Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki 10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania : Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć(...)najdrobniejszej tarce.Natkę pietruszki oraz selera drobno pokroić.Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać z solą i zostawić na około 12 godzin ( najlepiej na noc ). Następnie włożyć do czystych, wypażonych małych słoiczków,ubić i mocno zakręcić, nowymi nie używanymi pokrywkami. Nie pasteryzować! Przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu ( piwnica,spiżarnia ) przez 1 rok. Gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw
Przepisy i porady kulinarnejadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej. z ryżem parabolicznym 1 kg mięsa mielonego 4 duże marchewki 1 korzeń selera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w pióra. Do głębokiej patelni lub woka z pokrywką
Kuchcik gotujeLekka surówka z selera, jabłek i rodzynek to zdrowy dodatek do dań mięsa lub rybki. Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka garść rodzynek 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu cukier, sól, pieprz sok z cytryny Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami i jogurtem, przyprawić do smaku i schłodzić
wyzwania kuchenneTaką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka(...)osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz. Powstana warstwy. Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. To proste , gdyż dozownik jest do tego
Z Kuchni Do Kuchnigłębokiej patelni wlewamy 1 litr wody, góra 1.5 litra. Dodajemy umyte mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z włoszczyzny, marchew, pietruszkę i seler obieramy. Pieczarki myjemy i wrzucamy w całości, cebulka pocięta na talarki. Gotujemy, dusimy na średnim ogniu, raz pod przykryciem a raz bez. Dodajemy suszone owoce i dusimy przez około godzinkę(...)Wyławiamy włoszczyznę zostawiając marchew, seler i korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy wszystkie pieczarki, marchewki, seler i pietruszkę oraz 3/4 owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do mięs. Mięsko w wywarze i resztą owoców podduszamy jeszcze chwilkę. Podałam danie z prostą sałatką ze szpinaki, rukoli i suszonych pomidorów
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion
ClauditteMissCookingSkładniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki(...)obierać), seler naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny. Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego
Gaździnka warzySzybkie, pełnowartościowe danie wegetariańskie, obfitujące w cenne witaminy i minerały. Wszystko to za sprawą pietruszki i selera! Naleśniki gryczane, zapieczone z żółtym serem, serwowałam, polane obficie korzeniowo - pieczarkowym sosem, z dodatkiem świeżej pietruszki i suszonych pomidorów w zalewie olejowej. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne, użyj składników o niskiej zawartości tłuszczu, zaś sam sos zagęść(...)średnicy około 10 - 12 cm Sos korzeniowo - pieczarkowy Składniki 240 g pietruszki, obierz i pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm x 0,5 cm 1/4 selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm x 0,5 cm 1 mała cebula, obierz i posiekaj w drobną kostkę 7 pieczarek, obierz, przekrój każdą wzdłuż
Szybko SzybkowarBarszcz: 2 -3kg buraków (8 -10 dużych sztuk) 3-4 duże marchewki 2-3 duże pietruszki pół selera 1-2 małe cebulki 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz(...)pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Z gorącego bulionu wyławiamy
w mojej kuchnijajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki groszku konserwowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę i seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki(...)Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Układamy po łyżce farszu i ciasto
tojestpyszne.blogspot.comHola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru
Pyry na GazSoczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g) 4 łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej(...)osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu. Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw
Pyry na GazKolejny przepis mojej mamy na ekspresową sałatkę... szybkie, proste i smaczne przepisy takie lubię najbardziej. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 200 g żółtego sera 4 jajka 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie ser i jajka kroimy w drobną kostkę (najlepiej(...)wielkości kukurydzy). Seler i ananasa odsączamy z zalewy. Dodatkowo seler można przepłukać wodą i dobrze odcisnąć (nie będzie się tak mocno sklejał, poza tym sałatka nie rozwodni się jak go odciśniemy z wody) Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie musztardą do smaku. Sałatkę przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła
IMPRESJA SMAKU