być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera nasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion(...)zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym ze słoików umieścić liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól
Codziennik Kuchennyugotować pyszną zupę kalafiorową z papryką i papryczką chili. W sam raz na chłodne deszczowe dni:) Zapraszam :) Składniki : 3 skrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 4 ziemniaki duże 1 duża marchewka pęczek zieleniny ( pietruszka, liście selera,gałązka lubczyku(...)około 2,5 l wody 1/2 małego kalafiora Wykonanie : Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, różyczki kalafiora, por, seler, zieleninkę, papryczkę chili.Zalewamy połową wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo
Sama słodycz i szczypta chiliudko i 1 skrzydełko z kury lub filet (ja jem tylko takie, które miały szczęśliwy żywot na wsi, bez odżywek i innej chemii) 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera por (zielona część) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka soli natka pietruszki woda Mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą i parzymy przez(...)małym ogniu, po czym wylewamy tę wodę i wlewamy ponownie do garnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy
Emskie Smakiszczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietanki 12 % pęczek włoszczyzny gałązka lubczyku(...)Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie
Sama słodycz i szczypta chilipracy, na piknik. Do zagryzania krakersami, chipsami tortilli lub świeżymi warzywami. Lekka, świeża i przepyszna. Do pasty wybierzcie kawałki tuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę obieramy, siekamy tak samo – musi być bardzo drobno pokrojona. Siekamy zioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary(...)napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych na twardo. Jeśli postawicie ją na imprezie na samoobsługowym stole – ozdóbcie ją koniecznie. Nie potrzeba wiele – źdźbło szczypioru, listki selera, kawałek rzodkiewki. Niech miska nie odpycha swoim nudnym i byle jakim wyglądem, bo pasta jest naprawdę przepyszna! SKŁADNIKI 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju/oliwie (140-150g mięsa po odcieku
Karo in the Kitchenduże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne – 1 kieliszek Oliwa – 1 łyżka Wykonanie: Krewetki myjemy, czyścimy(...)obieramy ze skorupek. Skorupki, ogony i głowy krewetek gotujemy w 500ml wody z 1 marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między czasie drobno siekamy ½ marchewki, ćwiartkę cebuli i ½ łodygi selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze sufrito. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty
Kuchnia Bon AppetitSkładniki : 2 małe cebule papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów lima 2-3 łodygi selera naciowego 2-3 płaskie łyżki octu winnego opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru 1,5-2 płaskie łyżeczki soli ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę(...)zrobią się brązowe plamy, po ostygnięciu obieramy papryki (nie musi być dokładnie ważne, żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji
zdrowa vege kuchniapasem .. to do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg dyni o żółtym miąższu, niezbyt suchym ,średnio słodkim ( np. butternut ) kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości cebule 3 słodkie, bardzo dojrzałe pomidory malinowe lub 4 śliwkowe 1-2 duże ząbki czosnku 1 płaska ,łyżeczka mielonej kozieradki kawałek papryczki habanero ( trzeba bardzo uważać dodając(...)kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l ) sól do smaku oliwa do smażenia śmietanka do dekoracji Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera i cebulę także obieramy i kroimy . W garnku o nieprzywierającym dnie , podsmażamy na oliwie cebulę ( dwie cebule , jedną zostawiamy na okrasę ) , habanero ( maleńki kawałeczek ) z przyprawami i wyciśniętym, praską, czosnkiem
Ogrodnik w podróżyDziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną" ;) Dodałam quinoę żeby była bardziej sycąca, posypałam suszoną lawendą, świeżą miętą i polałam lekkim dressingiem. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi selera(...)ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam
Quinoa Raz!Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki. Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm. Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii. Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku i bardzo drobno pokroić
Kuchcik gotujesałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz(...)pokrojoną w około 4 cm kawałki fasolką szparagową obgotuj ( na pół twardo ) w osolonej wodzie. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę
Przepisy i porady kulinarneŻurek uwielbiam , a to jest moja wersja żurku z warzywami, uwielbiam smak selera i pietruszki ,bardzo często tak przygotowuje żurek i w takiej postaci smakuje moim bliskim ,do tego jajko na twardo a z kilku ugotowanych żółtek rozcieram je i dodaje do żurku to nadaje taki fajny smak i delikatnie gęstnieje.Polecam wypróbować żurek w takim własnie wydaniu(...)SKŁADNIKI 5 sztuk białej kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 łyżeczka warzywka żurek w torebce 5 jajek
Mój Smakzupa fasolowa Zupa fasolowa Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego 1-2 małe pietruszki 3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy(...)zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. Kiedy
Aromatyczne Podróżesamego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek(...)podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół selera korzeniowego 1 por (biała i zielona część) 1 cebula z łupiną 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu sól Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą, zostawiając
Posadzone i zjedzoneKolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę warzyw. Wszystko chwilę razem smażyć, ok 10 minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże
Monia miesza i gotuje