znakiem wyrabiania ciast, smażenia, posypywania cukrem pudrem i fotografowania, a to wszystko dlatego, aby dzisiaj na mailach naszych newsletterowiczów pojawiła się specjalna niespodzianka. Ebook zawierający porady jak przygotować idealne pączki oraz sześć sprawdzonych przepisów na tłusto czwartkowe smakołyki :-). Jeśli jesteś zapisany na nasz newsletter, sprawdź pocztę, jeśli nie, to nic straconego, możesz się zapisać już teraz, a jeszcze dzisiaj(...)Twoją skrzynkę zawędruje ebook pachnący świeżymi pączkami! Zapisz się na newsletter! Pamiętaj - aby w pełni zapisać się na newsletter należy kliknąć w link aktywacyjny, który przyjdzie w mailu tuż po zapisaniu się. Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : donaty-pączki z dziurką
Moje domowe kucharzenieTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe smaki. Puszyste i z dużą ilością jabłek - pychota. Składniki: 70 ml ciepłego mleka 300 g mąki 50 g świeżych drożdży 50 g cukry trzcinowego 40 g margaryny 1 jajko(...)szczypta soli 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ok 1 l oleju do smażenia Pamiętajcie o kupowaniu produktów w niższych cenach :) Porcja ok 20 pączków Przygotowanie: W misce skruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną mąki, dodać 20 ml mleka i zamieszać roszczyn - zostawić na 20-30 min. Dodać pozostałe mleko, mąkę, cukier, rozpuszczoną margarynę
Niezły Młynekpiekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut, aż się zrumienią. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :) Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego oraz ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne RewelacjeFaworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Przyznam, że w dzieciństwie nie byłam zbyt wielką fanką chrustu, choć obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje
Smakołyki BerenikiZbliżają się święta. Stąd też przedstawiam Wam mój przepis na pyszny zawijaniec makowy. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 3/4 paczki drożdży mała śmietana 3 łyżki cukru 100 gram margaryny Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową. Ja jednak(...)robię sama. 2-3 szklanki maku 1/2 paczki masła Skórka z pomarańczy Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek) Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki) Mak gotujemy w mleku. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu
tojestpyszne.blogspot.comkilka tygodni Tłusty czwartek. Postanowiłam poszperać w moich przepisach i znalazłam ciekawą wersję pączków. Wykonanie bardzo szybkie, więc zapraszam do samodzielnych wypieków. Składniki: 2 serki homogenizowane waniliowe 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia mąka pszenna smalec do smażenia cukier puder do posypania Do miski wykładamy serki i 2 jajka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mąki dodajemy tyle(...)ciasto było dosyć gęste (konsystencji ciasta drożdżowego). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy ciasto małą łyżeczką. Jak pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Życzę smacznego
tojestpyszne.blogspot.comkruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka 125 ml kwaśnej śmietany ½ paczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Słoninę ( około 70 dag) pokroić w kostkę i wytopić na patelni skwarki na małym ogniu
Na słodko lub wytrawniemałego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec(...)mąkę i resztę mleka, wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzać tłuszcz do smażenia i z łyżki kłaść ciasto. Będą powstawały pączki o nieregularnych kształtach, które należy piec z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Kuchnia w opałachTłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki. Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. A u mnie jak Tłusty Czwartek to i faworki. SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachTydzień kuchni meksykańskiej uważam za otwarty! Z okazji ugotowania całej paczki (czytaj całego garnka) czerwonej fasoli postanowiłam przygotować parę dań z czerwoną fasolą. Czerwona fasola, dzisiejsza główna bohaterka, to roślina strączkowa, pochodząca z Ameryki Południowej, o wysokiej zawartości błonnika (około 25 g w 100 g fasoli) oraz białka. Bogata jest również w fosfor, wapń i potas, zawiera też witaminy(...)szafki, zapominając o nim na kilka miesięcy. Na szczęście potrzeba zjedzenia czegoś ostrego przypomniała mi o kuchni meksykańskiej i jej głównym składniku - czerwonej fasoli. Ugotowałam zatem od razu całą paczkę z nadzieją, że uda mi się nadrobić zaległości w odkrywaniu meksykańskich smaków. Na początek przygotowałam pyszną pastę z czerwonej fasoli z dodatkiem kakao, która nadaje się jako dip do przekąsek
Pełna LodówkaJakiś czas temu dostałam propozycję kolejnej współpracy. Tuż przed świętami otrzymałam dopiero paczkę, dlatego dziś mogę Wam już przedstawić odnowioną - Naturalną Spiżarnię ! Dlaczego odnowioną? Sklep zyskał nowego właściciela , a co za tym idzie także i nową ofertę ! Sklep posiada przejrzystą szatę graficzną, bardzo łatwy sposób wyszukiwania danego produktu, ciekawe oferty, promocje i co najważniejsze - wysokiej jakości artykuły żywnościowe choć(...)słodkości, oleje, smarowidła, przyprawy, ale także produkty bezglutenowe, żywność dla dzieci i niemowląt oraz kosmetyki! Wow, ile tego jest :D W wolnej chwili zajrzyjcie do Naturalnej Spiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie
kulinarnyJasię w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :)Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :) Składniki :2 duże paczki podłużnych biszkoptówMasa :500 g serka mascarpone660 ml śmietanki kremówki
Sama słodycz i szczypta chiliKruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić
Świat Ciasta