seler - 8745 przepisów (strona:65/583)

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo 126

Dzień dobry :-) Już piątek, ale ten czas leci :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny gulasz z chorizo, selerem naciowym i fasolką. Przepis znalazłam na blogu Agu Agula i jak tylko moi panowie go zobaczyli, to od razu byli na niego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule(...)chorizo 2 ząbki czosnku 250 g fasoli 1 główka selera naciowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 2,5 l bulionu 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe suszony czosnek niedźwiedzi majeranek sól pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Dzień wcześniej fasolę musimy namoczyć. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chorizo w półplasterki

kruche babeczki
Tatar z wędzonego łososia z selerem naciowym i kaparami 127

odpowiednie zioła. Najczęściej jest to koper. I najczęściej baza tego dania jest zupełnie inna. Jednak dzisiaj wyjątkowo. Nie wiem od kiedy smak mi się zmienił i zaczęłam kochać surowy seler naciowy. Ale tak teraz jest. Nadaje on tatarowi niesamowitej chrupkości, której nic nie jest w stanie podrobić. Właściwie niewiele już trzeba było, aby z tego dania stworzyć mistrzostwo świata podane(...)chrupkiej, smażonej na maśle grzance.  Składniki: 100 g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli  1 łodyga selera naciowego  1 łyżka kaparów 1 posiekana kolendra (garść) łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu  sok z 1/4 cytryny  szczypta soli i pieprzu  Wędzonego łososia, seler naciowy, cebulę oraz kolendrę należy bardzo drobno posiekać. Przeraźliwie drobno. Następnie składniki

Mango Papaja
Prosty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles 104

użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo ulubione warzywa. Ja bardzo często dodaję do gulaszu sporo warzyw korzeniowych, a czasami także świeży szpinak(...)wołowy z ogórkami: 500 g wołowiny na gulasz,  ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 3-4 ogórki kiszone, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku), listek laurowy, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Lekcje w kuchni
ROSÓŁ GRZYBOWY 103

Przejrzysty, pełen smaku, bez tłuszczu, wegański – idealny rosół grzybowy Składniki (na ok 1-1,5l wywaru): 500g marchewki* 500g pietruszki* 300g selera (korzeń)* 15g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 główka czosnku 12 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól do smaku (na koniec) marchewki, pietruszki i selera pokrój w kawałki zbliżonej wielkości (np marchewki wzdłuż(...)dużym garnku i zalej wodą (tak, by je przykryła) gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę od zagotowania – sprawdzaj co jakiś czas czy warzywa (szczególnie seler) się nie rozgotowały odcedź wywar – najpierw przelej zawartość garnka przez durszlak (na którym zostaną warzywa), a następnie powtórzę ten zabieg jeszcze 1-2 razy przez gazę, żeby otrzymać przejrzysty rosół

SandraFrej.com
Zapiekane gnocchi z sosem bolognese 89

omijamy czas gotowania makaronu, a najlepsze robi za nas piekarnik. Składniki (na 3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi – około 600g 500g mielonego mięsa wołowego 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka siekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku szczypta cukru kulka mozzarelli łyżka oleju   Przygotowujemy warzywa do sosu – cebulę(...)obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę także obieramy i kroimy w małą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę, pokrojoną marchew i seler i smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 4-5 minut. Podsmażone warzywa ściągamy z patelni na talerz

Smaczna Strona
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 127

zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 300 g kiełbasy 150 g wędzonego boczku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 / 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo(...)minut. Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, gotować 60 minut. Kiełbasę i boczek pociąć w dużą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę

niecodziennikpary
Leczo z cukinii 90

Składniki na leczo z cukinii 1 duża cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 250 g kiełbasy np. śląskiej 4 duże pomidory 2 średnie marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szczypta ostrej papryki 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 czubata łyżka majeranku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)czosnek obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w dość dużą kostkę. Papryki umyć, pozbawić nasion i białych błonek, pokroić w paski. Marchewki, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć część po łodyżce i pokroić je na ćwiartki. Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, wsypać

niecodziennikpary
Krupnik z pęczakiem 98

dobrze było wracać do domu, wiedząc, że czeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa. Składniki na krupnik z pęczakiem 500 g boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g kaszy pęczak 4 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę pęczak kilka razy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, marchewkę, pietruszkę oraz seler, zagotować. Dodać kaszę pęczak

niecodziennikpary
Zupa krem z fasoli 71

trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 2 puszki białej fasoli (2×400 ml) 2 szalotki 3 ząbki czosnku Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki pokrojonego w kostkę) 2 łyżeczki ziół prowansalskich albo przyprawy włoskiej (przepis jak ją zrobić jest tutaj ) 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju Bulion lub woda(...)rozrzedzenia kremu Na paprykowy olej 4 łyżki oleju 11/2 łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż

Niedzielny kucharz
EKSPRESOWA POMIDOROWA 158

Zdrowa, lekka i ekspresowa zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka. Smakuje jak u babci czy mamy, choć nie zawiera mięsa. Jest za to pełna warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora), które na początku należy długo i  cierpliwie podsmażać na oliwie. Dzięki temu wydobywamy z nich maksimum aromatu i pełnię smaku. Następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na minimalnym ogniu, do miękkości warzyw(...)zabielania. Wówczas można ją dłużej przechowywać w lodówce lub zawekować i trzymać w spiżarce nawet przez kilka tygodni. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 2 pietruszki  2 marchewki  duży kawałek selera 1 por 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki / listki i łodyżki oddzielnie 1,5 l domowego bulionu lub wody (np. z rozpuszczoną ekologiczną kostką warzywną

cool and minty
Przepis dnia: Zupa krem z fasoli 78

trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 2 puszki białej fasoli (2×400 ml) 2 szalotki 3 ząbki czosnku Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki pokrojonego w kostkę) 2 łyżeczki ziół prowansalskich albo przyprawy włoskiej (przepis jak ją zrobić jest tutaj ) 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju Bulion lub woda(...)rozrzedzenia kremu Na paprykowy olej 4 łyżki oleju 11/2 łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż

Niedzielny kucharz
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 101

imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Pora obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy w półplasterki. Boczniaki

Kuchnia MagdaLeny
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 101

imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Pora obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy w półplasterki. Boczniaki

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY PRZEMYTNIKA 😉 8444

dziś drugi raz. Tym razem podwójną ilość, bo to w końcu mielone - na zapas i na zimno. Też tak lubicie? 😊 Poprzednio troszkę się różniły np. dziś nie miałam selera naciowego, w zamian dodałam kawałek cukinii i artystycznie sypnęłam pestkami ze słonecznika, które zostały z pierwszego dania (krem z dyni z mlekiem kokosowym). Kreatywność w kuchni zawsze mile widziana, dlatego zachęcam(...)mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka  dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki słodkie (typu ramiro/można zamienić na 1/2 zwykłej papryki) pół pęczka świeżej kolendry łyżeczka

Cytryna&Co.