować jajka na twardo. 2. Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć. 3. Czosnek drobno siekamy. 4. Pietruszkę, ziemniaki i seler, kroimy w kostkę. 5. Pora i cebulę w plasterki. 6. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. 7. Dorzucamy
Różne smaki w kuchnilubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: (dla 6 osób) Składniki: 1 korzeń selera 5 średniej wielkości marchwi 3 pietruszki 2 białe części pora 2 kg buraków 4 łyżki suszonej włoszczyzny 6 ząbków czosnku 1 cebula 3,5 l wody przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela(...)angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
Mój pomysł naraczej sposób gotowania niż określone danie. Polega na wymieszaniu różnych składników, przy zachowaniu jednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można(...)Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli
Niedzielny kucharzłyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej Szczypta czarnuszki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera Ok. 300 g marchewki Ok. 2-3 litry wody Wykonanie: Kurczaka opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka(...)korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz. Składniki potrzebne do ugotowania ryżu: 400 g ryżu 800 ml wody 50 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Ryż wsypać na sitko i opłukać pod wodą. Wodę z mlekiem, solą i cukrem zagotować. Wsypać ryż. Gotować na małym ogniu wg wskazań
Przepisy Babci