pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo(...)osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie
Pasje Jolkizdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście odłożyć(...)opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki. 3kg ogórków 3 czerwone papryki 25 dag cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka ziela ang. Ogórki wyszorować i pokroić(...)duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować
Smakołyki Asizupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól,pieprz łyżeczka kucharka W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby
Smakołyki Asikeksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm: SOCZEWICA: 2 szkl. soczewicy czerwonej 2 liście laurowe 1 łyżeczka Vegety - płaska ¾ szkl. wody PASZTET: 3 cebule – średnie 3 marchewki – średnie 3 łodygi selera naciowego ¼ szkl. oleju rzepakowego - do duszenia cebuli, marchewki i selera 4 ząbki czosnku 3 łyżki koperku ½ szkl. płatków owsianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej - płaska 2/3 łyżki majeranku(...)wolnym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Cebulę pokroić w talarki i wrzucić na dużą patelnię na gorący olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga
Grunt to przepis!pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300g wędzonego boczku Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą(...)kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje. Dodać
https:KKuchniaMniammnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cookskupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora(...)kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy
Kolorowy Przepisownikkostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu i podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając(...)gulasz 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 cała puszka obranych pomidorów (400g) 150g cebuli (u mnie 3 różne — biała, czerwona i szalotka) 2 średnie marchewki, ok. 200g 4 gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Karo in the Kitchengotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki(...)doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą
Bajeczna Kuchnianasion ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 czubate łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa i zioła bez soli i glutaminianu sodu) sól do smaku 1 pietruszka gałązka lubczyku kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera kawałek pora 7 średnich ziemniaków 5 marchewek ząbek czosnku duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego) Wykonanie: Do garnka wkładamy oczyszczone(...)woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i ściągamy szumowinę. Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie
Smak mojego domuniej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego(...)opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę tak samo. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem
Pociąg Do Kuchnimielonej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera 2 duże marchewki 2 papryki czerwone 1 pietruszka 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość
Kolorowy Przepisownikdomowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki(...)użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku na zupę rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem
MyCookBook.plNormal 0 21 Marchewka – 4-5 szt Pietruszka – 3 szt Seler –1/2 szt Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez Sól Pieprz Marchew, pietruszkę i seler obrać i ugotować, ostudzić. Jajka ugotować i ostudzić, Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Marchew, pietruszkę, seler, jajka, jabłka pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać w kosteczkę
Camilla w kuchni