seler - 8745 przepisów (strona:104/583)

Bulion mięsno-warzywny 187

jest wcale ani trudny, ani czasochłonny w przygotowaniu. Zapisz przepis Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka soli 4 litry wody Instrukcje Marchew obieramy i kroimy na kilka części. Selery również kroimy na kilka kawałków. Cebulę obieramy w celu sprawdzenia czy w środku nie nosi np. oznak zepsucia, natomiast nie kroimy jej. Mięso wrzucamy do chłodnej wody. Dodajemy większość soli i zaczynamy podgrzewać całość na średnim ogniu. Robimy to tak długo, aż na powierzchni

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 200

składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru(...)wody, po czym obsypujemy ze wszystkich stron solą i zostawiamy na kilka(naście) minut. W międzyczasie dokładnie obieramy selera i marchewkę, a następnie ścieramy je na tarce na średnich „oczkach” - patrz zdjęcia. Starte warzywa wrzucamy do odpowiednio dużego teflonowego garnka lub patelni typu wok. Podgrzewamy przez dwie minuty na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając – jednocześnie posypujemy stopniowo warzywa białym

Kulinarna Pokusa
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 298

warzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego(...)międzyczasie marynowania się mięsa namaczamy suszone grzyby w szklance z ciepłą wodą. Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z pozostałą solą. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmażamy

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa 219

antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano(...)płatków suszonego chili 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku Instrukcje Mięso kroimy w nieduże paski (lub kostkę) o długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler i marchew obieramy, po czym ścieramy na tarce na średnich "oczkach" (patrz zdjęcie). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok. 5mm. Pora tniemy w krążki o takiej samej

Kulinarna Pokusa
Rosół 253

przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka(...)zwykłą łyżką stołową oraz usunąć przy okazji nadmiar tłuszczu jaki pojawi się na powierzchni wody. Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla klarowności przyszłego rosołu. W międzyczasie obieramy marchewkę i seler. Marchewkę kroimy w grube słupki o wysokości 5-8 cm i grubości ok. 2 cm. Seler lub pietruszkę kroimy na 2 – 3 kawałki. Cebuli nie musimy obierać z łupiny (rosół

Kulinarna Pokusa
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 191

całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu Do podania 3-4 gotowane ziemniaki natka pietruszki(...)przybrania Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki o długości 5-7 cm i grubości ok. 2cm. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z solą i pieprzem. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące

Kulinarna Pokusa
Flaczki z żołądków drobiowych 128

gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę z żołądkami, odszumowując przed zagotowaniem. Następnie obgotowujemy je na niezbyt silnym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i cebulę, w razie potrzeby również seler. Marchewkę tniemy w słupki o długości ok. 5cm i grubości ok. 2cm. Pora i seler dzielimy na kilka kawałków. Pręgę wołową wkładamy do garnka wypełnionego 3,5 l wody

Kulinarna Pokusa
Golonka w piwie 159

Najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną kapustą kiszoną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po 450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól czarny pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania(...)temperatury 180 stopni. Wkładamy do niego golonkę w otwartym naczyniu. Zapiekamy przez ok. 20 minut odwracając na drugą stronę 1 lub 2 razy. W międzyczasie obieramy cebulę, marchewkę i seler. Cebulę kroimy wzdłużnie na 8 części. Marchewkę kroimy w krążki o grubości ok. 5 mm. Seler kroimy w kilkucentymetrowe słupki o grubości ok. 5 mm. Golonkę przekładamy do brytfanny. Dookoła

Kulinarna Pokusa
Żurek 132

Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Instrukcje Marchewkę(...)obieramy i kroimy na podłużne kawałki o długości kilku i grubości 1-2 centymetrów. Seler pobieżnie obieramy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Możemy podzielić również pora. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół

Kulinarna Pokusa
Perliczka w warzywach i śmietanie 185

osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy(...)perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Z łodyg selera usuwamy liście i zdrewniałe końców u podstawy, następnie rozcinamy wzdłuż na dwie części, a te dzielimy na kilkucentymetrowe słupki. Jeśli używamy zwykłej marchewki, obieramy ją i kroimy na kawałki podobne

Kulinarna Pokusa
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 364

przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g) kawałek korzenia selera (ok. 100g) 1 puszka (400g) całych pomidorów 5 łyżek (60g) ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego(...)chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki i błonki, po czym kroimy w 2-3 cm kostkę (ok. 20 kawałków), oprószamy częścią soli i pozostawiamy na kilka(naście

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 181

nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego(...)szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu do wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek oraz imbir, pieprz, ziele angielskiego i liście

Kulinarna Pokusa
Gulasz z serc z indyka 290

podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe(...)Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w ok. 1 cm kostkę. W taką samą kostkę kroimy marchewki po uprzednim obraniu i usunięciu zielonkawych końcówek od strony naci. Seler kroimy w krótkie słupki o szerokości 7-8 mm. Patrz zdjęcia. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i por przez ok. 2 minuty

Kulinarna Pokusa
Zielone risotto 154

moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki(...)250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku  1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno

Szefowa kuchni
Zupka jarzynowa z dynią i selerem - dla niemowląt po 7 miesiącu 96

dyni nie lubi :) i obiadku z samej dyni i ziemniaka nawet nie tknie. Ale tak przemycona, w towarzystwie innych warzyw zajada, a na koniec krzyczy, że się skończyło :) Dodatek selera, pietruszki i koperku sprawia, że zupka jest bardzo aromatyczna :) Składniki: 1,5 dużego ziemniaka 1 średnia marchewka 3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki(...)łyżeczka pokrojonego w kostkę selera 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. W niewielkim garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka, a po 2 minutach kosteczki dyni. Gotujemy do miękkości, dolewamy olej, zagotowujemy. Po zestawieniu z gazu dodajemy posiekany

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania