bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało. Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu(...)cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem. W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte
R'n'G Kitchenduże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki(...)niezbyt duże kawałki. Przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać
Kuchcik gotujePróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)gałązki selera 2 szklanki soli (ja daję mniej) 18 szklanek wody Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu
Cukiernia Pychotkizałatwienia... :-( No nic, nie ma co się łamać, trzeba działać... :-) no i obiad musi być jakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego(...)łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy
Czary - gary w kuchnidomownika po konsumpcji tego dania. Stwierdził, że to jedna z lepszych zup jakie jadł i przypomina mu krupnik (najlepszy hit jest taki, że on nie lubi ani szpinaku, ani selera naciowego, więc nie wiem o co chodzi!). Nigdy nie przepadałam za krupnikiem (to chyba jedyne, obok śledzi, danie, na które w dzieciństwie stanowczo odpowiadałam NIE), więc akurat mam mieszane uczucie(...)też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Filet myjemy, kroimy w kostkę wkładamy
Quinoa Raz!smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela angielskie -gałąź kopru, selera zielonego, garść(...)łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz -olej Fasolkę umyć, obciąć końcówki, obgotować 10 minut, odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w półplasterki, seler w słupki, ziemniaki w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw. Podsmażamy
Kulinarne przemysleniachwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy w półplasterki, a selera w plasterki(...)jeśli łodygi mają na sobie grube włókna zetnijcie je). Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy cebulę i selera. Chwilę smażymy często mieszając, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy przepłukaną kaszę, dolewamy wodę i rosół, mieszamy i gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych
Czary - gary w kuchnilatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Sałata lodowa – 1 szt Seler korzeń – 20 dag Sok z cytryny Ocet winny – 2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Oliwa -2 łyżki Cukier -1 łyżka Seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach(...)skropić sokiem z cytryny oraz dodać szczyptę soli. Sałatę opłukać i podzielić na kawałki, dodać do selera. Następnie przygotować sos z octu winnego, oliwy, soli, cukru, pieprzu. Polać nim sałatkę , dobrze wymieszać i podawać
Camilla w kuchniBarszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak(...)porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków 1-2 kwaśne jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek pora 1/2 selera 40 g suszonych borowików PRZYPRAWY : 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyBardzo lubię koktajle, są świetnym zamiennikiem zamiast śniadania, lub podwieczorka albo kolacji. A wiosną można szaleć owocowo, dzisiaj polecam koktajl bananowy z kiwi, pomarańczą i selerem naciowym. SKŁADNIKI(...)jogurtu naturalnego 4 dojrzałe banany 3 dojrzałe kiwi 2 słodkie, czerwone pomarańcze 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka zarodków pszennych Jogurt, obrane i pokrojone owoce oraz seler naciowy umieszczamy w naczyniu blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wsypujemy otręby, chwilkę miksujemy i gotowe. Koktajl można dosłodzić np. miodem ale jeżeli owoce są dojrzałe to nie ma takiej potrzeby
Kulinarne Fantazje MarioliCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Banany – 3 szt Wędlina – 10 dag Seler naciowy – 1 łodyga Majonez -4 łyżki Jogurt naturalny – 2 łyżki Sok z cytryny – 1-2 łyżki Sól Pieprz Ryż ugotować , odcedzić i ostudzić. Wędlinę pokroić w kostkę, seler naciowy umyć(...)pokroić w plasterki. Banany obrać, pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Do miski wsypać ryż, wędlinę, seler i banany, dodać sól, pieprz i majonez wymieszany z jogurtem. Dokładnie wszystko razem wymieszać
Camilla w kuchniDelikatny KREM Z SELERA I Z ZIEMNIAKÓW sprawdzi się na szybki i... Artykuł KREM Z SELERA I ZIEMNIAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgębie :) Wtedy zamiast natki pietruszki użyjcie koperku :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) 150 g boczku 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do przybrania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)czasu, aż zacznie się rumienić. 2. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę i smażymy, do czasu, aż cebula się zeszkli. Przekładamy zawartość patelni do garnka. 3. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, pora, selera, czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 4. Zalewamy zawartość garnka wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości
W kuchni KatieLubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne! Składniki: 1 duży seler (ok 600 g) 300 g sera żółtego w plastrach 2 jajka bułka tarta do otoczenia sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)tutaj Przygotowanie: Seler zanurzamy w wodzie i gotujemy 30-40 minut, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie
Niezły Młynekbardzo lekki... dlatego właśnie wiosenny :-) no i obowiązkowo z młodej kapusty :-) Smacznego... SKŁADNIKI 1/4 główki młodej kapusty ok. 250 g fileta z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 2 cebulki ze szczypiorem koperek 2 listki laurowe 2 - 3 ziela angielskie sól, pieprz, vegeta ok. 2 l wody Fileta kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy ziele(...)listek i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Kapustę cienko szatkujemy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem
Czary - gary w kuchni