seler - 8745 przepisów (strona:58/583)

Zupa kalafiorowa 197

zostawiłam, bo lubię, gdy widać, z czego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać temperatury" przed dodaniem do zupy i nie zważy się w niej. Ziemniaki pokroić(...)kostkę, umieścić w garnku i zalać 1,75 l wody.  Do ziemniaków dodać pietruszkę (w całości), całą suszoną paprykę, por i seler naciowy pokrojony na 3 mniejsze części (chodzi o to, by zmieścił się w garnku). Wszystko zagotować. Marchewki pokroić w małą kostkę. Kalafiora podzielić na róże. Marchewkę i kalafiora dodać do zupy, gdy zawrze. Całość gotować na małym

Weekendy w domu i ogrodzie
GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 214

Rozgrzewający i sycący gulasz... Bezmięsny, ale za to z cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. W sam raz na jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi... Składniki: 1 szklanka cieciorki 2 cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona(...)wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną

Kuchnia MagdaLeny
Kolorowa sałatka z selerem konserwowym i ananasem 202

Lubię robić różne sałatki bo można bawić się składnikami,mieszać je w dowolny sposób i dobierać pod swoje kubki smakowe. Seler konserwowy idealnie współgra z ananasem dodając sałatce winnego smaku,a papryka i por uzupełnia ten smak. słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera(...)łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz  Seler odsączyć z zalewy,pociąć na krótsze nitki. Ananasa i paprykę pokroić a kostkę,por w piórka. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki zmieszać z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 143

drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu(...)kostkę o wielkości około 2 cm. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i również kroimy w kostkę, może być mniejsza niż dynia. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a seler w paski. Na dużej patelni podduszamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy dynię, paprykę i seler. Dusimy przez około 5 minut. Zalewamy przygotowanym rosołkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Całość

KasiaiKrzysiu.pl
Quinoa z puree z groszku i kotletami z ciecierzycy 163

Naszła mnie ochota na przygotowanie wegetariańskiego, pełnego warzyw i aromatów obiadu. Komosa ryżowa z selerem naciowym i pesto pietruszkowym podana na pure z groszku i do tego kotleciki z ciecierzycy z nutką orientu. Gwarantuję, że spodoba się każdemu.   Składniki: porcja dla 2 osób komosa: 3/4 szklanki komosy ryżowej 1 seler naciowy sól pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki(...)łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojony cienko seler naciowy, posolić. Dodać komosę, pesto i wymieszać. Spróbować i jeśli trzeba – dodatkowo doprawić. Pesto: W blenderze zmiksować wszystkie składniki na pesto. Oliwę dodawać w trakcie miksowania, sprawdzając konsystencję sosu. Powinien

Jaglusia
Gulasz wołowy z warzywami 193

Gulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(...)kroimy w kostkę.  3. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką.  4. Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance.  5. Marchew, pietruszkę i selera przesmażamy na maśle, na patelni.  Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.  6. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła.  Wrzucamy

Kuchnia smaków
Krem z białych warzyw z serem pleśniowym i gruszką 123

talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka 100g sera pleśniowego camembert 100ml śmietanki kremówki 30% szczypta gałki(...)muszkotołowej kilka listków bazylii sól, pieprz, słodka papryka w proszku   Przygotowanie: Ziemniaki, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak, aby przykryła warzywa). Pora, cebulę i czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie

ChilliJemy
Sałatka z selera 295

razem zrobiłam wyjątek dla dzieci i dodałam ich ulubione parówki pokrojone w plasterki. Wy również możecie modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi dodać groszek :)  Składniki: seler paski (u mnie Rolnik) słoik 1700 ml  po odsączeniu 800 g puszka kukurydzy pół pora 200 g szynki w plasterkach  ananas 250-300 g majonez ok 5 łyżek(...)sól i pieprz Selera odsączam, kroje (ze względu na dzieci, ja sama uwielbiam długie nitki selera ) i wrzucam do dużej miski. Następnie kukurydzę i ananasa również odsączam. Kukurydze wrzucam do miski a ananasa kroje w kostkę. Pora kroje w cienkie paski, szynkę w kostkę. I zostaje tylko dodać szczyptę soli, trochę pieprzu i majonez. Ja majonezu dałam ok 5 pełnych

Kuchnia Viki
Sałatka ” Selercia „ 153

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sałatka jest pyszna , a seler wcale nie dominuje , wraz z resztą warzyw tworzy spójna całość . Zresztą ja uważam ,że nie ma czegoś , takiego jak niedobra sałatka , każda jest dobra , a niektóre pysze(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 2 duże marchewki 5 ogórków małosolnych 5 jajek 1/2 małej cebulki 1 płaska łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy

Ogrodnik w podróży
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 154

smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.    SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru sól , pieprz(...)szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego,  winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu

cool and minty
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 161

każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler(...)zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z truskawkami oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 3" 187

klasycznymi włoskimi dodatkami - balsamico i pieprzem. Mnie kiedyś to połączenie nie mieściło się w głowie, ale od kiedy spróbowałam, w tej wersji też je jadam :) Składniki : 3 grube łodygi selera naciowego kulka mozzarelli kilkanaście truskawek kilkanaście liści rukoli kilkanaście liści bazylii (w tej sałatce polecam szczególnie odmianę fioletową) chlust balsamico lub łyżka octu balsamicznego pieprz świeżo mielony oliwa (ilość według(...)uznania) Łodygi selera obrać obieraczką do warzyw z włókien. Pokroić na talarki. Mozzarellę pokroić w grubszą kostkę. Truskawki przekroić na połówki. Do salaterki wrzucić seler, rukolę, mozzarellę i truskawki. Całość skropić balsamico i oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. ----- Podobne: Truskawki z miętą, czekoladą i kuskusem Sałatka z mozzarellą i truskawkami Sałata z brzoskwinią i serem Dziś moje wrażenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z brzoskiwnią i serem dojrzewającym 227

szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie w z puszki 4 grube łodygi selera naciowego ok. 10 dag sera dojrzewającego (u mnie Bursztyn) pieprz oliwa sok z cytryny Szpinak i sałatę dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucić do salaterki. Łodygi(...)selera naciowego obrać z włókien. Seler pokroić na talarki i półtalarki. Rozrzucić na sałacie. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Dodać do salaterki. Ser pokroić zwykłym nożem lub nożem do serów na kawałki (wielkość to kwestia upodobań). Rozrzucić na brzoskwiniach. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Tuż przed podaniem całość polać oliwą (u mnie ok. 3-4 łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone smoothie 147

rozwiązania. Dlatego dziś podzielę się z Wami błyskawicznym przepisem na smaczne, zdrowe i sycące smoothie – w sam raz na weekend! Lista zakupów: Gotowa mieszanka warzywna do zielonego koktajlu – szpinak, seler naciowy, jarmuż; ja kupuję w Biedronce, nazywa się to Super Koktajl 2 kiwi 0,5 l soku jabłkowego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zielone smoothie'; listonic_content(...)Mieszanka warzywna do zielonego koktajlu Super Koktajl – szpinak, seler naciowy, jarmuż 2 kiwi 0,5 l soku jabłkowego'; document.write(" "); Obieramy kiwi i kroimy je na mniejsze kawałki. Do miksera wrzucamy mieszankę warzywną, dorzucamy kiwi i zalewamy sokiem. Odpalamy mikser na wysokich obrotach i blendujemy co najmniej przez minutę, do dobrego połączenia się składników. Przelewamy do szklanek i pijemy! Smacznego! Dlaczego

Proste-przepisy.pl
Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry 162

zależności od tego jakich jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;)  Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki(...)bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować

Codzienne Gotowanie