smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić: które lepsze? Każdy z nich z osobna zachwyca. 2 duże ziemniaki pół selera dużego spory burak 2 jajka Sos: jogurt gesty drobno posiekany koperek ząbek czosnku sok z cytryny skórka z cytryny olej do smażenia W malakserze lub na tarce(...)dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę. Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka. Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy
AZgotuj!zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę(...)zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, bez przykrycia. Cebulę drobno pokrój, seler naciowy pozbaw włókien i pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej
Corner With Recipeswłoskiej kuchni – zupa minestrone U nas fasolę zastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku(...)smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię
Kuchenne WariacjeDobra pożywna zupa Składniki - 1 kg flaków wieprzowych - 0,5 kg łopatki - 1 skrzydło z indyka - 3 marchewki - 3 pietruszki - 1 seler - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 5 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 gałązki tymianek - 2 łyżki majeranek - 1 łyżka czerwonej papryki - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu - sól - kilka gałązek natki pietruszki - 1 gałązkę seler - 1 gałązka lubczyku(...)skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą 2. - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę
W królestwie smaków Beatymój przepis na zupę krem z cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem z cukinii - składniki Wykonanie: Zaczynamy(...)bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy
Pyza i Surówkazachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł :-) 2 liście laurowe po 5 ziaren ziela angielskiego(...)litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół
Rozpustne gotowaniedwóch składników wybranych przez siebie z pośród pięciu narzuconych przez organizatora, z wybranego wcześniej żywiołu, moim była ZIEMIA, nie było tak łatwo mając do dyspozycji składniki takie jak: -Seler -Burak -Cebula -Topinambur -Kiełki Ale skoro powiedziało się A trzeba było powiedzieć B ;-) Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków, cebuli, kiszonego ogórka i selera naciowego, stworzyło zgrany duet(...)sposób podania zachęca do konsumpcji . Składniki: 20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki Mi ę dzybrodzki 3 ś rednie buraki 1 cebula 3 ogórki kiszone Łodyga selera naciowego 2 płaskie ły ż ki majonezu sól morska do smaku pieprz czarny ś wie ż o mielony do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrz ą tku, odcedzamy, przelewamy zimn
Wanilia i Kardamondzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler naciowy(...)pietruszkę i por kroimy w plasterki ,seler korzeniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach ,cebulę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i lekko podsmażamy warzywa. Zalewamy bulionem ,dodajemy ziele angielskie ,liść laurowy i gotujemy 40 min na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenPrzystawka z pysznych składników : szynka dojrzewająca , seler naciowy, boczniaki, połączone ze słodkimi brzoskwiniami... Można użyć dowolnego ulubionego owocu : banan, ananas... Składniki 9 plasterków szynki parmeńskiej 3 łodygi selera naciowego 9 plasterków sera żółtego 3 połówki brzoskwiń z puszki 2 boczniaki królewskie 3 łyżki startego łagodnego sera masło do podsmażenia boczniaków i wysmarowania formy Przygotowanie Łodygi selera blanszowałem przez 1 minutę(...)wrzątku, następnie każdą podzieliłem na trzy części. Boczniaki pokroiłem na paski, poddusiłem na rozgrzanym maśle. Brzoskwinie również pokroiłem w paski. Na plasterkach szynki ułożyłem po plasterku żółtego sera, kawałki selera, kilka pasków boczniaka i brzoskwiń. Zawinąłem szynkę w rulony, spiąłem wykałaczkami. Formę żaroodporną wysmarowałem masłem, ułożyłem w niej przygotowaną szynkę, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchenkilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)selera naciowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola
R'n'G KitchenZupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz(...)gałązka rozmarynu 4 ziemniaki 1/3 tofu wędzonego natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu
Apetyt na Zielonezdaniem) ciekawszą wersję tego dania, a mianowicie selerowe frytki. Są bardzo podobne do ziemniaczanych, jednak posiadają ciekawszy smak co możecie wykorzystać aby zaskoczyć swoich gości. Składniki: Jeden średnich rozmiarów seler Sposób przyrządzenia: Seler kroimy tak jak tradycyjnego ziemniaka w małe słupki. Smażymy we frytkownicy lub głębokim oleju w garnku. Zwolennicy zdrowego odżywiania i osoby unikające różnego rodzaju tłuszczów się mogą(...)frytki z selera upiec w piekarniku
Mr. TastePisałem ostatnio o tym jak zrobić frytki z selera . Dziś chciałbym przedstawić podobny przepis, jednak w wersji bardziej „fit”, dzięki której unikniemy niepotrzebnego tłuszczu, którego warto unikać w naszych potrawach. Składniki: Jeden średnich rozmiarów seler 5 łyżek oliwy Łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej) Pół łyżeczki czerwonej papryki (pikantnej) Pół łyżeczki oregano Szczypta soli i pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy(...)oraz oliwę wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Seler obieramy i kroimy w podłużne słupki. Obtaczamy dokładnie w oliwie i przyprawach, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 30-45 minut. Po tym czasie blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia (można bez, ale frytki mogą przywierać do blachy) i wysypujemy na niego frytki. Rozkładamy je tak by każda miała wystarczająco
Mr. Tastektóry lubimy, bo jak to bywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :) Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój ulubiony seler naciowy. Składniki: (ilość jest nie istotna, zależy od naszych upodobań smakowych) rzo dkiewki szynka drobiowa ser żółty łodygi selera naciowego majonez koperek sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewkę ścieramy(...)tarce, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy ser i szynkę w paseczki. Seler naciowy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy odciśniętą rzodkiewkę, ser, szynkę, seler i koperek, dodajemy majonez, pieprz ew. szczyptę soli. Mieszamy odstawiamy do lodówki na co najmniej
Walijskie Pichcenieszybko nam się nudzą, dlatego staramy się wymyślać coraz to nowsze połączenia smaków. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla kogoś, kto lubi smak selera, bo jest on tu bardzo wyczuwalny. Ja na pewno powtórzę ją jeszcze kiedyś, polecam zwłaszcza z młodą marchewką, której mamy teraz pod dostatkiem. :-) 2 marchewki 1 gałązka selera naciowego(...)łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy drobno kroimy. 2. Marchew, seler, koperek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy
Szefowa kuchni