seler - 8745 przepisów (strona:67/583)

Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem 74

Ostatnio zrobiłam pomidorowe risotto z bobem oczywiście z dodatkiem parmezanu. Pyszne, wiosenne danie. Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem  400 g mrożonego bobu 2 pomidory 1 cebula 1 kawałek selera naciowego 3 łyżki oliwy 400 g ryżu do risotto 200 ml białego wina 1.5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej 50 g parmezanu pół(...)masła sól, pieprz Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą zostawić do lekkiego przestudzenia. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę. Ryż opłukać i odsączyć, dodać do cebuli i przesmażyć mieszając. Zalać winem i gotować

Smaczny zeszyt
Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą 72

warzywami. Do tego makaron i parmezan - wyszło pysznie! może trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:) Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg) 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku do podania(...)makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę. W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko zmięknie, dodać marchewkę i seler, smażyć ok 5 minut. Dodać czosnek - smażyć kolejne 3 minuty. Kiełbasę wycisnąć z flaka tworząc małe kawałki ( takie jakby klopsiki

Smaczny zeszyt
Sałatka królewska z szynką, jajkiem, ananasem, porem, kukurydzą i selerem 164

imprezy, ale też na śniadanie i kolację Co potrzeba: 300 g szynki lub ogonówki w kawałku, 1 puszka kukurydzy, 4 plasterki ananasa z puszki, 400 g pora, 1 słoik selera konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 3-4 łyżki majonezu, Sól Pieprz Wykonanie: Pora oczyszczamy z twardych liści, odcinamy najpierw białą część, a następnie z pozostałej części wyciągamy ze środka(...)Pora kroimy w półplasterki, dajemy na sitko, przelewamy 1,5 litra wrzącej wody, polewając go powoli i dokładnie, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, selera odsączonego z zalewy, odsączoną kukurydzę, wystudzonego pora, jajka pokrojone w drobną kostkę, ananasa pokrojonego w drobne kawałki, mieszamy, dodajemy 3 lub 4 łyżki majonezu w zależności od upodobania smakowego, mieszamy

Bułka z Chlebem
Zupa forszmak na wieprzowinie 94

zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera(...)dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, ugotowane żeberka obrać pokroić w dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem, do wywaru włożyć pokrojone w słupki: marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki w dużych kostkach, grzyby, obrać  ogórki i dodać do zupy,  dołożyć pomidory, pokrojone pieczarki smażyć około 10 min. z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką, dodać

Kuchnia Beaty
Zupa ogórkowa 99

zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu.   mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła Ponadto: śmietana Opcjonalnie: koperek   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego(...)garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne

Di gotuje
Zupa koperkowa z pulpetami 86

można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody 1 cebula 5-6 średnich ziemniaków 2 małe marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera, około 100 g 1 jajko 1 łyżka mąki 200 ml śmietany 18% 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny mały pęczek koperku sól i pieprz(...)smaku Zupa koperkowa z pulpetami - przepis Do bulionu lub wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, por, seler, marchewki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa brokułowa na maśle, z ciecierzycą i selerem naciowym 126

Dzisiejsza zupa powstała w podobny sposób: z tego, co wpadło mi w rękę, kiedy chciałam szybko zrobić obiad.  Składniki: 1 średni brokuł 15 cm średniego pora 3 łodygi selera naciowego 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki delikatnej w smaku oliwy lub oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 100 g masła Czosnek obrać i pokroić niezbyt drobno(...)przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w półplasterki. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Seler naciowy pokroić w niezbyt cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać czosnek, smażyć krótko na średnim ogniu, nie powinien się przypalić. Dodać por i mieszając smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 111

ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący  a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń 2 marchewki 4 łyżki pęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki  1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz(...)Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam

wesoła kuchnia
Środa: Spaghetti z sosem al ragu 74

oryginalny przepis na sos al ragu z makaronem z dyni Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula 500 ml passaty pomidorowej ½ szklanki wytrawnego wina ½ szklanki mleka 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygotowanie(...)Krok 1 Umyj, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewki i selera. Pokrój w drobną kostkę cebulę i prosciutto. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij

Niedzielny kucharz
Pyszny obiad z letnich delikatesów 89

buraczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki z nacią czyli tzw. botwiną(...)zupa jest lekko kwaśna. Zupa buraczkowa z botwiną 6 porcji Składniki: pęczek buraków z botwiną, ok. 500 g 1½ l bulionu z kurczaka 3 młode marchewki 2 łodygi naciowego selera ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki balsamicznego octu 200 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany sól

codojedzenia
Surówka z marchewki i selera 168

Surówka z marchewki i selera – to pyszna i pełna witamin surówka, która idealnie doskonale pasuje do obiadu! Wypróbujcie koniecznie! :) Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy Surówka z m The post Surówka z marchewki i selera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jadłospis na cały dzień z przepisami na proste, zdrowe posiłki - wersja 1600 oraz 1800 kalorii 122

Śniadanie 460 kcal Koktajl owocowo-warzywny Banan 120g Pomarańcza 240g Pół awokado 60g Pół pęczka natki pietruszki lub 2 garści szpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 100 kcal Warzywa z hummusem Hummus klasyczny 30g Marchewka i seler pokrojone w słupki 100g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy(...)Śniadanie 550 kcal Koktajl owocowo-warzywny Banan 120g Pomarańcza 240g Pół awokado 60g Pół pęczka natki pietruszki lub 2 garści szpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Skyr 150g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 200 kcal Kanapka z hummusem i pomidorem Chleb żytni razowy kromka 35g Hummus klasyczny 30g Pomidor 170g Obiad 450 kcal Chilli

HealthyCreations
Ryba po grecku 133

taki zdrowy obiad jednogarnkowy. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj morszczuk) 1 mały korzeń selera 2 korzenie pietruszki 4 duże marchewki 1 duża papryka czerwona 3 cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml dobrego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)zrobić rybę po grecku? Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mące i usmażyć. Pietruszkę, selera i marchewkę obrać i pokroić w niezbyt duże słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski zbliżone wielkością do pokrojonych warzyw. Cebulę

Gotuj w domu
Zupa ziemniaczana z wołowiną i świeżymi pomidorami 115

miękkiej wołowiny bez kości 1,5 l wody 1 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 mały por (tylko jasna część) 1 cebula 3 małe marchewki 1/4 kawałka selera 3 duże pomidory, np. malinowe 1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml) 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do podania posiekany koperek Wołowinę umyć i przekroić(...)gotować 1,5 godziny na małym ogniu (pod przykryciem). W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Seler obrać. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa

Ugotować
,,Pasztet z królika’’ 118

Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika(...)delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez około 60 minut. Cebulę obieramy kroimy w piórka, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania