seler - 8745 przepisów (strona:125/583)

Zupa jarzynowa 226

warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na wolnym ogniu(...)pozostawić tak na 1,5-2 godziny. Zebrać powstające szumy. Można też wykorzystać gotowy wywar/rosół. Warzywa umyć. Marchewki i pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso

Czerwony Gupik
Sałatka jarzynowa 133

mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy.  Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy

Kuchnia smaków
Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem 126

także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym. Je dzmy i pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posia damy wyciskarkę to wszystkie skła dniki, łącznie z selerem wkła damy do urzą dzenia i wyciskamy

ChilliJemy
Surówka z selerem konserwowym i marchewką 188

Pyszna i zdrowa surówka idealna do obiadu. Składniki: słoiczek selera konserwowego duża marchew jabłko 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Selera odsączamy z zalewy i siekamy na drobniejsze kawałki. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa prowansalska - selerowa 130

delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku(...)sól, pieprz Dodatkowo:    natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie)   groszek ptysiowy Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.   Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.   Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę

Di gotuje
ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO 108

Składniki na 4 porcje: 400 g selera naciowego 1 średnia cebula (ok.100 g) 1 żółtko (ok. 25 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) 4 plastry sera żółtego (ok. 60 g) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 40 g) kurkuma, papryka ostra, kminek sól, pieprz Seler obieramy - usuwamy grubsze "żyłki" i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również kroimy

Vroblewska-fitlife
Sałatka z selera inaczej 166

Znudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę pokroić. Dodać

Cukiernia Pychotki
Bloody Mary 206

wódki 180 ml soku pomidorowego 2-4 krople sosu Tabasco ½ łyżeczki sosu Worcestershire 10 ml soku z cytryny szczypta soli (najlepiej sól selerowa) szczypta pieprzu szczypta soli zwykłej łodyga selera naciowego do ozdoby lód Sposób wykonania: Do shakera wlej wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, Tabasco, sos Worcestershire, sól, pieprz oraz lód. Wszystko dobrze wymieszaj. Na końcu zawartość shakera przelej(...)przez sitko do wysokiej szklanki. Dodaj łodygę selera naciowego do dekoracji. Artykuł Bloody Mary pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą 97

porcji: Puszka czerwonej fasoli puszka czarnej fasoli puszka białej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 cebula pół ananasa 2 puszki pomidorów lub około 1 kg świeżych 3-4 gałązki selera naciowego łyżeczka soli łyżeczka papryki łyżeczka kuminiu łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego około 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej(...)olej i zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj paprykę i seler oraz wszystkie przyprawy (poza solą). Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.   Dodaj pomidory, ananasa (pokrojonego w kostkę oczywiście) i sól. Dorzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i zagotuje. Na samym końcu dodaj fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj prze 3 minuty.   Smacznego

greenscarf
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 121

Składniki: brokuł (10 dag) seler naciowy (1 łodyga) liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy

Weganka gotuje
Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal) 234

Szybki przepis na pyszną, fit sałatkę, idealną na lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielić na trzy porcje, to jedna ma 263 kcal. Składniki (3 porcje): 5 łodyżek selera naciowego 2 garście sałaty lodowej czy mixu sałat jabłko pół puszki kukurydzy pół cebuli czerwonej pęczek rzodkiewek garść prażonych pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku (przeciśnięty(...)przez praskę) łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler kroimy w paski, cebulę w piórka. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Wielkanoc. Kremowa zupa chrzanowo-kokosowa 212

zbliżających się świąt i jeszcze za to że jest tania i robi się ja w 20 minut! Składniki na 6-8 porcji: puszka 400 ml mleka kokosowego średniej wielkości seler 1 średnia pietruszka (korzeń) łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka białego pieprzy (może być czarny, o ile nie przeszkadzają Wam czarne kropki w białej zupie) duży kawałek świeżego chrzanu (rzucili w Lidlu(...)promocji Przygotowanie: Seler, pietruszkę i chrzan zetrzyj na tarce. W garnku (około 3 litrowym) rozgrzej masło, wrzuć starte warzywa, dodaj pieprz, kozieradkię i podduś je przez chwilkę, ale pilnuj aby nie zaczęły się przyrumieniać. Dodaj około wody, tak aby była do poziomu warzyw, przykryj garnek pokrywką i duś przez 5 minut. Dolej około pół litra wody (w sumie wody

greenscarf
Zielona surówka 108

Prosto, szybko i smacznie. mix sałat ogórek zielony kilka łodyg selera naciowego szczypiorek sól, pieprz jogurt naturalny Ogórka obrać i pokroić , selera także pokroić.Wymieszać z sałatą, dodać sól, pieprz i jogurt naturalny

Moje domowe kucharzenie
Smoothie z bananem - dwa przepisy 149

serwowałam sobie smoothie, a potem leciałam w las biegać:-) Smoothie z bananem i burakiem Na 1 porcje: 3/4 szklanki wody mineralnej 1 dojrzały banan 1/2 buraka czerwonego 2 łodygi selera naciowego Warzywa myjemy, osuszamy, siekamy na nieduże kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy wodę, dodajemy połamanego banana i część buraka z selerem. Blendujemy. Dodajemy pozostałą część warzyw. Blendujemy do uzyskania

peggiwkuchni
Smoothie z jabłka z imbirem 122

porcję ok 500 ml: 1 duże jabłko 3 łodygi selera naciowego kawałek imbiru - ok 2 cm ok 200 ml wody mineralnej niegazowanej Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko i seler naciowy myjemy i kroimy w nieduże kawałki - jabłka nie obieramy. Wszystkie składniki razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki i podajemy. Latem można lekko schłodzić lub dodać

peggiwkuchni

Proponowane wyszukiwania