seler - 8745 przepisów (strona:105/583)

Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa z kaszą manną 111

tylko w wersji bardziej dorosłej, a więc przyprawionej i zabielonej :) bardzo zdrowa, bez sztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1/2 kalafiora 2 pietruszki 1/2 selera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 100 ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w kostkę (1 pietruszkę przekrawamy tylko na pół). Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę do wysokości 3/4. Gdy woda zawrze wrzucamy marchewkę, pietruszkę (połówki też) i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach różyczki kalafiora. Jako ostatni z warzyw wrzucamy brokuł podzielony

Kolorowy Przepisownik
Zupka brokułowo-kalafiorowa z kaszą manną - dla niemowląt po 8 miesiącu 93

kolejne 2-3 dni (wtedy Mąż zajmuje się Małą). Składniki: 2 ziemniaki 1 marchewka 2 różyczki brokuła 2 różyczki kalafiora 1 łyżeczka kostek z pietruszki 1 łyżeczka kostek z selera 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 3 łyżki kaszy manny Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy(...)bieżącą wodą. Do garnuszka wlewamy tyle wody, aby wrzucone warzywa były zakryte (można potem uzupełniać). Gdy się zagotuje wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach kalafior podzielony na mniejsze cząstki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy drobne kawałeczki brokuła, kaszę mannę i oliwę. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy

Kolorowy Przepisownik
Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa 158

aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół(...)Pikantne grzanki paprykowe: 3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni) po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki  Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować

Czerwień i błękit
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 141

wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula(...)ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle

Czerwień i błękit
Frytki z selera z czosnkiem 151

Składniki: (na 2 porcje) 1 duży seler oliwa z oliwek 1-2 łyżki  bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i pieprz do smaku 1- 2 łyżeczki tymianku szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek jedna cała główka czosnku Przygotowanie:  1. Selera obrać, umyć i osuszyć. 2. Pokroić najpierw w plastry(...)wysuszył. Piec:  Około 20-45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego:) Zobacz także:                      Frytki z selera o smaku orientalnym            Faszerowane pieczone ogórki

KreatywnePiny
Udka duszone w warzywach z winem 106

słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler  2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę(...)oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili

Kuchenne aromaty
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 177

jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę(...)hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz

vegetanie
Zupa z pieczonymi warzywami 112

taki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając

Plate of Joy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 120

oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem(...)wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około

Plate of Joy
Zupa pomidorowa na żeberkach 185

Produkty potrzebne; Żeberka- 30 dag Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta(...)Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka Woda- 4 litry Sposób przygotowania; kroimy w kostkę cebulę, drobno czosnek, paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę

pichciszto
Krem buraczany z nutą wasabi 115

Miałam buraczki i seler, które aż się prosiły, aby z nich coś zrobić. Dorzuciłam trochę suszonego estragonu, ale w dalszym ciągu brakowało jakiegoś kopnięcia. Dodałam więc moje ostatnie 1/2 łyżeczki wasabi :-). Oto i ona - buraczano - korzeniowa zupa o wspaniałym, soczystym, cukierkowym kolorze! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI(...)duża czerwona cebula, obierz i posiekaj w plasterki 700 g czerwonych buraczków, obierz i pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm x 2 cm 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, himalajska 2 - 3 szczypty suszonego estragonu - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki

Szybko Szybkowar
Makaron ryżowy z kurczakiem i kapustą pekińską 209

300g piersi z kurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie(...)trwało najdłużej. Samo smażenie zajmie może 10 min. Cebula w kostkę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę. Kurczak dla odmiany też w kostkę ;) ale w dość drobną. Seler w cieńkie talarki a marchewka w cieńkie paseczki ( lub w takie w jakie się uda). Poszatkować kapustę pekińską (części zielone i białe). W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, trzymamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z selera i gruszek 121

przygotowaniu, nie smakowała za bardzo, chociaż coś w sobie miała. Na drugi dzień sałatak była super. Smaczna, soczysta i zniknęła w 5min. Na 1 średnią salaterkę Potrzebujemy: 1/2 selera 2 gruszki sok z 1/2 cytryny 2 jajka 5 korniszonów 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki natki pietruszki S&P Jajka gotujemy(...)twardo. Seler trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Korniszony i gruszki kroimy w grubszą kostkę, jajka drobno siekamy i dodajemy do selera. Drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do sałatki razem z musztardą, solą i piprzem. Mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem całość mieszamy i smakujemy czy jeszcze nie doprawić. Salaterkę zakrywamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Jambalaya z krewetkami 153

Jednym słowem: pycha! Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szklanka ryżu 2 grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych(...)piekarnika. 1. Najpierw przygotowujemy  wszystkie składniki. Ryż płuczemy na sitku po zimną, bieżącą wodą. Dobrze odcedzamy. Odstawiamy. Boczek kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Seler kroimy w małe kawałki. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Krewetki jeżeli mają pancerzyki to obieramy i myjemy. 2. W garnku lub na dużej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Lazania z ragu' z soczewicy 179

obowiazkowo zółtym serem.  Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny.  Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować moją wersję sosu należy  wcześniej ugotować soczewicę ,  a następnie  połączyć ją z podgotowanym  sosem pomidorowym . Tym  razem jednak(...)użyć jednej dużej/. Składniki: 2-3 spore garści  liści bietoli /lub szpinaku/ ragu' z soczewicy  250 g ugotowanej soczewicy 500 ml „passaty” pomidorowej 1 mała marchewka kawałek selera naciowego ½  cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek   sól i pieprz /do smaku/ 12  płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania