kawałek dyni około 0,5 kg. 2 szt.marchewki 1 szt. pietruszki 2 ziemniaki średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego nać selera 1 litr bulionu pieprz i sól do smaku 18 % śmietana Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać(...)selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele i listek. Wszystko zmiksowałam blenderem. I tak naprawdę to moja pomarańczowa zupka gotowa! Wystarczy ją przelać
potrawyregionalnebyło mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej! Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora(...)pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy wraz z podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru
potrawyregionalneZupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki. Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą(...)pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa gotowa. Smacznego
potrawyregionalnechiński makaron jajeczny. Składniki: 200-300g chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego 2 garście zielonej fasolki różyczki brokuł kawałek pora 1 szt.cebuli 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku(...)miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam
potrawyregionalneświąt Wielkanocnych i nie mogłam o niej zapomnieć. Rewelacyjna! Idealnie pasuje na uroczystości i imprezy rodzinne ale również na rozpieszczenie naszych najbliższych. Mniaaam Sałatka z żurawiną Składniki: 3 łodygi selera naciowego, podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, garść suszonej żurawiny, szczypiorek, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w nie dużą kostkę, posypujemy lekko solą(...)podsmażamy. Seler naciowy kroimy w kostkę. W misce mieszamy ostudzonego kurczaka, seler naciowy, kukurydzę i żurawinę, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na sałatki: sałatka indyjska , sałatka królewska , sałatka gyros , sałatka warstwowa z indykiem i chipsami , sałatka z surimi , sałatka z tortellini , sałatka ze szpinakiem
paapilotkaacurry, paprykę, czosnek, cynamon i gałkę ,muszkatołową. Nadała ona udkom nie tylko piękny kolor ale także wyrazisty smak, który podczas gotowania wypełniał cały dom. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 łyżka Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr 2 cebule 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)oleju 3 gałązki selera Łyżkę oleju wymieszać z przyprawą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć udka i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie udka i marchewkę pokrojoną w grube plasterki. Obsmażyć na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSoczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. Składniki: 1 kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki(...)natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakiej sałatki spróbowałam niedawno u teściowej i choć nie lubię smaku selera to w połączeniu z owocami i kurczakiem bardzo mi smakował. Zrobiłam ją więc przy najbliższej okazji. Gościom smakowała więc polecam. Składniki: seler naciowy garść suszonej żurawiny po garści winogron czerwonych i jasnych najlepiej bezpestkowych duża pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu sól, pieprz(...)Mięso opłukać, pokroić w niezbyt dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Żurawinę zalać wrzątkiem, pozostawić na 2-3 minuty i odcedzić. Seler pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona jeśli są duże to pokroić na połówki, jeśli mają pestki to należy je wyciągnąć. Wymieszać wszystko z majonezem i przyprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc go na plastry. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki(...)oleju, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki
Miód i pieprzPolecam pyszną i aromatyczną sałatkę a la'caprese. Sałatkę zdrową i bardzo sycącą. Sałatkę kolorową i akuratniusieńko bardzo na czasie! Seler i burak królują na jesiennych straganach! Składniki duże buraki ćwikłowe jaja pomidory natka selera miód spadziowy musztarda ROLESKI sól himalajska różowa i pieprz do smaku migdały blanszowane SKWORCU Buraki ugotuj na parze. Ściągnij skórkę. Pokrój w plastry(...)Podczas grillowania posyp solą i pieprzem. Ugotuj jaja na twardo. Obierz.Pokrój ostrożnie na plastry. Umyj pomidory- pokrój na plastry. Przekładaj buraka,jaja i pomidory na półmisku. Dodaj natkę selera. Rozpuść miód w kąpieli wodnej i dodaj musztardy, szczyptę soli. Wymieszaj, powstanie aromatyczny sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp tartymi migdałami blanszowanymi. Podana na półmisku PORCELANA BOGUCICE
Z Kuchni Do Kuchniwadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; Gałązka lubczyku - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo(...)Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać. Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy
Gospodyni Miejskaniej, na drugim miejscu znajduje się właśnie dzisiejsza propozycja, którą po raz pierwszy jadłam podczas spotkania wigilijnego w pracy. Selerowa sałatka z ananasem i szynką Składniki: szklanka konserwowego selera pociętego na paski 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki 2 plasterki szynki 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 łyżki majonezu Przygotowanie(...)miski przekładamy seler i kukurydzę oraz por. Krążki ananasa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z selerem, kukurydzą i porem. Dodajemy majonez i mieszamy całość
Moja smaczna kuchniachemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 gałązki selera 2 gałązki lubczyku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soli(...)morskiej Wykonanie: Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, pory w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole. Jeśli nie posiadamy
Kulinarne przygody Gatitypotrawa o włoskim rodowodzie, została mocno "obdarta" ze składników, które początkowo wchodziły w jej skład. Składniki sosu bolońskiego, to nie tylko pomidory, oliwa i czosnek, ale również, naciowy seler, papryka, czy w końcu masło, które na północy Włoch, z lubością dodawane jest do wielu potraw. A jak wiadomo Bolonia to już nawet nie środkowe, lecz północne Włochy(...)przepisie, nie może zabraknąć dodatku z twardego, długo dojrzewającego, parmeńskiego sera. składniki dla trzech osób 300 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania
Miód i pieprzdzisiejszej sałatce oprócz selera, ananasa i wędliny, znajduje się czerwona papryka oraz ogórek i żółty ser a całości smaku dopełnia dobrej jakości majonez. Taka sałatka to znakomita propozycja na śniadanie, do pracy czy na kolację, bardzo często podaję ją na domowych imprezach. składniki na 5 porcji 250 g selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 1 czerwona papryka 1 duży(...)obranego ze skórki ogórka kroimy w kostkę a ananasa na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy pokrojone składniki sałatki: wędlinę, czerwoną paprykę, ogórka i plastry ananasa, dodajemy odsączony z zalewy seler, tarty żółty ser oraz majonez, całość doprawiamy szczyptą soli, czarnym pieprzem i starannie ze sobą łączymy. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Smakowite Dania