seler - 8745 przepisów (strona:72/583)

Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 279

miski. Znowu rozgrzewamy olej – tym razem dwie łyżki, na średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie(...)włoskie sofrito – marchewka zmieni kolor, cebula i seler staną się mocno szkliste i lekko przypieczone).   Niektóre przepisy na cottage pie proponują użycie wina lub pomidorów do sosu – ja ich nie dodaję. Zapiekanka zostaje bardzo angielska i autentyczna, bez obcych – w tym wypadku śródziemnomorskich – dodatków smakowych. Wino i pomidory są tu zupełnie zbędne! Dodajemy do warzyw usmażone wcześniej mięso, wlewamy

Karo in the Kitchen
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą 158

jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna!   Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce) 6 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe(...)PRYMAT 5-6 ziarenek ziela angielskiego PRYMAT 1 łyżeczka majeranku PRYMAT  sól morska PRYMAT pieprz czarny mielony PRYMAT Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Marchew kroimy w plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy oraz do smaku sól. Gotujemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy

Gotuj z Mąką
Sałatka Królewska - warstwowa 252

tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania   Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić(...)fasolę osaczyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Kolejność układania warstw 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki majonezu 10. na wierzch żółtko

Różne smaki w kuchni
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki na zimę. 328

się nie zmarnują , będą w zimie do obiadu. Zapraszam po przepis :  Składniki : 2 kg zielonych pomidorów ( średnich lub małych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie pietruszki ( korzeń ) 2 papryki czerwone 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody 1 szklanka cukru(...)szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania :   W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą i pieprzem. Przykryj

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz ukraiński 169

możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu(...)odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki

PatiGotuje
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 175

osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli  - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól(...)pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce.  Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę

Zgrabne Gotowanie
Wady i zalety diet oczyszczających 304

jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa wskazuje, składa się głównie z warzyw i soków warzywnych. Zazwyczaj jest to rozcieńczony wodą świeżo wyciśnięty sok z marchewki, buraka, selera, zielonej pietruszki, a także koktajl warzywny z ogórka, selera naciowego, zielonej pietruszki, pomidorów, sok z kwaszonej kapusty. Warzywa, które powinny być składnikiem diety oczyszczającej, to marchew, seler, buraki, brokuły

Słodkie okruszki
Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym 156

przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu :) Składniki : średnia główka białej kapusty sok jabłkowy 1 jabłko - kwaskowe 1 cebula masło klarowane sól, pieprz czarny, majeranek, cukier marchew, łodyga selera naciowego natka, koperek Przygotowanie : Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę i seler pokroić w kostkę  Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła(...)chrupkość i odcedzić z wody na sicie Do odcedzonej kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać  Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować do miękkości kapusty Po zagotowaniu kapusty dodać pokrojoną natkę i koperek. Można zrobić

Proste Potrawy
Kapuśniak wegeteriański z białej kapusty 127

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchwie 1 pietruszka, kawałek selera 4 średnie ziemniaki 1 cebula i mały por tłuszcz do smażenia - olej lub masło klarowane natka, sól, majeranek, natka, pieprz czarny mielony 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego gałązka lubczyku i selera naciowego kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub mały słoiczek przetworu pomidorowego własnej roboty Przygotowanie : Warzywa obrać, kapustę(...)pokroić dość grubo Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę pokroić w kostkę Do ok. 2 l wody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier

Proste Potrawy
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 148

wołowy… Wadą kostek jest ich skład: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu Jest to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z mięsa(...)możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie  Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować

Pani domowa
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKA I MLODYMI WARZYWAMI 136

200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę kilka młodych buraczków z botwinką 3-4 młode, niewielkie marchewki 3 młode ziemniaki ok. 2 garście fasolki szparagowej kilka listków selera (naciowego lub korzeniowego) pęczek koperku 2 garście makaronu nitki kilka łyżek koncentratu z buraków , do smaku sól, pieprz do smaku ( jakieś zioła lub inne Wasze ulubione przyprawy do smaku(...)podania jajka ugotowane na twardo do podania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Najpierw przygotowujemy warzywa - myjemy, obieramy jeśli potrzeba i kroimy w kostkę, buraczki ścieramy na tarce, botwinkę, liście selera i  koperek siekamy. Krok 2. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę mięso - chwilę gotujemy. Krok 3. Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz

Moja Książka Kucharska
KRUPNIK NA BOGATO 164

SKŁADNIKI (2-3 porcje): garść fasolki szparagowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1/2 małego selera około 50 g kaszy jęczmiennej 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie kawałek papryki zielonej 1 mały por (biała część) 1 mały pomidor 1 łyżka masła papryka słodka, papryka cayenne, świeżo mielony pieprz czarny, świeżo mielona sól morska kilka listków natki pietruszki(...)kilka listków natki selera koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki wrzucamy do około 1 litra wody zaczynając od tych, które gotują się najdłużej, a kończąc np. na koperku :) Gotujemy odpowiednio długo i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta zawsze można uzupełnić wodą ;) Uwielbiam spontaniczne zupy! ...bo gdy tak intuicyjnie zapełniam garnek, sama się sobie dziwię jakie to smaczne ;) Smacznego

wege i kropka
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 158

porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem Sos: ok. 200 g chudej(...)łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Pomidory pokroić w kostkę, a dymkę i selera w paski. Wszystkie warzywa wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs

Czerwień i błękit
Wegański quiche brokułowy 147

świetnie się sprawdza na przyjęciu czy innym wesołym zgromadzeniu Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu(...)przez 10 minut. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. Najpierw obieramy cebulę i ziemniaki i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl
Chow mein z paprykami 113

się do smażenia, cudownie łączy się z orientalnymi aromatami. Składniki 250 g makaronu chow mein 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego szczypiorek     Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Seler naciowy kroimy na 1 cm kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy papryki i seler. Następnie dorzucamy posiekany imbir, czosnek i papryczkę, podlewamy sosem sojowym i chwilę jeszcze smażymy. Na koniec dodajemy cukier i sos ostrygowy. Wrzucamy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania