Pyszna propozycja na obiadek. Zrobiłam proste kotleciki z posiekanej piersi kurczaka i selera. Do kotlecików podałam ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy i wiosenną surówkę z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku. składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g selera korzeniowego 3 jajka 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz olej Rapso do smażenia dodatki ryż z dodatkiem kurkumy surówka z rzodkiewki Pierś(...)kurczaka drobno pokroić. Selera zetrzeć na tace o grubych oczkach. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i nakładać po łyżce masy. Łyżką uformować płaskie kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie podane na talerzu
Monia miesza i gotujePodczas ostatnich świąt na naszym stole było wiele sałatek. Wypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry. Sałatka królewska Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie: Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaaSkładniki: udko z kurczaka marchewka, pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości(...)dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać
Gaździnka warzySkładniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz(...)twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone
SzczyptaSmaQparze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka. Składniki: 4 kawałki łososia 4 ząbki czosnku 2 łodyżki selera naciowego sól słodka papryka majeranek cząber sok i skórka z cytryny niewoskowanej Sposób przygotowania: Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem(...)papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki
Pyry na Gazselera (około 200 g), 2 winne jabłka (około 300 g), sok z jednej cytryny, 2 łyżki miodu lipowego, Selera i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich (średnich) otworach. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Wymieszać sos z selerem i jabłkami. Odstawić na 20 minut. Można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. zastawa
królestwo garówzmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej(...)Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze. Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę :) Składniki: -750 g selera w zalewie octowej (masa selera po odsączeniu zalewy) -1 puszka kukurydzy -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula czerwona -100 g sera żółtego -150 g szynki konserwowej -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy -szczypta cukru Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru(...)odstawiamy aż zmięknie. Jajka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Seler oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy dodając majonez. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Smacznego
KasiekGotujezadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki(...)pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 o . Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając
Mama Gotujetaka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka 2 łyżki śmietany Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki(...)mięsny i dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać
MarciochaKucharzyskładniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u mnie domowej roboty) sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast białka na grubych oczkach. Pory kroimy w półplasterki i solimy. Szynkę(...)kroimy w kostkę. Selera i ananasa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: ananasa – 1/2 część pora – selera – żółtka – szynkę – majonez – białka – kukurydzę – drugą część pora – majonez – ser żółty
Domowy Smak Jedzeniazupy dodaję też gałązkę rozmarynu, bo ten z kolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać(...)razy więcej niż grochu) i ugotować na miękko. Uwaga! Strasznie kipi, więc po zawrzeniu, trzeba zdjąć pokrywkę z garnka. Gdy groch się gotuje, przygotowujemy warzywa na zupę: marchew i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą (ok. 1,5 litra) i gotujemy. Obieramy pietruszkę i wrzucamy w całości do garnka z marchewką i selerem. Po ugotowaniu
Weekendy w domu i ogrodzieosób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka(...)Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka korniszona. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni lub w rondlu i wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę
vegetaniepodwójna pierś kurczaka słodka papryka sól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego 100 g jogurtu greckiego duża garść suszonych żurawin Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żurawinę oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko(...)posłodzić. Latem pokropić starty seler sokiem z cytryny, lekko posłodzić. A potem dodać resztę składników. Panierka: jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki wiórków kokosowych czubata łyżeczka zataru olej do smażenia Jajko roztrzepać w szerokiej miseczce. Na talerzyku wymieszać bułkę z wiórkami i zatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a następnie suchych składnikach i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podać
Weekendy w domu i ogrodzie