morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ 720 2 szklanki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, seler suszony Royal Brand 2 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal(...)pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia bułki są chrupiące, jest posmak selera....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMożna je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli 1 pieczony burak ćwikłowy(...)jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek pół czerwonej cebuli kilka listków selera naciowego 2 łyżki prażonych płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego oliwa sól pieprz Wykonanie Opłukać rukolę i seler naciowy pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki
Wiem co jemZupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz(...)suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora
Kuchenne zapiski EdytyKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)cukier 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekana zielona pietruszka Wykonanie: Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam
Kuchenne zapiski EdytyKalafior jest ostatnio częstym gościem na moim blogu. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na wersję kremową kalafiora z dodatkiem selera naciowego i czosnkowymi grzankami prosto z ognia:) Składniki: główka kalafiora 5-6 ziemniaków 2 marchewki gałązka selera naciowego + listki do dekoracji kawałek pietruszki gałązka lubczyku 2 szklanki bulionu drobiowego łyżka śmietany czerstwe kromki chleba ok 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie(...)wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz z gałązką lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb
ChilliJemyselerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :) Składniki: 5 dużych płatów ryby morskiej duży pęczek koperku 300ml śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz 2 duże selery 3 łyżki oliwy sól morska czerwona papryka słodka (pół łyżeczki) czerwona papryka ostra (pół łyżeczki) Przygotowanie: Rybę myjemy i nie solimy (jeżeli mamy mrożone płaty to pozostawiamy je bez odmrażania(...)cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu na dno naczynia i układamy delikatnie rybę. Zalewamy ją sosem smietanowym i wstawiamy do rozgrzanego do 190stopni piekarnika na pół godziny. Seler obieramy i myjemy. Kroimy go na grube talarki, po czym dalej przekrajamy aby tworzył frytki. W dużą miseczkę wlewamy oliwę, wsypujemy sól, oraz obie papryki. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy
ChilliJemydumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę(...)wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym wrzucamy obrane warzywa, opaloną cebulę, kardamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół, z duszą, powinien gotować się
Kuchenna Kontrrewolucyalubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy na połowy i pozbywamy się z nich pozostałych skrzepów krwi i tłuszczu. Wątróbkę płuczemy w zimnej(...)minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała
Kuchenna Kontrrewolucyazupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą(...)zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaspróbowania, bo ten przysmak wprost z Iranu jest niezwykle prosty i wbrew pozorom szybki w przygotowaniu. Kilka składników i niecodzienne danie jednogarnkowe gotowe. 400g wołowiny 1 główka (pęczek) selera naciowego 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki suszonej mięty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1 limonki sól, pieprz, kurkuma tłuszcz do smażenia Cebulę obieramy i drobno siekamy(...)zalewamy dwiema szklankami wody i doprawiamy wedle potrzeb. Na niewielkim ogniu podduszamy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy lekko 2 łyżki oleju. Selera naciowego kroimy w około centymetrowej wielkości kawałki. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem i na niewielkim ogniu podsmażamy aż będzie al dente. Pietruszkę siekamy drobno i dorzucamy do selera. Dosypujemy także
Kuchenna Kontrrewolucyawyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około 1 mm). Zmieszałam z przyprawami (sól himalajska, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka i chili). Piekłam je na kratce, na papierze do pieczenia w temp(...)cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już nie ma, a szkoda) - jabłko - smoothies z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłka - kilka ogórków - grapefruit Poszalałam z tą kolacją
pyszne zdrowościbałam się, że będę cały czas głodna, że będę pochłaniać niewiarygodne ilości warzyw. Przygotowałam się na to i w weekend zaatakowałam giełdę warzywną kupując po 10 kg buraków, marchwi, selera itd (także z przeznaczeniem na wyciskanie dużej ilości soków). Okazuje się jednak, że wcale nie jem objętościowo więcej niż zwykle i wcale nie jestem jakoś mega głodna. Dzisiejsza zupka(...)oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską
pyszne zdrowościwspaniały pasztet znalazłam w Lawendowym Domu . To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 marchewki 1/2 selera 1/2 pora pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka zmielonego kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 1 szklanka(...)bulionu warzywnego 100 g płatków owsianych (użyłam otrębów) 100 g orzechów włoskich łuskanych Marchew i selera zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień
Czerwień i błękitmajerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy(...)mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki od długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pora możemy podzielić na mniejsze części jeśli tak będzie wygodniej. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli
Kulinarna Pokusa