Składniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę, wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić(...)pół, dodać do selera i jabłka, wymieszać Dodać porwaną dość drobno sałatę, posypać orzechami Dodać majonez połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Inspiracja "Obiady świąteczne"- R. Pacer
Proste PotrawyWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny(...)oliwę w stosunku 1:3 dodać musztardę wymieszać, mamy gotowy sos przyprawić w razie potrzeby pierś z kurczaka grilujemy na patelni z ulubionymi przyprawami, kroimy na paski(bez tłuszczu) seler naciowy kroimy w skos, mieszamy z sosem, wykładamy na półmisek, dodajemy kulki lub plastry mozzarelli, na powyższe składniki kładziemy pociętą w krążki cebule czerwoną, paski grillowanego kurczaka
Kuchnia BeatyKolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też(...)prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)Selera gotować przez 7-8 minut, obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu(...)szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone. Podawać ciepły z grzankami................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie selera naciowego bulion drobiowy łyżka masła serek topiony czosnkowy 50g sera Feta 2 zi emniaki ugotowane w mundurkach natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Seler umyć, obrać z nitek. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku roz topić masło. dodać pokrojony seler i chwilkę podsmażyć na małym ogniu. Wlać bulion (t yle , aby seler był całkowicie
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta lubczyku sól, pieprz 3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim(...)wolnym ogniu bulionu (już bez warzyw) razem z fasolką szparagową. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyciągnąć go z bulionu, fasolkę też. Na końcu w tym samym bulionie ugotować kaszę. Selera naciowego pokroić, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem............ Uwielbiam taki obiadek robić sobie, kiedy idę do pracy. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. W garnku roztopić
O kuchni z uczuciemchipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę
BaRepaskuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam(...)przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera np.Gruyere 50 g masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka gałka muszkatałowa sól,pieprz Wykonanie: selera umyć,obrać,przekroic na pół i pokroić w 0,5 cm plastry.Wrzucić do gotujacej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ekstra, coś odjąć..tak powstają nowe przepisy. Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych. Składniki seler Orzech papryka marynowana Orzech ser rycki Cymes z przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie(...)Mrożona lub świeża natka pietruszki- dość sporo, lub seler naciowy natka. U mnie mrożone. Majonez Najpierw na sitku odcedzamy seler, kukurydzę oraz groszek. Ja przelewam zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie. Ucieram dwa rodzaje sera ryckiego. U mnie dość dużo tego sera. Mieszam. Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje
Z Kuchni Do Kuchnitalarki 1 por - tylko biała część, pokrój w talarki 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i rozgnieć 5 łodyg świeżej zielonej pietruszki lub więcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki(...)selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc lub podobnego 2 liście laurowe 1 garść świeżego tymianku (można zastąpić pietruszką) 1 gałązka świeżego rozmarynu 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek
Szybko Szybkowarzimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych(...)jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę), seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem), wytrawne białe wino, tymianek i łodygi pietruszki. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy
Szybko Szybkowarperlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak(...)oczywiście nasze odczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko
Smaczne Zdrowe