seler - 8745 przepisów (strona:101/583)

Prosiak z galarety. 149

dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka z galarety: 1 kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji(...)Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki

Rozpustne gotowanie
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 165

równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron i odcedzamy. My użyliśmy chińskiego makaronu do dań z woka, nazywa się "Wok Egg Noodels". Marchew i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę. W multicookerze ustawiamy program MULTICOOK, temperaturę 160 stopni i czas 30 minut. Przez 10-15 minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy

Marder&Marder Manufacture
Pyszna pasta z pieczonego selera z ciecierzycą i czarnuszką 164

moje ostatnie odkrycie... Składniki (*śniadaniowa porcja do kanapek dla dwóch osób): - 1/4 dużego selera, - 3 łyżki gotowanej ciecierzycy, - 2 łyżki oliwy, - 3 szczypty czarnuszki, - 1 szczypta majeranku, - szczypta soli i pieprzu do smaku, - odrobina wody (w zależności od konsystencji pasty jaką lubimy - ja lubię gęstą, więc użyłam jednej łyżki). Przygotowanie: 1. Selera obieramy i kroimy na plastry(...)Następnie układamy plastry na blasze, folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i smarujemy olejem. 3. Selera pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, aż się zarumieni i zmięknie (ok. 10 min). 4. Do naczynia do blendowania dodajemy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę, dodając odpowiednią ilość wody w trakcie. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami 190

Pierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz:  ½ kg posiekanej kiszonej kapusty,  4 suszone większe grzyby,  mała miseczka startych i uduszonych pieczarek,  kawałek selera,  1 cebula,  1 mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka(...)wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kolorowa sałatka z oliwkami 136

Składniki: 4 garście liści salaty (w 2 kolorach) 2 pomidory 3 ogórki konserwowe 8 rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego kilkanaście oliwek czarnych 1/2 malej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku sos 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać razem. Umytą, wysuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórek i seler naciowy(...)kroimy w krążki, a pomidora i rzodkiewkę w kostkę. Szczypiorek drobniutko siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Na sałacie układamy pomidor, ogórek, rzodkiewkę, seler, oliwki w całości, cebulę i posypujemy szczypiorkiem. Całość polewamy sosem

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z brukselki 162

zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną(...)brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek

R'n'G Kitchen
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 147

najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły(...)zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Oczyszczająca moc selera i marchewki 338

suchości skóry, a także trądziku pospolitego. Nie należy też zapominać o właściwościach wspomagających opalanie, a w szczególności przedłużaniu efektu opalenizny, redukcji przebarwień i ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV. Seler naciowy zrobił ogromną karierę w Stanach Zjednoczonych, gdzie słynie ze swoich właściwości odmładzających i upiększających. Jest to warzywo bogate w  witaminy A, E, C, PP (niacyna), a także minerały – zawiera(...)fosfor, wapń, potas, cynk , magnez i żelazo. Dodatkowo ma działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków. Do zrobienia soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu  J . Najlepiej pić zaraz po zrobieniu

Kuchenne innowacje
Zupa ziemniaczana z kalafiorem 194

naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość.  Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru   PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około 2-2,5l wody, solimy i gotujemy lekki drobiowy wywar. Ziemniaki(...)marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami + film 147

wybredne gusta i  doda energii na cały dzień.  składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu 1/2 szklanki kaszy manny 4 łyżki sosu sojowego czarny pieprz sól kilka gałązek natki pietruszki(...)przepis Obraną i umytą marchewkę kroimy w plastry, seler oraz korzeń pietruszki na na mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej wody

Smakowite Dania
Zupa jarzynowa letnia 177

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior

Moja Delicja
Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 156

odpowiedniej strony i voilà - mamy to.   Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.  Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora:   4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól(...)szklanki bulionu warzywnego   450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki 1 gałązka tymianku sól i pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem

Powiedz dietom nie
Zupa grzybowa Mushroom soup 161

Przepis na około 4 osoby na bardzo delikatną zupkę grzybową. 2 marchewki 2 korzenia pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora kilka liści selera natka pietruszki 2 garści suszonych leśnych grzybów 3 suszone chińskie grzyby szmaciaki ( w Polsce pod ochroną) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe woda ok 3l sól  pieprz sos sojowy 2 łyżki masła Warzywa zetrzeć na grubej(...)tarce. Por pokroić w plastry. Liście selera drobno posiekać. Wrzucić do wody i gotować z liściem laurowym. Następnie wrzucić suszone grzyby i pokruszone szmaciaki. Gotować do miękkości. Doprawić. Na sam koniec, ok 5 min przed końcem gotowania dodać masło, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Można dodać trochę posiekanego koperku

Jemy Pijemy
Zupa krem z białych szparagów 133

grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 100 g śmietany kremówki 30 % odrobina białego pieprzu malutka szczypta estragonu sól Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe(...)końca główki. Kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy szparagi, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby

Oryginalny smak
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 195

Składniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania