usmażenia. Mrowisko robiłam z mniejszej porcji niż w przepisie, a przepis odrobinę zmodyfikowałam z jednej z gazetek magazynu Przyślij Przepis. Serdecznie polecam na Tłusty Czwartek. Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków lub faworków. Składniki: (na 3 talerze słodkiego mrowiska) Słodkie mrowisko: 4 jajka 2 szkl mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania olej rzepakowy do smażenia Polewa: 160 g masła
Nastoletnie WypiekanieOprócz przepysznych, włoskich Cenci, klasycznych polskich faworków , tłuściutkich pączków czy też serowych oponek na Tłusty Czwartek przygotowuję genialne, chrupiące kokardki. Są niesamowicie delikatne i błyskawiczne do zrobienia. Smakują obłędnie! Swoim smakiem i wyglądem zaskoczą zarówno dzieci, jak i dorosłych – może nie tylko w Tłusty Czwartek! Koniecznie spróbujcie! Idealny pomysł na słodkie szaleństwo! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 450 g * sól
Ostra na SłodkoByłam w Hiszpanii i jadłam słynne churros. Ciężko określić je bo ni to ciastka, ni to pączki…Hiszpanie namiętnie jedzą je do porannej kawy, maczając w sosie czekoladowym lub jako dodatek do czekolady na gorąco. Mnie to zestawienie jakoś nie przekonuje. Za dużo dobrego Ale kiedy w Krakowie pojawiły się churros… nie, nie musiałam je kupić. Musiałam
Mieszam w GarnkuDziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i wilgotny środek. Trudno jest się im oprzeć ale czyż nie usprawiedliwia nas czas karnawału? składniki: 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mąki 1 łyżeczka
babka w formiecóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Smażyła je babcia, która przepis przywiozła ze sobą z Syberii. Później smażyła mama, jednak od dłuższego czasu zapomnieliśmy o nich. Odgrzebuję więc z pamięci ten rodzinny przepis, by sięgać po niego częściej, gdyż
Obiad gotowywanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej żeby zdążyły usmażyć się w środku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchnirybnych. W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu
Moje Kuchenne RewelacjeKOKOSOWE PĄCZKI Z ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ Z KONOPII /przepis własny/ Składniki: 25 g mąki gryczanej 15 g kakao konopnego w proszku ( o uroczej nazwie: "KaKauKo") 25 g kokosowej odżywki białkowej z konopii łyżka łuskanych nasion konopii 1 jajko łyżeczka cukru z kwiatu kokosa 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól ok. 70 ml mleka
Poranek na słodkogratisography.com Dzisiaj od mamy otrzymałam przepis na smaczne i delikatne pączki, które po pierwsze są bardzo proste w przygotowaniu, a po drugie ich wykonanie zajmuje niespełna pół godziny. Jak to babcia, zawsze ma sposób, by w kilka chwil przygotować słodkości na przyjście niezapowiedzianych wnuków :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 400 g serka homogenizowanego naturalnego 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku
Z notatnikatakże opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż
Blondynka GotujeKarnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków. Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego. Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne
Kulinarne Fantazje Marioliprzykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okręgi. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Cukier mieszamy z cynamonem w misce. Masło roztapiamy
Gotowanie moimi oczamiBardzo smakowita alternatywa dla tradycyjnych smażonych pączków. A do tego można zaszaleć z dekorowaniem
Diteczroku ubiegłam moją mamę i sama usmażyłam tradycyjne pączki. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona, są piękne i puszyste. Składniki: 600g mąki pszennej 20g drożdży 250ml mleka (letniego) 100g roztopionego masła 3 jajka 70g cukru 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli 1l oleju rzepakowego cukier puder + ulubione nadzienie
Diteczoponki z nasionami chia, lnu,ostropesru i amarantusa. Przepis od Fit Dietetyk Małgorzaty Bernardy Składniki na pieczone pączki 15 szt: 200 ml mleka 25 g drozdzy 50 g cukru 1 łyżka masła 400 g mąki pelnoziarnistej 1 jajko pół łyżeczki soli Dodatkowo dalam po lyzce nasion Mleko z drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy
Anioły w kuchni