Koniecznie musicie ją wypróbować, bo sałatka ta jest przepyszna :) Na pewno będzie hitem na nie jednej imprezie :) Warstwowa sałatka z szynką i ananasem – Składniki: 6 jajek 1 słoiczek selera konserwowego (150g po odsączeniu) 300g szynki konserwowej kawałek białej części pora (ok. 15cm) 1 puszka ananasa (340g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 265 g sera żółtego(...)pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa odsączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Por pokroić w półtalarki, przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Seler i kukurydzę odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i syropem z ananasa. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. W przezroczystej misce ułożyć sałatkę warstwowo w następującej kolejności: połowa pora
Kulinarne PrzebojeZupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami. Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, kawałek selera, 5 – 6 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, słoiczek przecieru ogórkowego, 1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego), grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, 4 – 5 łyżek śmietany Sposób przygotowania: Porcję rosołową opłukać, włożyć(...)garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku
Nie tylko w kuchnizupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka z zimną wodą (wody(...)małym ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi). Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso
paapilotkaaMarchewka- 4-5 szt pietruszka -2 szt seler- 1 mały jajka - 5 szt jabłka- 2 szt cebula -1 mała groszek zielony kons. - 1 puszka ogórki kiszone -2- 3 szt majonez- wg uznania sok z cytryny sól pieprz skórka z pomidora i ogórka Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić(...)Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączony groszek zielony i majonez, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i udekorować
Camilla w kuchnisześciu osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej pół pęczku pietruszki 2 liście laurowe 400 g mięsa z łopatki wieprzowej 3 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku szczypta lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Łopatkę wieprzowa kroimy w niewielką kostkę, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry(...)garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojonego selera, posiekane ząbki czosnku, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk. Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski
Miód i pieprzmoich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej. Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody 1 łyżka masła 1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka pietruszki sól i pieprz Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło
Czerwień i błękitwarzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza(...)może ze słoika lub z kostki) 1/2 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona
Sztuka gotowania w/g Samirywiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby , dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy(...)klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree
SMYKWKUCHNIsosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka(...)czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc
Pełny talerzMuszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)gotujemy al dente wykładamy do ostygnięcia. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie również studzimy. Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę dodajemy umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego
kgwjanczewoćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia pasztetowej Sposób przygotowania Ćwiartki kurczaka, wkładamy(...)garnka na rozgrzane dwie łyżki smalcu. Przesmażamy z oby stron, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami
Miód i pieprzmrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być również mrożone ) 1,5l bulionu (patrz uwagi) 200ml słodkiej śmietany 18% 1 średnia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (120g) 1,5 łyżki masła sól świeży koperek do podania Instrukcje Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt(...)czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę
Kulinarna PokusaMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk 400 g marchewki 250 g pietruszki 2 selery z nacią mała włoska kapusta 5 małych porów, całych 1 duża cebula 2 łyżki proszku grzybowego (opcjonalnie) 2 udka kurze ( w wersji wegetariańskiej pominąć) 200 g soli morskiej
Naturalna Kuchniapodana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego(...)nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku. Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo
SzczyptaSmaQminut. Zawsze wybieram to drugie Rzut oka do lodówki , spiżarki i mam Składniki na 4 porcie - 400g makaronu wstążek ( może być inny) - 2 filety drobiowe - 1 biała rzodkiew - seler naciowy - 1 łyżka musztardy rosyjskiej - 1 cebula - kilka ziaren kolendry - olej do smażenia - sól , pieprz do smaku - sos sojowy ciemny Wykonanie Krok 1 Postawić do zagotowania wodę na kluski(...)selera w talarki Krok 4 Jeśli woda zagotowała się , wrzucamy makaron. Krok 5 W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy paski kurczaka ok 1 minuty, dodajemy cebulę, smażymy następną minutę na koniec dodajemy seler
Eli Gotowanie