pasem .. to do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg dyni o żółtym miąższu, niezbyt suchym ,średnio słodkim ( np. butternut ) kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości cebule 3 słodkie, bardzo dojrzałe pomidory malinowe lub 4 śliwkowe 1-2 duże ząbki czosnku 1 płaska ,łyżeczka mielonej kozieradki kawałek papryczki habanero ( trzeba bardzo uważać dodając(...)kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l ) sól do smaku oliwa do smażenia śmietanka do dekoracji Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera i cebulę także obieramy i kroimy . W garnku o nieprzywierającym dnie , podsmażamy na oliwie cebulę ( dwie cebule , jedną zostawiamy na okrasę ) , habanero ( maleńki kawałeczek ) z przyprawami i wyciśniętym, praską, czosnkiem
Ogrodnik w podróżyDziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną" ;) Dodałam quinoę żeby była bardziej sycąca, posypałam suszoną lawendą, świeżą miętą i polałam lekkim dressingiem. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi selera(...)ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam
Quinoa Raz!Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki. Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm. Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii. Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku i bardzo drobno pokroić
Kuchcik gotujesałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz(...)pokrojoną w około 4 cm kawałki fasolką szparagową obgotuj ( na pół twardo ) w osolonej wodzie. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę
Przepisy i porady kulinarneŻurek uwielbiam , a to jest moja wersja żurku z warzywami, uwielbiam smak selera i pietruszki ,bardzo często tak przygotowuje żurek i w takiej postaci smakuje moim bliskim ,do tego jajko na twardo a z kilku ugotowanych żółtek rozcieram je i dodaje do żurku to nadaje taki fajny smak i delikatnie gęstnieje.Polecam wypróbować żurek w takim własnie wydaniu(...)SKŁADNIKI 5 sztuk białej kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 łyżeczka warzywka żurek w torebce 5 jajek
Mój Smakzupa fasolowa Zupa fasolowa Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego 1-2 małe pietruszki 3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy(...)zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. Kiedy
Aromatyczne Podróżesamego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek(...)podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół selera korzeniowego 1 por (biała i zielona część) 1 cebula z łupiną 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu sól Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą, zostawiając
Posadzone i zjedzoneKolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę warzyw. Wszystko chwilę razem smażyć, ok 10 minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże
Monia miesza i gotujeSkładniki : 2 średnie selery 1 jabłko około 6 łyżek śmietany 18 % 1 garść rodzynek sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : S elery obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach, jak wolisz, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do selera, wymieszaj. Teraz dodaj śmietanę(...)zdrowa surówka ! Polecam. :) S eler pomaga nam schudnąć, ponieważ przyspiesza metabolizm w naszym organizmie ! Tutaj dowiesz się więcej na temat zdrowotnych właściwości tego warzywa : Zdrowy seler Smacznego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 1 kg małych buraczków 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 1 łyżeczka miodu świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Do szklanej miski wkładamy buraczki, pokrojoną cebulę oraz seler naciowy. Dodajemy olej
kgwjanczewoObawiałam się braku jajek, ale teraz już wiem, że spokojnie można się bez nich obejść. Składniki: 250g marchwi (waga przed obraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić przed podaniem na kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzieodgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren(...)solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę i seler
Codzienna kuchnia niecodziennakleszczy, ale też czasy są inne. Kiedyś nie było komputerów, więc co niedzielę chodziło się na spacer do lasu :-) SKŁADNIKI 1 kg leśnych grzybów 1 cebula natka pietruszki natka selera 3 średnie jajka do smaku: sól, pieprz, szczypta papryki masło do smażenia WYKONANIE Grzyby umyć, pokroić na większe kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować około 10-15 minut, aż lekko(...)zmiękną. Na patelni lub brytfannie rozpuścić 2-3 łyżki masła. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, mały pęczek natki pietruszki i gałązkę natki selera również umyć i posiekać. Cebulę, pietruszkę i seler wrzucić do masła i smażyć około 5 minut, następnie dodać grzyby, wymieszać i nadal przez chwilę smażyć. Na koniec wbić jajka mieszając i doprawić solą, pieprzem i odrobiną
Passions hobbies lifekością 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki fasoli ADZUKI 1/2 szklanki fasoli OKRA piżman jadalny 1 puszka pomidorów 300 g mieszanki warzywnej pokrojona w duża kostkę (brukiew,rzepa,seler,marchew) 1 szklanka nasion FENUGREEK (namoczone w gorącej wodzie minimum 3 godziny przed gotowaniem) 8 sztuk owocu pęcherzycy 1 cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka(...)selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru 1 łyżka kuminu
Viola cooks with passionfasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz czarny(...)Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody, do której dosypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do granicy wrzenia i odszumowujemy jak bulion lub rosół . Następnie dodajemy por, seler oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki. Wywar gotujemy powoli, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez ok. 2,5 godziny. Powinniśmy otrzymać ok. 2,5 litra czystego wywaru
Kulinarna Pokusa