seler - 8745 przepisów (strona:75/583)

Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 202

trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej wołowiny 100g średnio przerośniętego krojonego wędzonego boczku 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki(...)łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, z selera usuwamy łykowatą podstawę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe warzywa dość drobno kroimy/siekamy. W głębokiej patelni lub garnku z nieprzywierającą powierzchnią umieszczamy boczek. Podgrzewamy, czasami mieszając, na dość silnym ogniu przez kilka minut, aż wytopi się

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 148

kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe ziemniaki ziele angielskie 3 sztuki 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz i sól do smaku szczypta ugniecionego w moździerzu kminku łyżka masła Przygotowanie: Kapustę odciskam(...)płuczę, średnio siekam. W zależności od jej kwasowości możecie lekko przepłukać lub nie - musicie spróbować i ocenić. Włoszczyznę obieram, ziemniaki kroję w kostkę, cebulę siekam w drobne piórka, seler przekrawam na pół. Żeberka myję w zimnej wodzie, układam do garnka, zalewam wodą, tak by nieco powyżej poziomu przykryły mięso. W razie czego wodę możecie później dolać, ja tak zrobiłam

Zasmakuj Kuchni
Zupa z marchewki z groszkiem 126

jesteście smakoszami marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym domu tylko ja go jadam. Zupa marchewkowa jest aksamitnie gładka(...)klasyczny dodatek obiadowy, szczególnie do mielonych, czyli marchewkę z groszkiem . Składniki na dwie porcje zupy z marchewki: ok. 1/2 litra domowego rosołu warzywa z rosołu: 3-4 marchewki, 1/4 selera sól i pieprz Cayenne do smaku 1 łyżeczka masła ugotowany al dente groszek mrożony Przygotowanie zupy z marchewki. Z ugotowanego rosołu wyciągamy ugotowane marchewki i seler, miksujemy warzywa blenderem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybka zupa krem z pieczarek i borowików z serem korycińskim 143

które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski(...)Dolej wrzątek tak, aby nie przykryć warzyw.Dopraw do smaku jak lubisz. Gotuj około 15 minut. Zmiksuj w blenderze kielichowym na gładki krem. Podawaj z   serem korycińskim i listkami selera naciowego.  Ofertę/zamówienia można zobaczyć/składać klikając w to zdanie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kartoflanka... po prostu 152

reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego 500 g ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek pęto kiełbasy ulubionej 1 łyżka mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypiorek do posypania 3 łyżki oliwy(...)smażenia Wykonanie: Warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Czosnek posiekałam i szczypiorek a pieczarki i kiełbasę pokroiłam w talarki.   Bulion zagotowałam. Odstawiłam. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę i po chwili dodałam czosnek. Wymieszałam. Ma się tylko zeszklić. Po chwili wsypałam wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą

Kuchnia u Krysi
Zupa z zielonego groszku i cukinii 145

nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 gałązki(...)posiekanego koperku 2 łyżki masła Groszek, pokrojone na kawałki cukinię i seler naciowy oraz pęczek natki. zalać 4 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła. O braną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać obrany i posiekany czosnek.  Dodać do warzyw z wywarem. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę

Czerwień i błękit
JAJKA FASZEROWANE SELEREM NACIOWYM 150

Kolejną propozycją na Wielkanocny stół są jajka faszerowane selerem naciowym , ogórkiem oraz szalotką. Szybkie w przygotowaniu , fajnie wyglądają a przy tym znakomicie smakują. Zapraszam i Smacznego.  Jeżeli podobają Ci się moje przepisy zapraszam do odwiedzenia i po lubienia mojego FP GOTOWANIEPATKI   Dla mnie to wiele znaczy :) Dziękuję :)  SKŁADNIKI:   4 jajka na twardo 1 łodyga selera(...)ogórki konserwowe 1 szalotka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE:  Jajka obieram i kroję na pół.  Następnie wyjmuję żółtka.  Selera naciowego myję i kroję w bardzo drobną kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki konserwowe drobno siekam i dodaję do miseczki. Szalotkę obieram i siekam drobno dodaję do miseczki. Żółtka drobno siekam dodaję do miseczki

Gotowanie Patki
Prawdziwa lasagna z sosem bolońskim i beszamelem 148

duża marchew 1 duża cebula 200 ml białego wina, najlepiej półsłodkiego, ewentualnie półwytrawnego 1 puszka pomidorów dobrej jakości lub 4 duże pomidory ok. 150g przecieru pomidorowego 2-3 łodygi selera naciowego ok. 100g boczku surowego wędzonego, albo jeśli macie dostęp – pancetty 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ok. 650 ml mleka(...)parmezanu, ewentualnie żółtego sera – uwaga – żółty ser ze zbyt dużą ilością tłuszczu może spowodować, że lasagna będzie pływać w tłuszczu Wykonanie: Sos boloński : Marchew zetrzeć na tarce, seler posiekać drobno, podobnie jak cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę – zeszklić. Dodać seler i marchew. Podsmażyć, aż lekko zmiękną. Warzywa rozsunąć

Pociąg Do Kuchni
Pieczarki z kaszą gryczaną 150

także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki(...)gotować przez 8 minut na małej mocy palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę. Selera i pomidory umyć i drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut

Kuchcik gotuje
Golonka po bawarsku. 151

poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie Tyskie) 4-5 ząbków czosnku(...)marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W żaroodpornym naczyniu, układamy golonki,nacięciami do góry, zalewamy marynatą, wrzucamy marchew (pokrojoną w półksiężyce) pietruszka i seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się

Kopystką po garach
Zupa aztecka z kurczakiem 183

lubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta do przygotowania, smaczna i ostra :)) SKŁADNIKI: Pojedyncza pierś z kurczaka (raczej większa) 2 puszki pomidorów dobrej jakości 1 marchew 1/2 niewielkiego selera 1 mała pietruszka Kawałek pora 1/2 niedużej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Puszka kukurydzy Ser cheddar 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej(...)opcjonalnie) Natka pietruszki Pikantne naciosy Odrobina masła lub oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy, zalewamy litrem wody-zbieramy powstałe szumowiny, następnie dodajemy włoszczyznę (marchew, por, pietruszkę,seler). Solimy i gotujemy do miękkości.  Na małej patelni na 1/3 łyżeczki masła karmelizujemy koncentrat.  Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz

Kopystką po garach
ŻUREK Z PIECZONĄ KIEŁBASĄ I TWAROŻKIEM 120

żywnością, zakwas na żur.  SKŁADNIKI / 6 porcji 500 ml zakwasu żytniego 600 g surowej białej kiełbasy 2,5 litra wody włoszczyzna : 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek selera, 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 suszone grzybki 50 g twarogu  3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 150 ml śmietany 30% przyprawy : 4 listki laurowe(...)pieprzu, po 2 łyżeczki soli i suszonego majeranku DO PODANIA : 6 jajek (włożonych do ciepłej wody i gotowanych 5 minut od momentu zagotowania się wody) WYKONANIE BULION : czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Cebulę opalamy nad małym płomieniem aż pokryje się czarnymi plamkami. Por i natkę pietruszki opłukujemy.  Do dużego garnka wkładamy warzywa, dodajemy suszone grzybki, czosnek i wszystkie

cool and minty
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 229

Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 2 średniej wielkości marchewki (100 g/szt), obierz, przekrój każdą wzdłuż na 4 części, następnie pokrój(...)mówi, zapraszam tutaj . rozgrzej otwarty, pusty szybkowar na palniku wlej olej do rozgrzanego szybkowaru dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość

Szybko Szybkowar
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 190

nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób(...)Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej

Smaczne Zdrowe
Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym 117

dzisiaj. Nie warto nic zmieniać, bo ta zupa powinna być dokładnie taka, jak podaje autorka, czyli aromatyczna, pyszna. Zupa jest sycąca. W domu podczas gotowania unosił się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał się z miseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone(...)camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie: W dużym rondlu roztopiłam masło (40 g), wsypałam seler i pory. Wymieszałam, żeby wszystko połączyło się z masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania