zdrową zupę krem pomidorową – bezglutenową, wegańską i antyrakową. Lista zakupów Przygotowanie składników (proporcje na gar dla czterech osób): 10 świeżych pomidorów 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g brązowego ryżu 200 ml wody (brak na zdjęciu) 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku Przygotowujemy wszystkie warzywa: obieramy(...)tniemy na niewielkie kawałki marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek, pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy cebulę oraz czosnek, by lepiej oddały smak w zupie. W międzyczasie gotujemy ryż. Do dużego garnka wlewamy 200 ml wody, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy całość. Zostawiamy zupę
Proste-przepisy.plszybko. Wystarczy 10 min aby cieszyć się super smakiem i zaskoczyć swoich gości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 4 ugotowane na twardo jaja 1 puszka fasoli czerwonej 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jeżeli chcesz zobaczyć krótki film z wykonaniem tej sałatki kliknij TUTAJ . 1. Jajka pokrój w kostkę(...)wrzuć do miski; 2. Kukurydzę, fasolę i selera odcedź, dodaj do jajek; 3. Wymieszaj wszystko z majonezem, dopraw do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis naDrukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym(...)zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć
Apetyt na Zielone250g ogórków kiszonych – 250g ziemniaków – 200g piersi z kurczaka – 100g śmietany 12% lub jogurt grecki – 3 cebule – 2 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – pół pęczka koperku – 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego – 1 łyżeczka masła – pieprz Wodę zagotowujemy wraz z domowym koncentratem bulionu warzywnego. W międzyczasie marchewki, pietruszki(...)selera ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku. Następnie dodajemy pokrojone lub starte warzywa i smażymy 3 minuty. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i gotujemy 5 minut ma małym ogniu, pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy z kosteczkę ziemniaki i dodajemy
Be Fit Be Stronggotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu(...)posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania. Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus, dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno posiekaną szalotkę i gałązki selera pokrojone w plasterki. Na koniec dorzucamy owoce granatu, mieszamy i gotowe. Smacznego
Tajemnice Smakudrożdżowych, a w tym sezonie skupiam się na przekąskach. Mam jeszcze kilka pomysłów i do wtorku być może uda mi się wrzucić je tutaj. Składniki : długi ogórek 2 łodygi selera naciowego pomidorki koktajlowe pęczek małych rzodkiewek opakowanie mozzarelli mini czarne oliwki zielone oliwki gruby plaster sera Mimolette patyczki szaszłykowe Z ogórka ze skórą wyciąć długie plastry za pomocą obieraczki(...)pokroić na grube kawałki. Na patyczki szaszłykowe wbijać kawałek ogórka, pomidorek koktajlowy, potem plaster ogórka przeplatany rzodkiewką, pomidorkiem, mozzarellą i obydwoma rodzajami oliwek. Dół patyczka wbić w kawałek selera naciowego i ustabilizować choinkę. Na szczyt choinki wbić gwiazdę wyciętą z sera za pomocą wykrawaczki do ciastek
Weekendy w domu i ogrodziesmaku nie czuć, a kalorii mamy o wiele mniej. Koniecznie tego wypróbujcie! Składniki: – 4 ogórki konserwowe/kiszone – 3 marchewki – 1 batat – 240g mrożonego groszku – 1 pietruszka – 1 jabłko – 1/4 selera – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz – 150g skyru naturalnego – cały majonez z przepisu poniżej Składniki na majonez: – 125g oleju rzepakowego – pęczek koperku(...)blender i opuszczamy, by uzyskać jednolitą masę w całym słoiczku. Koperek siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do majonezu, mieszamy i schładzamy w lodówce. Bataty, marchewki, pietruszkę oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kroimy w drobną kosteczkę
Be Fit Be StrongŚwiderki z bakłażanem i kurczakiem Świderki z bakłażanem i kurczakiem Składniki: 8 sztuk podudzi z kurczaka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku oliwa 1 bakłażan 6 gałązek selera naciowego 1 kg pomidorów 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielone chili opakowanie makaronu świdry <!- t Świderki z bakłażanem i kurczakiem Marynata do kurczaka 2 cebule(...)dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką
Pomysłowa kuchniagotowania: 2-3 godziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki 60 g kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka ziaren pieprzu łyżka soli kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy Przepis(...)Mięso oraz suszone grzyby zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu utworzenia się szumowin, które następnie zdejmujemy. 2 Po czym do garnka dokładamy obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. 3 Następnie
Kuchnia BazyliiSkładniki pół kalafiora średniej wielkości ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania) 1 litr bulionu drobiowego ok. 50 gram boczku wędzonego 15 cm pora białej części 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 225 gram) najlepiej już rozmrożone 12 sztuk krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób(...)Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu
Modern Cave Girllitra sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych 0,7 kg pomidorów 150 g dyni odmiany Hokkaido (jako zagęstnik) 8 świeżych daktyli duża cebula 4 papryki chili gałązka natki pietruszki gałązka selera 2 goździki pół łyżeczki białej gorczycy łyżeczka soli 2 łyżki octu winnego olej Papryki przepołowić, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę dokładnie obtoczyć w oleju. Ułożyć na blasze. Dynię (ze skórką) pokroić(...)pestkami, jeśli chcemy mieć ostry sos lub bez pestek, jeśli sos ma być łagodny) drobno pokroić i dodać do garnka. Do garnka dodać też gorczycę, goździki, natkę pietruszki i selera. Zawartość garnka przykryć, doprowadzić do wrzenia, a potem zdjąć pokrywę i gotować na małym, aż warzywa staną się miękkie. Mieszać od czasu do czasu, by sos pod wpływem swojego ciężaru
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki Porcja rosołowa mięsa np. udka Makaron lub ryż Pietruszka Marchew Por 1 mały Seler pół średniego selera Przecier pomidorowy 300ml lub koncentrat pomidorowy (90g) Pieprz do smaku Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, odmoczyć przez The post Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4-5 sztuk młodych ziemniaków 1/3 szklanki suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej(80 g) sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego do dekoracji posiekana zielona pietruszka(...)Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość gotować pod przykryciem około 1 godziny (do miękkości mięsa). W międzyczasie warzywa obrać, umyć. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić
Ugotowaćstraci ono przez to smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: około 1,5 godziny Składniki: cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny(...)łyżka chilli mielone – 1 łyżeczka kmin mielony – ½ łyżeczki cynamon mielony – ½ łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Przekrój na pół paprykę, usuń łodygę i nasiona i pokrój na spore kawałki. Na ogniu postaw dużą patelnię lub garnek, wlej olej i wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy. Smaż całość kilka minut
wiecejwarzyw.pl