Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą(...)powierzchni zupy zbieramy szumowiny, doprawiamy solą, wrzucamy ziarna ziela i listki laurowe, gotujemy aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjmujemy je, obieramy z kości. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w kostkę, a seler i pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu ;) A nawinęła mi się zapodziana w czeluściach szafki puszka tuńczyka , zdeczko obita i odkształcona, ale nadal bogata pyszną, rybną zawartością. Do tego czosnek, cebula, pomidor i seler naciowy - potrawa nabiera powoli kształtu. Całość zaserwowana w towarzystwie pełnego zdrowych właściwości makaronu orkiszowego . No i jak zwykle minimum czasu i wysiłku włożone w przygotowaniu dania. Bo przecież(...)niecodzienna . Składniki na 2 porcje: 1/3 paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie - do smaku Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać
Grunt to przepis!Dopadłam na targu młodego selera. Większość liśći zamroziłam, a pozostałe wykorzystałam do koktajlu. Muszę przyznać, że wyszedł bardzo dobry. garść liści selera banan kiwi miód woda Przygotowanie: Owoce obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha. Umyj liście selera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki koktajl Smacznego
KukuleczkiSkładniki: 100 g sałaty roszponki 100 g ser feta 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 3 łodygi selera naciowego 1/4 cebuli sos sok z połówki małej cytryny łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Sałatę przełożyć do salaterki albo na talerzyki. Pomidor oraz ogórek pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki(...)pokroić w piórka. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, połączyć składniki. Na koniec dodać oliwę oraz sól do smaku, wymieszać. Na sałacie układamy pomidor, ogórek oraz seler, wszystko polewamy sosem. Na koniec na górze układamy ser i posypujemy cebulą. Wierzch oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiNowość w moich tegorocznych przetworach. Składniki: 2 pęczki selera naciowego 1 łyżka nasion gorczycy 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru ½ szklanki wody Wykonanie: Seler umyć, pokroić i przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać gorczycę, czosnek i listki laurowe. Następnie z podanych składników zagotować zalewę i zalać seler w słoikach
Tradycyjna Kuchniakolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper(...)umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka z wędzonką dorzucamy pokrojony w kostkę seler naciowy, dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą
Smaczne Zdroweobiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler w plastry i ugotuj na parze(...)wodzie (ok. 7-10 minut). Jaja roztrzep widelcem, dodaj sól i pieprz. Przygotuj 2 plastry selera, włóż między nie plasterek sera żółtego i obtaczaj w jajku i kaszy mannie, i tak do wyczerpania składników. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie
Qlinarnie i QlinarnieWiosenny słodki krem z selera naciowego. Szybki i łatwy w wykonaniu. Potrzebujesz Pęczek selera naciowego 3 szklanki bulionu 1 małą cebulę 1 duży batat śmietanę 18% pieprz, sól oliwa Wykonanie: Obranego batata i umyty seler pokrój w kostkę. Cebulę obierz posiekaj. Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa i duś do momentu, aż warzywa będą
KukuleczkiPrzyszedł maj- mój ulubiony miesiąc, zakwitły bzy. Przedstawiam Wam kolejny przepis na pyszny koktajl. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki: 4 łodygi selera naciowego jabłko kiwi miód nasiona chia woda Przygotowania: Jeśli masz wyciskarkę, to przepuść przez nią seler, a jeśli nie to normalnie możesz go zmiksować. Kiwi, jabłko, seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki
Kukuleczkiczyli po około 8-10 minutach. Gotowe smarujemy 1 łyżką oliwy, miskę przykrywamy ściereczkę i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę(...)oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy, aż seler zmięknie. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową
Rozpustne gotowaniejest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe(...)dozwolone na tej diecie. Najlepiej dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne
wegujemyzbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona(...)oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam kasze i mogła bym jej jeść w każdej postaci, na słono i na słodko.Dzisiaj mam dla Was kaszotto z jaglanki, selera naciowego, cukini i moich ulubionych suszonych pomidorów w oliwie.Danie jest , pyszne, sycące,zdrowe i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka cukinia 1 cebula 2 pałki selera naciowego około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie(...)grubszą kostkę. Dobrze nacieramy przyprawami.W głębokim rondlu podgrzewamy 1/2 szklanki oliwy z pomidorów, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy,następnie dodajemy piersi, pokrojony w kawałeczki seler, pokrojone w paseczki pomidory, koncentrat chili i 1 szklankę bulionu z kurczak. Dusimy pod przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i Ci, którzy nie lubią selera naciowego - po jej spróbowaniu zmienią zdanie. Oprócz smaku - dodatkowym plusem jest jej łatwość w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil i mamy wielką michę smacznej sałatki. 2 ćwiartki z kurczaka (upieczone lub wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona(...)płatki migdałowe Dodatkowo: 1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej ) majonez (wg gustu) sól, pieprz Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić w drobna kostkę, a kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i majonezem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem oraz obficie posypać płatkami migdałowymi. (*) Można użyć piersi z kurczaka lub innych
Di gotujepóki co mam tu propozycję bardzo szybkiego dania, do przygotowania w kilka chwil :-) Możecie je zrobić na obiad lub na kolację, jest lekkie i niezwykle smaczne :-) SKŁADNIKI 1 nieduży seler naciowy 150 g sera mascarpone 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu dodatkowo: tuńczyk z puszki, pomidor Selera oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mascarpone(...)łączymy ze śmietaną. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy selera, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy ser ze śmietaną i mieszamy aż mascarpone wyraźnie się rozpuści, podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Przekładamy sos do ugotowanego i odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, obsypujemy tuńczykiem i kawałkami pomidora
Czary - gary w kuchni