odkładamy na bok. Obieramy cebule i czosnek – cebule kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki, przekładamy do dwóch osobnych miseczek. Obieramy marchew i pietruszkę, myjemy łodygi selera. Wszystkie naszykowane warzywa kroimy w drobną , równą kostkę i przekładamy do wspólnej miski. Pieczarki i podgrzybki oczyszczamy z piasku/brudu wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nie myjemy grzybów – za szybko nasiąknęłyby wodą. Kroimy(...)znowu rozgrzewamy tłuszczu – 2mm warstwa będzie w sam raz na długie smażenie. Pierwszą wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i pietruszkę razem z łodygami selera. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż warzywa staną się szklisto-przeźroczyste, miękkie, a następnie lekko zbrązowione – 10-15 minut, co jakiś czas mieszamy wszystko
Karo in the KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na lekki i rozgrzewający obiad. Polecam! Zupa brokułowa Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60 Składniki -około 3-3,5 l wody -1 ćwiartka z kurczaka -sól, pieprz do smaku -3 liście(...)laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego -kawałek selera -2 marchewki -1 pietruszka -4 ziemniaki -1 brokuł -200 g serka topionego śmietankowego -2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie --> Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ćwiartkę z kurczaka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną
Marta Gotujesałatki nie trzeba szczególnie przedstawiać :) Zwykła najzwyklejsza i najlepsza sałatka, a ile gospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :) SKŁADNIKI : ok. 2 kg marchewki 1 niewielki seler 6-8 ziemniaków 8 jajek 0,5 słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka tak żeby marchew była na spodzie, a ziemniaki z selerem na wierzchu ponieważ gotują się szybciej. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jajka również gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy. Ogórki kroimy i przekładamy
Pani na deserjako miseczka XD Krem z leśnych grzybów z łazankami Składniki: około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone) 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego około 1 l bulionu (u mnie drobiowy) łyżka masła pieprz sól Łazanki: szklanka mąki + trochę do podsypania około 50 – 60 ml mleka jajko(...)sól Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim
PatiGotujejarzynki. Jarzynka a l a Vegeta – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania jarzynki będziecie potrzebować: 1 kg marchwi 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg pomidorów ½ kg selera ½ kg pora zielenina: natki pietruszki, naci selera, koperku (według uznania) 1 kg soli (ja używam różowej soli himalajskiej) Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obieramy
Okiem Blondynki by McBlondimnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cookspokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki(...)smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie
karmelowyuwielbiam krupniczek gotowany na żeberkach, z kaszą jęczmienną, bo miska takiej zupy szczególnie pasuje do jesiennej aury za oknem:) Składniki: 500g żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera (ok 200g) 2 średniej wielkości ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka domowej vegety sól pieprz pół pęczka natki pietruszki Cebulę obrać(...)oraz związane nitką łodygi natki pietruszki. Garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości. Cebulę i łodygi pietruszki wyjąć. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić: marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w słupki. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 5 minut, dodać kaszę, gotować 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić
Obiad gotowysklepie. Składniki na kurczak w tortilli 2 piersi z kurczaka ugotowane bez polędwiczek 2 tortille pół szklanki majonezu 3/4 szklanki suszonej żurawiny kilka łodyg lubczyku pół ugotowanego selera pół szklanki posiekanych orzechów pecan pieprz i sól Przepis Do dania wcześniej przygotowujemy pierś z kurczaka – gotujemy ją ok. 30 minut w bulionie. Podobnie robimy z selerem. Oczywiście możemy z ugotowanego(...)bulion zupę wykorzystać oba produkty. Czekamy aż oba wspomniane składniki ostygną wtedy zabieramy się za farsz. Drobno kroimy, lubczyk, kurczaka i seler. Dodajemy do niego posiekane orzechy pecan, a także żurawinę suszoną w całość. Na koniec dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na tortillę. Ja robię z tego roladę, ale wy możecie zrealizować swój pomysł
Kuchennyviral.plprzygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku dodają orzechy pecan a chrupkości seler naciowy. Działamy! Zacznijcie od obejrzenia krótkiego filmu, który ułatwi wam przygotowanie dania. Film Składniki – Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 150 g tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego jedna łodyga selera(...)naciowego 50 g orzechów pecan pół czerwonej cebuli pół jabłka 2 łyżki majonezu pieprz i sól Przepis Nic trudnego, seler, jabłko i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekane orzechy i tuńczyka. Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie
Kuchennyviral.plPropozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje. Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp. Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie(...)parmezanu Wykonanie: Najpierw przygotować pulpeciki. Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami. Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać liście
TrufelkowoDzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 makaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego(...)glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać
Czerwień i błękitdrobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki(...)słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego
Gosia gotujeGęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną kostkę warzyw: marchewki, dyni, selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1/ puszki ciecierzycy z zalewą 3 pomidory lub 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku starte na tarce przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny
cool and mintymiejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki: 1 kalafior 4 ziemniaki 2 skrzydełka listek laurowy ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera śmietana 18% ( ok 4 łyżeczek) sól, pieprz vegeta świeży koperek do posypania Przygotowanie : Do garnka wkładam umyte skrzydełka i zalewam je wodą .Solę(...)zagotowuję . W międzyczasie myję kalafiora i rozdzielam na mniejsze różyczki, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę . Dodaję liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuję przez chwilę. Do zupy wrzucam ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler . Po około 10 min gotowania dodaję kalafiora i gotuję do miękkości (ok. 12 minut). Doprawiam vegetą i pieprzem. Następnie zahartowuję zupę
Domowa Kuchnia u Mamy