pęczak się gotował w wodzie, mogłam zająć się dodatkami. Składniki: pół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować(...)miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi selera obrać i pokroić na kawałki. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na kawałki. Mięso zmielić z chili, selerem, papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente
Weekendy w domu i ogrodziekrokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi Soczewica z warzywami Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku ok. 400 g dyni olej do smażenia spora cebula pół papryki pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku(...)patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi oliwa z oliwek ocet ryżowy Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki. A potem pokroić je w kostkę podobnej wielkości. Pokropić oliwą i octem ryżowym. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieburakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki(...)pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych
Weekendy w domu i ogrodziektórej w Wielkanoc nie możemy się obejść. Musimy jednak pamiętać o jakości składników. Zamiast dodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną, proponuję wykorzystać trochę więcej warzyw, np. seler i pietruszkę. Przed Wami przepis: Składniki: - natka i korzeń pietruszki - 2 duże marchewki - 2 liście laurowe - ziele angielskie - cebula - seler - pieprz - sól - bulion mięsny w kostce - koperek - jogurt naturalny(...)Wlać ok. 2 litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe. Lekko osolić wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Obrać cebulę, seler i pietruszkę i wrzucić je do garnka. Gotować barszcz na mniejszym ogniu przez ok. 25 minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem
Katsuumisię zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze(...)restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się czego wstydzić. Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki
Roślinna - blog wegańskiłyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły) sól pieprz Marynata 20 ziaren jałowca 16 ziaren czarnego pieprzu 2 gałązki rozmarynu(...)mięsem. Dołożyć jałowiec, ziele angielskie i pieprz. Dodać płyn pozostały z marynaty i część bulionu. Dusić z lekko uchyloną przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą
Pełny talerzszczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 100 ml śmietany (opcjonalnie) ½ pęczka posiekanego koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz Kalafior obrać z zewnętrznych liści, starannie opłukać. Włożyć różyczkami do dołu(...)jeżeli używamy) umyć, włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 30 minut, usuwając co jakiś czas zbierający się szum. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy
Pełny talerzłyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu(...)gotowania. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, osobno posiekać. Marchewkę obrać i umyć, pokroić w półplasterki lub zetrzeć na tarce. Seler naciowy opłukać, pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę, seler i oregano. Krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać pomidory z puszki (jeżeli są całe lekko
Pełny talerzzielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę
Truskawkowa FiestaKoktajl z pietruszki i selera naciowego to samo zdrowie. Ma działania regeneracyjne i wzmacniające nasze organizmy. Pietruszka jest przez nas mało doceniana. Zazwyczaj pełni role dekoracyjne naszych dań. A szkoda, bo już niewielka jej porcja zawiera dzienne zapotrzebowanie w witaminę A i C. Ponadto występuje w niej kwas foliowy, wapń, potas, fosfor i magnez. Pietruszka zawiera chlorofil, który wspomaga(...)przewód pokarmowy i poprawia metabolizm. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Na zdrowie. Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,00 zł SKŁADNIKI: 1 gałązka selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki 4 listki mięty 1/2 limonki 1 szklanka wody kilka kostek lodu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Selera naciowego oraz pietruszkę myjemy, siekamy i przekładamy do blendera. Dodajemy listki
kulinarnyJaSeler to jeden z najtańszych i najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie . Panierowany i obsmażony może być zdrowym pomysłem na fajną przekąskę albo stanowić dodatek do ziemniaków z surówką i być wegetariańską wersją kotleta schabowego . składniki na 4 porcje 1 duży seler 2 jajka 1,2 szklanki bułki tartej olej do smażenia sól i pieprz tymianek bazylia lubczyk przepis Seler
Smakowite DaniaSmaczna i rozgrzewająca zupa z selerów naciowych z dużą ilością czarnego pieprzu ma bardzo ciekawy smak , jest bardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta(...)cukru sól i pieprz przepis Warzywa mieszane i łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki . Przygotowane warzywa wkładamy do rondla , solimy , dodajemy łyżkę masła dusimy kilka minut ale tak żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy obranie i pokrojone w słupki ziemniaki .Gotujemy do miękkości . Do ugotowanej zupy
Smakowite DaniaSmaczna i szybka sałatka z serem, warzywami i selerem konserwowym, wystarczy pokroić wszystkie składniki, połączyć z majonezem i gotowe. Efekt i smak gwarantowany . składniki na 4 porcje 15 dag żółtego sera jabłko pół papryki pół ogórka szklarniowego słoiczek selera konserwowego 100g majonezu natka pietruszki sól i pieprz przepis Obrane jabłko, ogórek i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę(...)kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty a także pokrojony seler konserwowy. Wszystko łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natka pietruszki
Smakowite DaniaPyszny wegetariański pasztet, oczywiście nie tylko dla wegetarian. Dla zagorzałych mięsożerców (tak jak i my) jest to fajna, zdrowa odmiana. Mnie osobiście, choć fanką selera raczej nie jestem, ten pasztet bardzo zasmakował. Idealnie sprawdził się do niego nasz sos do big maca (tatarski) . To kolejny przepis z Jadłonomii, który nas nie zawiódł. Polecam ten pasztet na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki(...)selera (korzeń) - 1 por (tylko biała część) - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szkl.suchej) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 100ml oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 2 ząbki czosnku - 2 cm korzenia imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej) - 1/2 łyżeczki lubczyku
Smaczne Zdrowezmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym(...)rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz
Pyry na Gaz