nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) Składniki : 2 litry bulionu warzywno- drobiowego 6 dużych porów ćwiartka selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 5 liści laurowych 3 ziela angielskie sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 ziemniaki pokrojone w drobną(...)patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę krem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę
Krakowskie smaki Animarchewki 2 pietruszki 9 ziarenek ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 opalona cebula kawałek pora 3 listki lubczyku garść natki pietruszki pół garści suszonych liści selera pół opakowania groszku sól 50 g żelatyny woda około 2 litry Wykonanie: Nogi oczyścić, wymyć i przełożyć do garnka. Marchew, pietruszkę, por oraz cebulę obrać. Jarzynę pokroić(...)mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, liście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok. Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę
Krakowskie smaki AniSpróbujecie? Zapraszam :) Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą Receptura na cztery porcje: - 500g mielonej karkówki wołowej - jedna duża marchewka starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach - pęczek świeżej kolendry - owoce świeżego granatu - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata(...)łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem
Sajkofanka smakuzwykle czekały tam na mnie same pyszności. Mama pokazała mi jedną genialną sałatkę. Wstawiam specjalnie dla Was! Pozdrawiam! Sałatka z kurczakiem i pieprzem ziołowym podwójny filet z kurczaka słoik selera marynowanego świeża czerwona papryka puszka kukurydzy 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 3-4 łyżki majonezu jogurt naturalny sól pieprz ziołowy Prosta sprawa! Kurczaka kroimy na drobną kostkę(...)obsmażamy doprawiając lekko vegetą (kucharkiem). Selera dajemy na durszlak, przelewamy lekko zimną wodą i odstawiamy aż odcieknie. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i także kroimy na kostkę. Odsączamy kukurydzę. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól ( z solą radzę uważać z racji vegety), pieprz ziołowy. Gotowe! Smacznego
Kuchnia moimi oczamisię napracować, żeby ją zrobić, ale jest dobra na każdą okazję i bardzo zdrowa. ( no po warunkiem że nie przesadzimy z majonezem ). Składniki: ½ kg marchwi 2 pietruszki seler 3-4 jajka 2 jabłka 4 -5 ziemniaków ½ kg ogórków kiszonych ½ puszki groszku zielonego ½ puszki fasoli czerwonej można dodać jeszcze kukurydzę, białą fasolę. Sól, pieprz, odrobina suszonego majeranku, tymianku, inne(...)zioła do smaku 1 – 2 łyżki musztardy w zależności od rodzaju musztardy majonez – też nie podaję ilości bo należy dodać wedle uznania. Sposób wykonania : Marchew, pietruszkę seler oraz ziemniaki w całości ugotować aż do chwili gdy będą miękkie. Wyjąć z wody, ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać
Na słodko lub wytrawnieJedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać
Na słodko lub wytrawnieSałatka jest wyrazista w smaku i na pewno nie dla wszystkich :) Ja się nie boję eksperymentować i lubię łączyć to, co inni nigdy by nie połączyli :) SKŁADNIKI 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy kilka kabanosów kilkanaście oliwek kilka krążków ananasa z puszki majonez śmietana lub jogurt pieprz WYKONANIE Kroimy ananasy, oliwki i kabanosa. Dodajemy do nich selera i kukurydzę
Zofianakolendra, majeranek (lub ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do kurczaka) olej do smażenia puszka ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu) puszka kukurydzy (ok. 400 g) seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150g po odsączeniu) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu pieprz Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę(...)soczystość). Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
Słodka Stronaciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu(...)podgrzewałem całość przez około 3 minuty, tak, aby czosnek stał się szklisty, a boczek zaczął tracić swój tłuszcz, cały czas mieszając, aby czosnek i tymianek nie przypaliły się. Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek
Wyprawy kulinarneMoje postanowienie noworoczne - więcej zielonych koktajli - w ramach drugiego śniadania :) Pierwszy w tym roku był taki SKŁADNIKI 1 łodyga selera naciowego 1 mały ogórek zielony 1 kiwi 1/2 awokado garść szpinaku 2 łyżki otrębów 2 szklanki wody ewentualnie miód do dosłodzenia PRZYGOTOWANIE Ogórka, kiwi i awokado obieramy ze skóry. Selera - z włókien. Wszystkie składniki miksujemy
Moje Kuchenne RewelacjeOliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana 4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane 600 g ryżu do risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu(...)małe krążki, zostawiając całe główki. Następnie zacząć szykować bazę do risotto. Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły
Stare GaryOryginalny przepis tutaj składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte oliwa z oliwek 2 średnie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól(...)Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok. W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć
Stare Garyosób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego(...)łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano
Stare Garywolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki(...)mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię wlać wino i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Umieść seler, cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać
Stare Garypuszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów 1 łodyga selera naciowego garść świeżej bazylii parę pomidorków koktajlowych + parmezan do posypania przygotowanie Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć(...)papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec pomidorki przekrojone na połówki
Stare Gary