seler - 8745 przepisów (strona:90/583)

Kremowa zupa fasolowa z pikantnymi pieczarkami 152

pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki (3-4 porcje): 200 g suchej białej fasoli 2 duże pietruszki 1/2 średniego selera 1 średnia cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 50 g masła 120-150 ml słodkiej śmietanki sól dodatkowo: 8-10 pieczarek 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła sól(...)Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej poprzedniego dnia, wieczorem. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pietruszkę i seler obrać i pokroić w średnia kostkę.  W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać pietruszkę i seler, lekko przesmażyć na średnim ogniu. Dodać ugotowaną fasolę (wraz z wodą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 171

idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś znalazło się w mojej roladzie to: marchew, korzeń selera, cebula, ser i garść rodzynek dla przełamania smaku. Całość otoczyłam musztardą, nadając lekko pikantnego smaku. Takie danie jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana(...)zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku, łyżeczka cukru łyżka pikantnej musztardy  Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować farsz. Marchew, seler i cebulę zetrzeć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z selera 156

Rozgrzewająca zupa na zimę z selera...w sam raz na dziesiejszy obiad:) Podgrzej kawałek masła w garnku i dodaj 1 posiekaną cebule. Podgrzej przez około 5 minut.Dodaj 600 g obranego selera pokrojonego w kostkę, 1 obrane jabłko pokrojone, 1.2 l bulionu warzywnego. Doprowadz do wrzenia. Nastepnie gotuj zupę około 25-30 minut aż zmięknie seler. Zupę zmiksuj blenderem, dodaj

Anioły w kuchni
Rosół z gęsi i kaczki 230

tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki(...)lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym

Czerwień i błękit
Kartoflanka z kabanosami 141

przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina(...)klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem 233

karnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU , 1,5 szklanki wody, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut(...)cały czas mieszając. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam. 5. Gotową sałatkę wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z selerem konserwowym 194

Sałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka.  Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1,5 pęczka rzodkiewki puszka kukurydzy 200 g chudej szynki 200 g żółtego sera 4 ugotowane jajka pęczek natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić

na moim stole...
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 216

kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek(...)majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli, zostawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić kostkę. Seler, paprykę i ogórki odsączyć - seler można posiekać lub zostawić w całości natomiast paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa krem z selera naciowego 107

Bossko, lekko ,smacznie   Składniki 1 kg selera naciowego 1 łyżka masła 1 l bulionu cielęcego 20 g pasków grzybów mun 100 g drobnego makaronu sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Seler kroimy w kostkę (natkę zostawiamy), podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy. Następnie(...)dodajemy grzyby mun, gotujemy 10 min. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką selera. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

R'n'G Kitchen
SAŁATKA KRÓLEWSKA 176

Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka anansa 150g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek por majonez Sposób wykonania: Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy.  Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić(...)pół krążki. Układać warstwowo w wysokim półmisku szklanym: 1. Starty ser żółty 2. Seler konserwowy 3.Ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki 6. Por 7.Kukurydza 8. Czerwona fasolka 9. 3 łyżki majonezu 10. Żółtka jajka starte na małych oczkach tarki Sałatkę wstawić do lodówki na 2-3h aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Żółta sałatka 4402

Słoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę

Na Ciasteczkowych Papierach
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 230

smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki  2 marchewki  1 mały seler  szczypta oregano i bazylii  Dodatek do pasztetu -  Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa(...)dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso ma być miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru  oraz  wątróbkę zmielić

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z fasolą mung ,selerem, ananasem 134

sałatka pod warunkiem, że fasolkę namoczycie dzień wcześniej, bo ona sama, gotuje się 10 minut. Składniki ekologiczna fasola mung  SYMBIO kukurydza z puszki groszek z puszki ananas świeży seler sałatkowy z zalewy majonez sól i pieprz do smaku ząbek czosnku Fasolkę namocz dzień wcześniej ,a na drugi dzień ugotuj al dente. Selera odsącz z zalewy. Przygotuj salaterkę i wrzuć(...)niej fasolkę, groszek, kukurydzę, selera oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, zmieszaj z majonezem, solą i pieprzem. Dodaj do sałatki, wymieszaj i odstaw do przegryzienia się. Idealna sałatka na każdą okazję

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka śledziowa z brzoskwinią 170

jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz koperek lub natka do dekoracji Śledzie, brzoskwinię i paprykę pokroić(...)kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę i jajka. Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować koperkiem lub natką

Czerwień i błękit
Kalafiorowa 173

Bardzo szybka i pyszna Składniki: - 2 szt. kostki rosołowej Knorr - 1 skrzydełko - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - 1 szt. świeżego kalafiora - 2 szt. marchewki - ćwiartka selera - makaron nitki - łyżka masła - łyżka śmietany - sól, pieprz do smaku Mój młodszy syn nie był w stanie zjeść kalafiora pod żadną postacią lecz ta zupa się przekonał, najpierw ukrywałam kalafiory dusząc(...)garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę, kalafiora, selera obieram i albo kroję w kostkę albo marchewkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka lub kalafior będą miękkie

Tanio smacznie i prosto

Proponowane wyszukiwania