warzywnego rosołu" i samodzielnego jego wypróbowania na własnym podniebieniu! Wszyscy inni też mogą! Życzę smacznego! Składniki: 500 g młodej marchewki 2 selery korzeniowe (młode z natką) 1 pęczek młodej pietruszki z natką 2 młode pory 2 cebule 3 duże pomidory malinowe 1 łodyga lubczyku 3 liście laurowe 2 ziela angielskie Sól, pieprz(...)Przygotowanie: Warzywa szorujemy, obieramy, natki związujemy (selera, pietruszki i lubczyk), razem z opaloną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad powierzchnię warzyw). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, płomień zmniejszamy. Gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Do wywaru dodajemy rozgniecione w rękach pomidory
R'n'G Kitchensycące i zdrowe drugie śniadanie czy też jako kolacja. Liczba porcji: 5 Czas przygotowania: 40 minut Przepis na sałatkę warzywną z sosem musztardowym: 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 korzenia selera 3 ziemniaki 4 jajka 1 por (biała część) 3 - 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 1 - 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) pieprz(...)sól do smaku Jak zrobić sałatkę warzywną z sosem musztardowym? Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie (mogą być niezbyt rozgotowane warzywa z wywaru na rosół). Warzywa odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka zalać zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i od momentu zagotowania się wody gotować 6 minut
Kuchcik gotujebułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka sosu Worcestershire ½ cebuli 2 łodygi selera naciowego 50 g startego parmezanu garść natki pietruszki sól, pieprz oliwa Sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej 200 g krojonych pomidorów 100 ml wody(...)cebuli 1 ząbek czosnku 1½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki Zacznij od przygotowania klopsików. Cebulę i łodygi selera naciowego włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ją do miski. Do miski dodaj też mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj wszystko
Na-talerzu.pldeserów. Idealnie komponuje się w daniach wytrawnych. 1 mango 2 bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera korzeń 1 pietruszka korzeń 1 ziemniak sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili jogurt naturalny gęsty natka pietruszki olej rzepakowy Mango, warzywa obieram. Do garnka wlewam wodę około 2 litry. Warzywa nie kroję(...)małe kawałki, jedynie na dwie części. Łatwiej będzie je potem rozdzielić. Do wody dodaję batata, marchewkę, seler, korzeń pietruszki, ziemniak, i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku przesmażam pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki
wesoła kuchniakmin rzymski. Skladniki 2 sztuki salata rzymska 1 duza cebula pokrojona w piorka 3/4 szl wrzatku 2 marchewki pokrojona w plastry 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm 1 duza pietruszka pokrojona w plastry 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 2 srednie cukinie pokrojone w kostke 300g pieczarek pokrojonych dużo(...)pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie i salatę rzymska pokrojoną w paski.. Calosc zalać passatą i dusić 15-20 minut do zgęstnienia-mieszajac
mojej kuchnikurczakiem i ananasem to smaczne i lekkie danie o ciekawych, nieco egzotycznych nutach smakowych. Składniki podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy połowa sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 1 torebka ryżu Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na sos wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)Torebkę ryżu ugotować, wystudzić. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę również odsączyć z zalewy, sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski dodać przygotowany sos i wymieszać. Autor przepisu: Andzelika Majchrzak Artykuł Sałatka z kurczakiem i ananasem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyenergii. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 6 porcji: 200g wędzonego boczku 5 średnich ziemniaków 4 średnie buraki (użyłem gotowych gotowanych) 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1/2 średniego selera (korzeń) 1 mały por 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka majeranku 2 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i pora obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na jednej łyżce masła z dodatkiem oleju rzepakowego. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość smażyć, aż warzywa się zarumienią. Zalać przegotowaną
kulinarnyJaduży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków sloiczek szczawiu śmietana (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 2 male kulki ziela angielskiego 1/2 łyżki soli szczypta cukru pieprz Przygotowanie(...)wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na wieprzowych
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: Seler konserwowy słoiczek Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Papryka czerwona 1/2 Papryka zielona 1/2 Szynka 150 g Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Szczypiorek posiekany 2 łyżki Majonez 2 łyżki Przygotowanie: Szynkę oraz paprykę pokroić w kosteczkę. Seler pokroić na mniejsze paseczki. Kukurydzę odcedzić na sicie. Składniki Przełożyć do miski dodać natkę pietruszki, szczypiorek. Dodać 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
Kulinarne przygodyziemniaków · 3 pietruszki · 3 marchewki · 1 seler · 4 jajka ugotowane na twardo · 2 cebule · 2 jabłka · 4 ogórki(...)Sól · Pieprz · Zioła do sałatki Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa gotujemy ( marchew, pietruszkę ziemniaki i seler). 2. Po ugotowaniu obieramy, drobno kroimy i przekładamy do miski. 3. Dodajemy obrane drobno pokrojone jabłka, ogórki, cebulę, posiekane drobno jajka, odlany z zalewy groszek konserwowy
Kulinarna Chwilarównież saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe(...)posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dwóch stron przez 3-4 minuty, aż ryba się usmaży. Gotowe kawałki ryby przekładamy do salaterki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy warzywa
Wiszniówkadość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli (ja użyłam drobnej) 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji) Oliwę wlewamy(...)garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją
Kardamonovyłososia, którego można usmażyć, ale można też ugotować na parze lub upiec. PRZEPIS ŁOSOŚ PO GRECKU Składniki: 0,8 kg filetu łososia surowego 0,5kg marchewki 2 pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 200g koncentratu pomidorowego sól, cukier, pieprz świeżo mielony listek laurowy 3 szt ziela angielskiego olej 1 łyżka masła Jak zrobić łososia po grecku(...)Najpierw cebulę i pora siekamy i szklimy na oleju. Następnie na patelnię dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszkę, selera). Później dodajemy do warzyw masło i ok 1/3 szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku
Dorota SmakujeJedna z najprostszych sałatek, które są na moim kanale. Gotowa w 10 minut. Bardzo dobrze smakuje i ślicznie się prezentuje :) Składniki: Kukurydza konserwowa puszka Fasola konserwowa puszka Seler konserwowy słoik Jajka 4 Majonez 3 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolę odcedzić na sicie i lekko przepłukać i dodać do jajek. Dodać kukurydzę(...)również odcedzoną. Na koniec wyjąć seler ze słoiczka i pokroić na mniejsze paseczki. Dodajemy majonez, doprawiamy solą orz pieprzem i wszystko razem mieszamy. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodymakaronu do lasagne naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm 100 g startego sera żółtego 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji SOS POMIDOROWY: 2 ząbki czosnku cebula marchewka mały seler 2 łyżki oliwy z oliwek 600 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki(...)masła 3 kopiaste łyżki mąki 500 ml mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu Przepis 1 Przygotowanie dania zaczynamy od sosu pomidorowego. Czosnek siekamy, cebulę, marchewkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszlenia, co jakiś czas mieszając - około 10 minut. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka. 2 Na tej samej patelni podsmażamy mięso
Kuchnia Bazylii