seler - 8745 przepisów (strona:91/583)

Kurczak pod pierzynką 19150

mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami.  Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki           - seler korzeń            - 3-4 łyżki majonezu Przygotowanie: Piersi z kurczaka myję i osuszam na czystej ścierce albo ręcznikach papierowych. Marchewke i seler obieram i ścieram(...)Trzeba podglądać czy mięso po tych 45 min jest już dobre czy potrzebuje troszkę więcej czasu. Koszt: Piersi z kurczaka 6 szt. - 17,37 zł Marchewka ok. 1 zł Seler 2 zł Majonezu nie licze ponieważ  tylko kilka łyżek. Tak więc mięso do obiadu dla dwóch osób na trzy dni to koszt ok. 20 zł. Ja do tego zrobiłam

Tanio smacznie i prosto
Zrazy wołowe 322

150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem(...)Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość ok. 2 mm i skrapiamy octem. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Marchewkę i seler obieramy, kroimy w grube słupki. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie ćwiartki, a tę przeznaczoną do zawinięcia w mięso – w „ósemki”. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy musztardą i posypujemy lekko solą oraz

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kucharkiem 282

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml) 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego (280 ml) 1 por 5 jajek 10 dkg żółtego sera majonez kielecki około 200 gram kucharek pieprz Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy(...)gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba

Kuchnia u Bietki
Zupa krem z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek i szczypiorku 134

śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna.  Składniki: 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 1 mała cebula biała kapusta - po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki kilka pieczarek 1-2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku około 100 ml słodkiej śmietanki(...)opcjonalnie) szczypiorek Pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej i zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Dodać pietruszkę i seler. Mieszając również zeszklić - nie smażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i poddusić wszystko podlewając niewielką ilością wody. Kiedy warzywa będą prawie miękkie wlać wodę (lub ewentualnie rosół/bulion), powinno jej być o kilka centymetrów powyżej poziomu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 177

krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić(...)boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe

greenscarf
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 274

potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej(...)kroję na mniejsze kawałki , takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa . Pokrojone daję do garnka . Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa : marchew , seler , pietruszkę . Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu

Uwaga Babcia Gotuje
Zielony Koktajl Pełen Witamin 114

zdrowy koktajl pełen witamin ze szpinakiem, awokado i jabłkiem. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 2 jabłka 1 awokado 100 g szpinaku 4 łodygi selera naciowego od 100 ml do 200 ml wody niegazowanej Link do filmu z przygotowania: Zielony koktajl https://www.youtube.com/watch?v=fUI0VyO_uIo Przygotowanie : Umyte łodygi selera kroję na mniejsze kawałki. Awokado przekrawam na pół(...)obierzemy awokado ze skórki, delikatnie je ściskając, wtedy miąższ odchodzi od skórki. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Pokrojone owoce i seler daję do pojemnika i je rozdrabniam blenderem, następnie dodaję wodę, umyty i osączony szpinak i całość miksuję na jednolita masę . Jeżeli chcemy aby koktajl był bardziej płynny to dodajemy więcej

Uwaga Babcia Gotuje
Jambalaya Ryż z Warzywami - bez mięsa 145

przygotowaniu potrawa i bardzo smaczna, najlepiej smakuje gdy ją doprawimy na ostro. Będziemy potrzebować: 200 g ryżu 1 duży strąk zielonej papryki 1 duży strąk czerwonej papryki 1 seler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco(...)warzyw na patelni lub w garnku. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki – nie za grube o długości około 3 centymetrów. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobno kroję i dodaję do papryki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobno kroję

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem 182

Chcę Wam dzisiaj zaproponować pyszną surówkę. Główny składnik stanowi kapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)oleju lnianego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę i natkę drobno posiekać. Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę Warzywa umieścić w misce lub salaterce i dokładnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i jeszcze

Czerwień i błękit
RYBNA ZUPA Z PULPETAMI 175

ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek bułka tarta Wykonanie(...)Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie bulion przecedzamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka ziemniaczano – selerowa 185

Ziemniaki – 50 dag Seler korzeń – 50 dag Majonez – 250  ml Szczypiorek – 1 lyżka Sól Cukier Cytryna Ziemniaki i seler obrać, opłukać i ugotować. Pokroić w cienkie plasterki. Układać warstwę ziemniaków z selerem i cienką warstwę majonezu.  Przyprawić do smaku solą, cukrem i cytryną. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Camilla w kuchni
Sałatka z selerem konserwowym 271

Sałatka z selerem konserwowym Sałatka pasuje jako dodatek do kanapek, ale jest równie smaczna z samym chlebkiem i masełkiem. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się(...)obierały ze skorupki), ostudzić i pokroić w kostkę. Seler konserwowy i kukurydzę konserwową dobrze odsączyć na sitku. Ser żółty, wędlinę i rzodkiewkę również pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i przyprawić. Smacznego

talerz przyjemności
Pasztet tuńczykowo - selerowy 136

Niezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem. 3 puszki tuńczyka 600 g selera 100 g masła 4 jajka 2 cebule 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki kaszki manny 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut(...)sicie. Cebule poszatkować na drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać też kostkę rosołową aby się rozpuściła. Tuńczyka odcedzić i rozdrobić widelcem. Do miski wrzucić odcedzony seler, usmażoną cebulkę wraz z masłem, tuńczyka, bułkę tartą, kaszkę mannę, rozbełtane jajka, rozgniecione ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem

Jadło i czytadło
Pasztet z żurawiną 160

lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 0,5 kilograma boczku surowego 100 gram drobiowej wątróbki 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 2 kajzerki 2 jajka Garść suszonej żurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu  Majeranek Gałka muszkatołowa Jarzynka Olej(...)smażenia Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz . Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso

Bajeczna Kuchnia
Zupa wiedeńska 149

kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek z przyprawami, podpaloną na ogniu cebulą i gotować do miękkości. Grzyby podgotować. Boczek z czerwoną cebulą(...)podsmażyć na masełku. ugotowane mięso wyciągnąć z marchewką, pietruszką i selerem. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki z podsmażonym boczkiem i grzyby..  Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać pokrojone mięso z kabanosami i przeciśnięty przez praskę czosnek.. zabielić i  nie zapomnieć o natce ..... Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania