bardzo śródziemnomorski klimat. Składniki (na 2-3 porcje): 2 puszki białej fasoli – u mnie mała fasolka puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula garść świeżych ziół – używałam mięty, oregano i nać z selera 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki(...)cukru gałązka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie Do podania: świeże pieczywo feta do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, a gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smażymy
Smaczna Stronaczytania: < 1 min Coleslaw to jedna z naszych ulubionych sałatek. Prosta, szybka i można ją dowolnie modyfikować poprzez dodanie do wersji podstawowej kilku dodatków. Jednym z nich jest seler naciowy, który nadaje sałatce intensywnego smaku, lub prażone orzechy włoskie one sprawią, że nabierze niepowtarzalnego i bardzo wykwintnego charakteru, jabłko natomiast doda słodyczy… Osoby, które muszą uważać na kalorie(...)szklanki drobno siekanej białej kapusty 1 duża marchew 1 małe jabłko sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki majonezu Opcjonalne dodatki to: 1- 2 łodygi selera naciowego garść prażonych orzechów włoskich, kawałek pora Instructions Kapustę poszatkować na drobne kawałki, marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić
SprawdzonaKuchnia.plgramowa porcja kalafiora ma jedynie 54 kalorie! Zupa krem z kalafiora i soczewicy wzorowana jest na przepisie z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 1 łodyga selera lub mały kawałek korzeniowego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku ½ szklanki soczewicy 2 marchewki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według uznania(...)tydzień), z dostawą do domu. Polecamy Ci zakupy spożywcze online – to nasz sprawdzony sposób na oszczędność czasu i rozsądne, przemyślane zakupy. Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa. Marchew i selera obierz, pokrój w plastry. Kalafiora podziel na różyczki. Krok 2 Posiekaj cebulę, nie musisz się przejmować, posiekaj z grubsza. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, wysyp na nie cebulę, smaż
Niedzielny kucharzjadacie zupę ogórkową? Składniki: * 2 udka z kurczaka * około 3 litry wody * 1 paczka (500 g) przecieru ogórkowego (użyłam kiszonki Niemiec ) * 200 g suchego ryżu * kawałek korzenia selera * 2 duże marchewki * kawałek korzenia pietruszki * kawałek pora (jasna część) * 3 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, obrane kawałki selera(...)trakcie gotowania dodać sól do smaku. Pod koniec gotowania wywaru wsypać ryż i gotować całość około 15 minut. Po tym czasie można, ale nie trzeba wyciągać z wywaru pietruszkę selera i pory (ja wyjmuję). Dodać przecier ogórkowy i gotować jeszcze około 10 minut. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem
Zrób to smacznieSAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ, MIĘTA I KOLENDRĄ - 2 porcje poszarpanej grillowanej wołowiny - zioła świeże mięta, kolendra BAZIÓŁKA - 2 garście pomidorków koktajlowych żółtych - 6 rzodkiewek - 10 szparagów zielonych - 2 gałązki selera naciowego - cytryna - tahini - miód, woda - 1/2 puszki soczewicy konserwowej - opcjonalnie koperek - ziarna słonecznika Dressing : - 1 łyżka tahini - 4 łyżki wody - łyżka soku z cytryny - 1/3 łyżeczki miodu - sól do smaku Wykonanie(...)Mięso wymieszaj z soczewicą i ziołami. Dodaj pokrojone pomidorki i ziarna słonecznika. Seler naciowy potnij dość cienko, szparagi usuń zdrewniałe końce, przetnij na 3 części i podsmaż z selerem na patelni przez 5 minut. Dodaj warzywa do sałatki, całość polej dressingiem. Jest pyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIWegetariańska szakszuka z fasolką, cukinią i selerem naciowym. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner: 21453, ad_type(...)false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezmleka Składniki: – cebula – 2 łodygi selera naciowego – 1/2 cukinii – 250 ml passaty pomidorowej – 5 plasterków suszonych pomidorów – 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki – 2 jajka – garść szpinaku + przyprawy (sól, pieprz
Mrs. Endorfinauległ modyfikacjom. W roku 1982 Włoska Akademia Kulinarna opublikowała przepis na klasyczną wersję ragu alla bolognese. Taki sos boloński składa się z mięsa wołowego, surowego dojrzewającego boczku, marchwi, cebuli, selera, wytrawnego białego wina, bulionu, przecieru pomidorowego (passaty), mleka, soli i pieprzu. Co ciekawe, Akademia opublikowała również wersję bolognese dla kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano (sos neapolitański(...)sosie Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Tradycyjny sos bolognese Składniki: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g surowego dojrzewającego boczku (ostatecznie można zastąpić surowym wędzonym) 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 500ml passaty pomidorowej 100ml białego wytrawnego wina 3 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Seler pokroić w kawałki
Obiad gotowyWiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki(...)pomocą specjalnego nożyka. Por kroję w krążki. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Na oleju przesmażam por, dodaję seler, pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniaDzień dobry :-) Już piątek, ale ten czas leci :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny gulasz z chorizo, selerem naciowym i fasolką. Przepis znalazłam na blogu Agu Agula i jak tylko moi panowie go zobaczyli, to od razu byli na niego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule(...)chorizo 2 ząbki czosnku 250 g fasoli 1 główka selera naciowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 2,5 l bulionu 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe suszony czosnek niedźwiedzi majeranek sól pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Dzień wcześniej fasolę musimy namoczyć. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chorizo w półplasterki
kruche babeczkiodpowiednie zioła. Najczęściej jest to koper. I najczęściej baza tego dania jest zupełnie inna. Jednak dzisiaj wyjątkowo. Nie wiem od kiedy smak mi się zmienił i zaczęłam kochać surowy seler naciowy. Ale tak teraz jest. Nadaje on tatarowi niesamowitej chrupkości, której nic nie jest w stanie podrobić. Właściwie niewiele już trzeba było, aby z tego dania stworzyć mistrzostwo świata podane(...)chrupkiej, smażonej na maśle grzance. Składniki: 100 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka kaparów 1 posiekana kolendra (garść) łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny szczypta soli i pieprzu Wędzonego łososia, seler naciowy, cebulę oraz kolendrę należy bardzo drobno posiekać. Przeraźliwie drobno. Następnie składniki
Mango Papajaużyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo ulubione warzywa. Ja bardzo często dodaję do gulaszu sporo warzyw korzeniowych, a czasami także świeży szpinak(...)wołowy z ogórkami: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 3-4 ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku), listek laurowy, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lekcje w kuchniPrzejrzysty, pełen smaku, bez tłuszczu, wegański – idealny rosół grzybowy Składniki (na ok 1-1,5l wywaru): 500g marchewki* 500g pietruszki* 300g selera (korzeń)* 15g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 główka czosnku 12 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól do smaku (na koniec) marchewki, pietruszki i selera pokrój w kawałki zbliżonej wielkości (np marchewki wzdłuż(...)dużym garnku i zalej wodą (tak, by je przykryła) gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę od zagotowania – sprawdzaj co jakiś czas czy warzywa (szczególnie seler) się nie rozgotowały odcedź wywar – najpierw przelej zawartość garnka przez durszlak (na którym zostaną warzywa), a następnie powtórzę ten zabieg jeszcze 1-2 razy przez gazę, żeby otrzymać przejrzysty rosół
SandraFrej.comomijamy czas gotowania makaronu, a najlepsze robi za nas piekarnik. Składniki (na 3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi – około 600g 500g mielonego mięsa wołowego 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka siekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku szczypta cukru kulka mozzarelli łyżka oleju Przygotowujemy warzywa do sosu – cebulę(...)obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę także obieramy i kroimy w małą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę, pokrojoną marchew i seler i smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 4-5 minut. Podsmażone warzywa ściągamy z patelni na talerz
Smaczna Stronazależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 300 g kiełbasy 150 g wędzonego boczku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 / 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo(...)minut. Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, gotować 60 minut. Kiełbasę i boczek pociąć w dużą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę
niecodziennikpary