wszystkim.... Początkowo zamierzałam zrobić ją tylko z jajkiem i szynką (+kalafior oczywiście), ale po spróbowaniu była dla mnie zbyt delikatna i czegoś mi brakowało. Dorzuciłam jeszcze aromatyczny seler naciowy i 2 drobno pokrojone ogórki konserwowe - dla wzbogacenia smaku. I to był strzał w 10! Składniki pasują idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już(...)stałe... Składniki: 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 200g szynki (dowolnej) 2 ogórki konserwowe pieprz szczypiorek koperek majonez Wykonanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w paseczki. Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić
Walijskie PichcenieCoś co jest eksplozją smaku, maga dawką drogocennych witamin, niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka i seler uzupełniają tę poezję smaków. Polane oliwą z oliwek, doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa lekko chrupiące... po prostu trzeba spróbować. Przepis i wykonanie zaczerpnęłam z warsztatów kulinarnych, w jakich miałam okazję(...)zamiast makaronu ryżowego makaron z bazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy
Malinowe PocałunkiMyślę, że stoworzę jeszcze inną wersję zupki i jakieś inne pyszne dyniowe dania. składniki: 700 g obranej ze skóry i miąższu dyni 2 marchewki 300 g ziemniaków 3 liście selera 1 l wody 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki gałka muszkatołowa Kamis sól Kamis mielony imbir Kamis biały pieprz Kamis ziarna dyni do posypania Ziemniaki obrać pokroić(...)kostkę. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie wypłukać i przełożyć do garna. Wlac 1 litr wody, dodać liście selera i gotować. Dynie pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka będa już prawie miękkie wyjąć liście selera i dodać pokrojoną dynię. Dodać słodką paprykę, gałkę, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko
Monia miesza i gotujekarkówki bez kości, 1 łyżka smalcu, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 łyżka jarzynka kucharka, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnku, - kilka gałązek liści selera, 4 sztuki małe jabłka, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki małe papryczki chilli, - maga kucharka do smaku, 1 opakowanie party Dip Meksykański Prymat + składniki karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym smalcu(...)obsmażyć z każdej strony mięso posypane jarzynką kucharka i dodać ziele i liście laurowe teraz dodać obrane ćwiartki cebuli i ząbki czosnku, opłukane liście selera - pod przykryciem dusić co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę w garnku do miękkości mięsa gdy mięso jest już prawie miękkie usunąć tylko liście selera i dodać ćwiartki jabłek, majeranek, papryczki chilli razem
W Mojej Kuchni Lubiętalerzu tworzy bardzo kolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso. Składniki; 50 dkg marchewki, 50 dkg selera, 50 dkg zielonego groszku, 4 jajka, 2 białka, 6 łyżek śmietany 18 %, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz biały, ostra papryka, sezam, Wykonanie; Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy(...)Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut
Anioły w kuchniWszystkie składniki zielone, taka potrójnie zielona sałatka z sałaty lodowej . Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4-5 łodyg selera naciowego trochę pietruszki naciowej sól łyżka soku z cytryny łyżka majonezu łyżka jogurtu Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka nie obieramy. Wydrążamy z niego miąższ z pestkami i kroimy(...)cienkie półplasterki, a seler w plasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę naciową. Do wymieszanych składników dodajemy sól, majonez i jogurt. Sałatkę odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smacznego
Salonik smakówtreściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki 3 cm imbiru 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana(...)kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe
My Culinary ArtWarming soup for autumn Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa Składniki. 1 seler mały 2 jabłka winne 1/2 cytryny-sok 1 porcja włoszczyzny 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbir świeży natka pietruszki Wykonanie. Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar. Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić(...)cytryną. Masło stopić w rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zalać wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne
Kulinarny karnet Christopheraokoło 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy osad, zmniejszamy ogień(...)dolewamy nieco zimnej wody (około szklanki). Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu i sól. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki
Kolizje Smakówkości - 1 kg ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól i pieprz ostra papryka PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osączyć(...)pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.. Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć
Kuchnia DanusiSałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem, mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka z rukolą i mozzarellą Sałatka z selerem Sałatka z selera i szynki konserwowej Warstwowa sałatka z selerem Warstwowa sałatka z tuńczykiem Surówki Surówka marchewka z brzoskwinią Surówka z marchewki i ananasa Surówka z pora Surówka z młodej
Aga w kuchniróżne sposoby. Dwa pyszne sposoby! ;-) Pierwsza propozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i pestkami dyni, drugi z kwaśną śmietanką, płatkami migdałowymi i świeżym selerem naciowym. Podajcie z grzankami z bagietki prowansalskiej i macie obiad jak w najlepszej restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól(...)pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej dyni - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy: - 2 garście liści bazylii - 1 garść pistacji - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki wody
SMYKWKUCHNIłyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas(...)wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy
Moniki SmakołykiSkładniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę - posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny
Proste Potrawyzrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki(...)czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około
Proste Potrawy