ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :) Składniki: średniej wielkości kabaczek seler 2 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku mała marchewka olej, sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy(...)się jej. Kabaczek obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu z pozostałymi warzywami, pod przykryciem. Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę). Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut
Taste Of My DaySekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński - Bolognese - Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Sos Boloński - Bolognese(...)Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku
Słodka StronaSosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Makaron z Sosem Bolońskim(...)Bolognese - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy
Słodka Stronasosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona) 6 marchewek 3 pietruszki 1 duży seler 1 por 1 brokuł szczypiorek 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić na średniej wielkości kostkę(...)makaron nabierze bursztynowego koloru. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę
Food SquarePełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki: 1/2 malutkiej główki białej kapusty 1 mały seler 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego około 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki soku z cytryny około 1 łyżki cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle
Oryginalny smakJednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek(...)przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler, marchewkę oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy
Kolizje SmakówMoja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora. Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół
Sajkofanka smakutego aromatyczne, zawiesiste pesto z rukoli i słonecznika. Składniki: 1 duży bakłażan lub dwa małe 1/2 główki kalafiora 1 szklanka zielonej soczewicy 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju Pesto Garść rukoli 1/2 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki parmezanu 3 łyżki oleju Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Umyj(...)nagrzeje, zmyj sól z bakłażana, każdą połówkę posmaruj łyżką oleju. Posól. Wstaw do piekarnika przecięciem do góry. Wstaw do piekarnika również kalafiora. Krok 2 Umyj warzywa, obierz marchew i selera, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na nią cebulę, marchew i selera. Smaż 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wsyp soczewicę i drobno posiekany
Niedzielny kucharzbyło na nie. Olałam więc go. Może kiedyś się pokuszę o zrobienie zdjęcia. Bo sam schab wyszedł przepyszny. No szkoda. Składniki: 4 jajka 200 g szynki wędzonej 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 3 plastry ananasa z puszki 1 czerwona cebula duża garść łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy(...)garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Seler, kukurydzę porządnie odsączamy, dodajemy do jajek. Ananasa kroimy w średnią kostkę, również porządnie go odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy
Kardamonovykalafiorem Przygotowanie : 20 minut Składniki chili: – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka białej fasoli – 250 g passaty pomidorowej – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 laska selera naciowego – 1 łyżka płatków chilli (może być mniej jeśli wolicie mniej ostre dania) – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – kilka plasterków papryczki chilli (łagodnej) lub świeżego jalapeno – garść świeżych listków kolendry lub natki(...)pietruszki do podania (możesz pominąć) – oliwa do smażenia, sól i pieprz – podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub kaszą Przygotowanie : Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, selera pokrój w niedużą kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj około 3 minut. Następnie dodaj selera i przyprawy: kmin rzymski, chilli, jeśli lubisz możesz też dodać
nietylkopasta.plsiostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona na oliwie cebula, marchewka i seler naciowy. Składniki (3 porcje): - 3-4 łyżki oliwy - 1 mała cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 średnia marchewka - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 8-10 pomidorków koktajlowych(...)czerwonej soczewicy - odrobina natki pietruszki - sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: 1) Do garnka wlewamy oliwę i wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie cebulę, marchewkę i łodygi selera kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy liście laurowe i czosnek (cały ząbek). Smażymy wszystko razem przez 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe
Roślinożerni urlopowiczeZapraszam na bardzo smaczną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, której głównym, bardzo wyczuwalnym składnikiem jest seler konserwowy. Z innymi składnikami tworzy idealną całość:). 1 słoik selera konserwowego 200g szynki konserwowej 200g sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka natka pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Seler i kukurydzę odsączamy
Szefowa kuchniSkładniki : 3 marchewki 1 mały seler 1 korzeń pietruszki 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowate ) 1 mały por 2 łyżki dobrego majonezu 2 łyżki śmietany 18 % Zielona natka pietruszki, selera, jeden listek jarmuzu ( opcjonalnie ) 3 gałązki koperku Sposób wykonania : W arzywa obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę , korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce
Przepisy i porady kulinarnezdrową przekąskę. Sałatka z łososia i jajek na twardo to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy albo do szkoły. Sałatka z dodatkiem pomidora, selera naciowego i fety, doprawiona świeżo mielonym pieprzem oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy, czosnku i świeżych ziół. Przepis na sałatkę z łososia jest naprawdę prosty - przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Zamiast(...)łososiem - przepis. Do przygotowania sałatki z łososiem potrzeba: 4 porcje 300 g łososia(wędzonego lub gotowanego) mała główka sałaty , podzielona na liście 2 pomidory, pokrojone w kliny 1 gałązka selera naciowego, pokrojona na kawałki 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki 1/2 opakowania sera feta sałatkowego, pokrojonego w niewielką kostkę posiekany szczypiorek Dressing do sałatki z łososiem
Moja Książka Kucharskabardzo śródziemnomorski klimat. Składniki (na 2-3 porcje): 2 puszki białej fasoli – u mnie mała fasolka puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula garść świeżych ziół – używałam mięty, oregano i nać z selera 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki(...)cukru gałązka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie Do podania: świeże pieczywo feta do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, a gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smażymy
Smaczna Strona