seler - 8745 przepisów (strona:105/583)

Jambalaya z krewetkami 161

Jednym słowem: pycha! Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szklanka ryżu 2 grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych(...)piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy  wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe kawałki. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Krewetki jeżeli mają pancerzyki to obieramy i myjemy. 2. W garnku lub na dużej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Lazania z ragu' z soczewicy 186

obowiazkowo zółtym serem.  Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny.  Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować moją wersję sosu należy  wcześniej ugotować soczewicę ,  a następnie  połączyć ją z podgotowanym  sosem pomidorowym . Tym  razem jednak(...)użyć jednej dużej/. Składniki: 2-3 spore garści  liści bietoli /lub szpinaku/ ragu' z soczewicy  250 g ugotowanej soczewicy 500 ml „passaty” pomidorowej 1 mała marchewka kawałek selera naciowego ½  cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek   sól i pieprz /do smaku/ 12  płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar

Zakamarki mojej kuchni
Kotleciki drobiowo-selerowe 579

Pyszna propozycja na obiadek. Zrobiłam proste kotleciki z posiekanej piersi kurczaka i selera. Do kotlecików podałam ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy i wiosenną surówkę z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku. składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g selera korzeniowego 3 jajka 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz olej Rapso do smażenia dodatki ryż z dodatkiem kurkumy surówka z rzodkiewki Pierś(...)kurczaka drobno pokroić. Selera zetrzeć na tace o grubych oczkach. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i nakładać po łyżce masy. Łyżką uformować płaskie kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie podane na talerzu

Monia miesza i gotuje
Sałatka królewska 10004

Podczas ostatnich świąt na naszym stole było wiele sałatek. Wypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry.   Sałatka królewska   Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie:   Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.     Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy.    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Smacznego

paapilotkaa
Zupa koperkowa 400

Składniki: udko z kurczaka  marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości(...)dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać

Gaździnka warzy
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 214

Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz(...)twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone

SzczyptaSmaQ
Łosoś na parze z płatkami czosnku 141

parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka. Składniki: 4 kawałki łososia 4 ząbki czosnku 2 łodyżki selera naciowego sól słodka papryka majeranek cząber sok i skórka z cytryny niewoskowanej Sposób przygotowania: Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki

Pyry na Gaz
Surówka z selera z jabłkiem 169

selera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich (średnich) otworach. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Wymieszać sos z selerem i jabłkami. Odstawić na 20 minut. Można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę.   zastawa

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 132

zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej(...)Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka selerowa 346

przepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę :) Składniki: -750 g selera w zalewie octowej (masa selera po odsączeniu zalewy) -1 puszka kukurydzy -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula czerwona -100 g sera żółtego -150 g szynki konserwowej -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy -szczypta cukru Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru(...)odstawiamy aż zmięknie. Jajka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Seler oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy dodając majonez. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Smacznego

KasiekGotuje
Pieczeń Wołowa 167

zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki(...)pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 o . Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając

Mama Gotuje
Zimowa delikatna zupa jarzynowa 130

taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw   SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany   Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)mięsny i dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu..   Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać

MarciochaKucharzy
komunijna sałatka warstwowa 3742

składniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u mnie domowej roboty) sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast białka na grubych oczkach. Pory kroimy w półplasterki i solimy. Szynkę(...)kroimy w kostkę. Selera i ananasa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: ananasa – 1/2 część pora – selera – żółtka – szynkę – majonez – białka – kukurydzę – drugą część pora – majonez – ser żółty

Domowy Smak Jedzenia
Grochówka 168

zupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać(...)razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie kipi, więc po zawrzeniu, trzeba zdjąć pokrywkę z garnka. Gdy groch się gotuje, przygotowujemy warzywa na zupę: marchew i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą (ok. 1,5 litra) i gotujemy. Obieramy pietruszkę i wrzucamy w całości do garnka z marchewką i selerem. Po ugotowaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 145

osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka(...)Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka korniszona. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni lub w rondlu i wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę

vegetanie

Proponowane wyszukiwania