mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cookskupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora(...)kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g) 2-3 ząbki czosnku 250 g tortellini ser ricotta ze szpinakiem 1 litr bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy
Kolorowy Przepisownikkostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu i podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając(...)gulasz 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 cała puszka obranych pomidorów (400g) 150g cebuli (u mnie 3 różne — biała, czerwona i szalotka) 2 średnie marchewki, ok. 200g 4 gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Karo in the Kitchengotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki(...)doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą
Bajeczna Kuchnianasion ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 czubate łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa i zioła bez soli i glutaminianu sodu) sól do smaku 1 pietruszka gałązka lubczyku kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera kawałek pora 7 średnich ziemniaków 5 marchewek ząbek czosnku duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego) Wykonanie: Do garnka wkładamy oczyszczone(...)woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i ściągamy szumowinę. Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie
Smak mojego domuniej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego(...)opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę tak samo. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem
Pociąg Do Kuchnimielonej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera 2 duże marchewki 2 papryki czerwone 1 pietruszka 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość
Kolorowy Przepisownikdomowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki(...)użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku na zupę rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem
MyCookBook.plNormal 0 21 Marchewka – 4-5 szt Pietruszka – 3 szt Seler –1/2 szt Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez Sól Pieprz Marchew, pietruszkę i seler obrać i ugotować, ostudzić. Jajka ugotować i ostudzić, Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Marchew, pietruszkę, seler, jajka, jabłka pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać w kosteczkę
Camilla w kuchnimnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cooksposzukiwaniu nowych smaków . . . . . . . . Sałatka z selera,z kukurydzą szynką i żółtym serem . . . . Składniki: 1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki wieprzowej np. Morliny 100 g sera żółtego sól, pieprz, majonez do smaku Sposób wykonania: Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę szyneczkę i żółty ser. Wszystko razem doprawiłam odrobiną soli, pieprzu i majonezu
Darcia w kuchniSałatka z selera, piersi drobiowej i ananasa . . . Delikatna lek ko słodka . . . Składniki: 1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego 1/2 puszki kukurydzy 100 g ugotowanej piersi drobiowej 1/2 puszki ananasa pieprz, majonez do smaku Sposób wykonania: Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę ugotowaną pierś drobiową i ananasa z puszki. Wszystko razem doprawiłam odrobiną pieprzu i majonezu
Darcia w kuchnibywa czasami plany się zmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie . Składniki : udka z kurczaka 6 szt por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g marchew 3 st cebula ( upieczona nad gazem ) ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól do smaku pieprz biały mielony do smaku(...)agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru Wykonanie: Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli marchew , seler , por, pietruszka i cebula upieczona nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno
Różowa kuchniakasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się(...)oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonytakże bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :) Co potrzebujemy; 4 duże pietruszki 2 średnie selery 1 dużego batata 1 litr bulionu 1 główkę czosnku Pieprz, sól dla smaku ok. 500 ml wody 4 łyżki miodu serek kozi do smarowania pietruszka dla smaku(...)przygotować: Kroimy w plastry pietruszkę, seler i batata. Układamy w brytfannie (jak na zdjęciu). Ustawiamy piecyk na 200 stopni. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy 4 łyżki miodu. Dodajemy czosnek w łuskach -warzywa zalewamy wodą z miodem - dodajemy sól i pieprz. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa
dlaSmaQ