zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew(...)selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać selera, marchew oraz pory i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 10 minut, dodać ciecierzycę, posiekaną natkę, majeranek. Po kilku minutach zdjąć z ognia i wlać słodką śmietankę. Doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitbidi-font-family:"Times New Roman";} SAŁATKA MIX Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu. Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół(...)woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek
Zdrowo i kolorowobardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka, 0,5kg ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi. 1. Do garnka wlewamy(...)litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy
Kuchnia Pełna Pasjiwersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie gulaszowe, które do tej pory przygotowałam, ta jest dodatkowo bezglutenowa. Polecam bardzo gorąco, to bardzo pożywna, rozgrzewająca, mięsno(...)kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego
Smaczne Zdroweświeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango . Gdy za oknem szaro i buro, ożywmy naszą kuchnię i dietę kolorami i witaminami. Zielony koktajl z kiwi i selerem naciowym Czas przygotowania: 10 minut Proporcje na 2 szklanki Składniki: 2 łodygi selera naciowego 2 owoce kiwi kawałek zielonego ogórka (ok. 25 cm) 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: Kiwi(...)ogórka dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do blendera, dolewamy wodę i bardzo dokładnie blendujemy. Podajemy od razu, ewentualnie przechowujemy prze kilka godzin w lodówce w zamkniętym pojemniku
Kulinarne przygody Gatitydelikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy Monini(...)momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki. Gdy ziemniaki się podsmażą do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie
Smakowity Blog Kulinarnytaką sałatkę podaję do dań mięsnych, ale moje dzieci uwielbiają ją na kanapkach z wędlinką. Można też zrobić taką sałatkę z jogurtem. Surówka z selera w majonezie SKŁADNIKI: seler - 1 szt jabłka - 2 szt marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać. Jabłka obrać, zetrzeć
Kuchnia Danusibezsolnej - przyprawę do zupy pomidorowej - przyprawę do pasztetów - mąkę z żołędzi - największa radość :) Taka posypka to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej kanapki. Dzięki mieszance: owocu róży, natki pietruszki, pora, selera, cebuli suszonej i koperku nasza kanapka, bułeczka czy także inne danie będzie miało fantastyczny smak :) Chcesz zrezygnować z soli albo nieco zmniejszyć jej ilość w diecie? Jeśli tak (a nawet(...)jeśli nie :D) ta przyprawa jest w sam raz dla Ciebie! Połączenie cebuli suszonej, czosnku, goździków, imbiru, kopru, majeranku, pietruszki i selera sprawi, że brak soli będzie niewyczuwalny. A Ty dzięki temu poznasz nowe smaki :) Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam smak tak powszechnej już zupki pomidorowej :) Jestem ciekawa jej smaku po dodaniu owej przyprawy. Wiem
Zdrowie na języku :PKolejna porcja witamin i energii na drugie śniadanie - tradycyjnie w formie zmiksowanych owoców i warzyw. Pyszne zielone smoothie :) SKŁADNIKI 2 sztuki kiwi 2 łodygi selera naciowego 1 banan garść szpinaku 2 łyżki otrębów - u mnie mieszane 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy ze skóry, selera z włókien. Szpinak myjemy. Wszystkie składniki miksujemy
Moje Kuchenne Rewelacjemakaronem. Czas przygotowania: 2,5 h Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI na gulasz: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 1/2 pora 3 cebule białe 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cienkie kromki chleba razowego 120 ml sosu Jack Daniel(...)Full Flavor Smokey oliwa sól, pieprz czarny 3 szklanki wody PRZYGOTOWANIE gulaszu: Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy mieloną
kulinarnyJaUwielbiam seler..Ta sałatka znika szybciej niż inne. Składniki: 3 słoiczki selera konserwowego puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 300g szynki konserwowej garść rodzynek 3-4 łyżki majonezu puszka ananasa sól, pieprz Przygotowanie: Rodzynki przepłukać, zalać gorącą wodą do napęcznienia.Odcedzić. Fasole, kukurydzę, seler- odcedzić. Szynkę, ananasa pokroić w kostkę, Wszystkie składniki połączyć razem, dodać 3 łyżki soku z ananasa
Garnkowe fanaberieskładniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek * 2 średnie cebule * 2 małe ogórki kiszone * 2 średnie papryki czerwone * 1/3 szklanki ostrego ketchupu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * pieprz cayenne * sól * 4 łyżki oliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę(...)słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy). Pieczarki podsmażyć
Mix smakuskładniki * 2/3 szklanki ryżu * 3 cebulki czosnkowe lub 2 małe zwykłe * 1 marchewka * 1/2 dużej pietruszki * kawałek selera * 1/2 młodej cukinii * 1/2 czerwonej papryki * pęczek natki pietruszki * suszona natka pietruszki i lubczyk * sól, pieprz * 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego * oliwa do smażenia Sposób wykonania Cebulkę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić lub poszatkować(...)nieduże paski. W niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, następnie dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać
Mix smakulubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki(...)seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem
mojewypiekiinietylkolodówce. I najczęściej takie są najlepsze. Składniki: 1 por większy (biała część) 200 g chudej szynki 3 jajka ugotowane na twardo 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 słoika selera konserwowego 2 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę(...)Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny. Można też jeść bezpośrednio po przygotowaniu jednak ja wolę jak smaki się przegryzą. Jeśli seler jest bardzo długi możemy go pokroić na mniejsze
Ala piecze i gotuje