seler - 8745 przepisów (strona:76/583)

Krupnik wiosenny 173

sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób przygotowania(...)Boczek oraz kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera, pora oraz przypraw. Gdy będą miękkie wyciągamy je i przecedzamy wywar tak, aby oddzielić od niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie

Pyry na Gaz
Pierogi z selerowym nadzieniem 147

dumna. Wyszły mi takie ładne i malutkie, lepione ręcznie. To był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka(...)solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z serem, szynką i selerem konserwowym 682

Przedstawiam przepis na jedną z moich ulubionych sałatek:). Duże kawałki sera, szynki a do tego seler konserwowy. Dodatkowo jest bardzo szybka do zrobienia.  250g sera w kawałku 300g szynki w kawałku 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe 2 łyżki majonezu sól, pieprz  1. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę(...)seler naciowy odsączamy z zalewy. Ogórka kroimy w kostkę. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy udekorować sałatkę posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Chow Mein z tofu i warzywami 151

przez praskę 1 łyżeczka obranego i startego świeżego imbiru 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki  białego pieprzu 1 łyżka  oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula 2  szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty 1 pęczek szczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu(...)pieprz. Dodajemy podsmażone tofu. Obraną marchewkę i oczyszczoną paprykę kroimy na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) na kilka części, cebulę w plasterki, seler na niewielkie kawałki.. Podgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy

Moja Mama Gotuje
Koktajl z ananasem, selerem naciowym i olejem kokosowym 94

Kolejny dzień oczyszczania przed nami. Dzisiaj proponujemy pyszny w smaku koktajl z ananasem, selerem naciowym i olejem kokosowym. Smacznego! :) Koktajl z ananasem, selerem naciowym i olejem kokosowym Składniki: 2 łodygi selera naciowego 3 plastry ananasa ( nie z puszki) 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Składniki wrzucamy do miksera i mieszamy. Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
A’la tarta na spodzie z selera 194

Zapiekanka na spodzie z selera pod pierzynką jajeczną. Składniki 50 dkg szynki wieprzowej 1 większy seler 1 mały jogurt naturalny (200 ml) 3 jajka 1 mała cebula 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej A’la tarta na spodzie z selera

czarrna od kuchni
Domowe wywary bez dodatku chemii ! 141

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Kasza ze szpinakiem i selerem naciowym 121

Kasza ze szpinakiem i selerem naciowym Bardzo smaczne jedzonko, to danie podajemy na gorąco. Przepis zaczerpnięty z internetu z zagranicznej strony Składniki : seler naciowy - 1 łodyga szpinak liście  HORTEX - 180 g kasza gryczana palona - 1 torebka ( 100 g ) pomidor - 1 mała szt cebula - 1 szt masło - 1 łyżka tłuszcz do cebuli sól i pieprz vegeta ser starty - 1 łyżka(...)posypać vegetą. Pomidora pokroić w kostkę dodać do cebuli, poddusić chwilę. Kaszę gryczaną ugotować  w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Szpinak przełożyć do blendera, zmiksować z łodygą  selera. Przełożyć wszystkie składniki do miski, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać startym żółtym serem. Smacznego !   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Kapuśniak 107

nadaje się prawie dla każdego. Gotujemy ją na łopatce wieprzowej lub/oraz na karczku, u mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku  * 2 ziemniaki  Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej na 2-3 części) gotujemy(...)wodzie przez 30 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler. Do gotującego się mięsa wkładamy przekrojone na pół marchew oraz pietruszkę, seler wkładamy w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Do gotującej się zupy, po 1 godzinie dodajemy posiekaną kapustę

Klasyka Gotowania
Krem ukraiński 241

Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki (u mnie mała kostka tylko dla smaku) 5 średnich buraczków (najlepiej tych podłużnych) 4 średnie marchewki 1 cebula 1/4 selera 1 pietruszka 2-3 ziemniaki 1 nieduży por łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można też dodać wymoczoną(...)litry zimnej wody. Myjemy mięso, kroimy na mniejsze częsci i wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko

Mama z miasta
WARZYWA PODANE Z SAŁATKĄ Z KURCZAKA I SELERA NACIOWEGO 112

Warzywa z patelni nie muszą być wcale nudne, podałam je dzisiaj z sałatką z selera naciowego, gruszki i kurczaka. Danie świetnie się komponuje smakowo. Jest smaczne i zdrowe(...)SKŁADNIKI :  1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 2 łyżki masła  1 mała pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju  seler naciowy 1 gruszka orzechy włoskie kiełki rzeżuchy 2 łyżki jogurtu greckiego sól, cukier do smaku 1 ząbek czosnku szczypta curry

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsza sałatka z pieczarkami 193

Przepis na tę pyszną sałatkę mam od siostry, która jest specjalistką od sałatek ;). Połączenie marynowanych pieczarek z jajkami, selerem, białą fasolą, mięskiem i szczypiorkiem sprawia, że sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść i się nie nudzi. Według mnie jest idealna na święta Wielkanocne, ale również na wszelkiego rodzaju imprezy. ;)      Składniki    podwójna pierś(...)kurczaka 2 słoiczki marynowanych pieczarek  2 słoiczki selera konserwowego  2 puszki białej fasoli  pęczek szczypiorku 5 jajek majonez  jogurt naturalny   Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i smażymy na odrobinie oleju do miękkości. Pieczarki kroimy na połówki lub na ćwiartki, w zależności jaka jest wielkość

Gotuj z Agnes
Pieczony seler, czyli pomysł na kolację dla osób dbających o linię 138

podobny sposób zazwyczaj pieczemy różnego rodzaju mięsa. Dlaczego nie spróbować tak z warzywami korzennymi. Ja upiekłam seler z dużą ilością gałki muszkatołowej i cynamonu. Pycha! Składniki: - 1 duży seler - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki soli Sposób przygotowania: Selera należy bardzo dokładnie umyć. Najlepiej wyszorować szczoteczką. Następnie natrzeć przyprawami (solą, gałką muszkatołową

wysmienity
Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 197

przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą   zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół łyżeczki Ocet winny - 1 łyżka Oliwa Świeża natka(...)umyj buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę.  Etap II - Podsmażanie warzyw Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek. Etap III - Buraki Upieczone buraki odwiń

Wylizany Rondel

Proponowane wyszukiwania