białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej- waga po ugotowaniu 3 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego 2 jabłka 2 ziemniaki 4 listki laurowe łyżeczka ziaren ziela angielskiego łyżeczka pieprzu sól 2 łyżki oleju roślinnego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz(...)dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę kłamać, zajmie Ci to wszystko pół godziny. W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego cebulę i podsmaż ją przez 5 minut aby się
greenscarfcieciorki 1 por (150g) 2 marchewki (300g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Cieciorka: Cieciorkę zalać na 10-12 godzin zimną wodą, najlepiej na noc. Następnie zmienić wodę i gotować ok. 90 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania(...)osolić. 2. Warzywa: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 3. Smażenie: Por smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć
Pij soki wyciskaneSzybka sałatka z dodatkiem selera konserwowego, ananasa oraz fasoli, jest idealna na przyjęcia, a do tego prosta w przygotowaniu. Sałatkę można wzbogacić o kukurydzę lub jajka. Całość polana delikatnym sosem z majonezu i jogurtu naturalnego. Składniki: słoik selera konserwowego 20 dkg żółtego sera 1/2 puszki ananasów Puszka fasoli z cieciorką Bonduelle 1 por ( tylko biała część(...)łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny sól i pieprz Przygotowanie: Do dużej miski przekładam odsączony seler, fasolę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty na grubych oczkach żółty ser. Pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, wrzucam do miski. W miseczce mieszam jogurt z 2 łyżkami majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę wkładam do lodówki na dwie
Kukuleczkikurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz
Pyry na Gazkubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa(...)uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które
Kuchnia Pauletteszawsze możecie ją zmniejszyć. SKŁADNIKI 4 pełne garście grochu łuskanego (około 250 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku(...)przełożyć do wysokiego garnka. Dodać obraną cebulę, umyte udko z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany i przekrojony na pół korzeń pietruszki i selera, obrany i pokrojony drobno czosnek. Zalać wodą i gotować około 30 minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko z kurczaka, korzeń selera i pietruszki. Następnie dodać obrane
Passions hobbies lifeostudzonego i schłodzonego w lodówce kurczaka kroimy w drobną kostkę – 5-7mm będzie akurat. Wrzucamy do miski. Cebulkę szalotkę obieramy, bardzo drobno kroimy, dodajemy do kurczaka. Myjemy łodygi selera naciowego. Jeśli są starsze, pozbywamy się z selera zewnętrznych twardych włókien. Łodygi kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski. Wrzucamy też żurawinę suszoną – szukajcie takiej w całości, bez dodatkowego(...)obiad, dla dwóch dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) ulubionego majonezu 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) śmietany
Karo in the KitchenSURÓWKA MOCY Dlaczego surówka mocy? Dlatego że, jej skład to same cenne i zdrowe składniki. Wykorzystałam tutaj takie warzywa jak seler, korzeń pietruszki, por czy kapustę pekinkę, które mają mnóstwo witamin. Dodatkowo surówkę wzbogaciłam o witaminę C, która jest nie tylko w warzywach, ale także soku z cytryny. Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy. Jest to surówka mało(...)kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu. ~~SKŁADNIKI~~ mała kapusta pekinka 1 szt. średni korzeń selera 1/2 szt. duży korzeń pietruszki 1 szt. natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana ) por biała część sok z połowy cytryny pieprz 1/2 łyżeczki lub do smaku sól 1/2 łyżeczki lub do smaku erytrytol 1 łyżka ( cukier
Kuchnia PaulettesSkładniki ok 500 g selera opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie sos: 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki dobra sól Przygotowanie Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem(...)cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej. Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia. Idealna do obiadu albo jako samodzielny posiłek
OliveandThymeSkładniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę
OliveandThymejajek, a za to z dodatkiem wysokotłuszczowego sera, to będzie również zgodne z zasadami diety niełączenia. Składniki na 4-6 porcji: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 1 spora marchewka 2 średnie czerwone papryki 300ml passaty pomidorowej garść świeżych liści bazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona(...)mają średnicę równą lub odrobinę większą od średnicy naczynia do zapiekania) około 50-100g wybranego sera (opcjonalnie) Przygotować nadzienie warzywne. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek na drobne kawałki. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć
Even Better FoodSładniki: 1/4 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki orzechów włoskich pół wędzonej makreli pomarańcz szczypiorek winegret pomarańczowy Wykonanie: 1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku. 2. Seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości(...)podzielić na małe kawałki. 5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy
Atlas Smakówspokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne. Zupa lasagne 10 płatów makaronu lasagne 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka(...)oregano 4 ząbki czosnku Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym
Kuchnia na wzgórzuGrzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest(...)zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny. Udało mi się za to zjeść dania zawierające Buraki , Cykorię , Fasolę, Kapustę , Mango , Orzechy, Topinambur i Ziemniaki . Masz ochotę na sezonowy przepis? Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem Lubisz
Ugotowane pozamiatane