szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprz Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza
CoolinarniePLherbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji.Stefanka – składniki:1/2 kostki margaryny (125g)1 litr mleka3/4 szklanki cukru1 szklanka kaszy manny3 łyżki kakaoherbatniki (zależy od tego, jaka duża paczka herbatników i którą wersję chcemy zrobić… mi wyszło ok 60 herbatników czyli 2 duże paczki)Polewa:1/2 kostki margaryny (125g)1 szklanka cukru2 łyżki kakao2 łyżki wody
UgotujmyTo.plWczoraj otrzymałam paczkę od firmy Symbio - producenta zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ta produkuje i dystrybuuje żywność ekologicznego pochodzenia., gdzie podczas uprawy owoców i warzyw nie stosuje się środków chemicznych i pestycydów. Żywność bez sztucznych substancji zapachowych i barwników. Po prostu 100% natury zamkniętej w estetycznych paczuszkach i słoiczkach. :-) Więcej o każdym z produktów napiszę w przepisach z ich użyciem(...)sieciach sklepów delikatesowych takich jak: ALMA, DELIMA, K&M, BOMI oraz w szeregu dobrych sklepów specjalistycznych jak SMAK NATURY, ORGANIC FARMA ZDROWIA i wielu innych.Oto co znalazłam w paczce:1. Ekologiczny pęczak jęczmienny2. Ekologiczny makaron orkiszowy razowy3. Ekologiczna mąka gryczana4. Ekologiczna mąka kukurydziana5. Ekologiczna fasola adzuki6. Ekologiczna mąka pszenna typ 5007. Ekologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier
Szefowa kuchniSkładniki:2 paczki herbatników kakaowych 1 paczka krakersów budyń waniliowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1/2 margaryny Kasia 800 ml śmietany kremówki 4 małe opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki ugotowanego na karmel mleka skondensowanego Do posypania:wiórki kokosowe czekoladaNajlepiej dzień wcześniej przygotować masę karmelową ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę należy umieścić
Świat CiastaBułeczki CynamonoweSkładniki:- 60g drożdży-3/4 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru-2 szklanki mąki pszennej- 4 jajka- paczka cynamonu - olejek zapachowy cytrynowy (6 ml)Sposób przygotowania:1. Do garnka wlać mleko i dodać 0,25 szklanki cukru. Po zagotowaniu się mleka i rozpuszczeniu się cukru , odstawić garnek z ognia. Następnie należy dodać drożdże i mieszać(...)następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy i 0,5 szklanki cukru. Dodajemy rozpuszczone drożdże. I wszystko razem ugniatamy do jednolitej konsystencji. Jeżeli skończyłeś, odstaw miskę i przykryj ją ściereczką.3. Piekarnik nastawić
Gotuj Z Muzykąmocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.150 ml mleka75 g masła300 g mąki pszennej7 g -1 paczka suchych drożdży50 g cukru1 paczka cukru waniliowego szczypta soli Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Suche składniki wymieszać w misce, wlać mleko z masłem, wyrabiać mikserem około
Z butelką mleczka w tleCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy
Moje pyszne gotowaniewiem, jak Wy, ale ja uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;)Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu
Codzienna kuchnia niecodziennaDopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor.Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina.Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się.Owoce przełożyłam do słoika
Codzienna kuchnia niecodziennaParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów. Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. Składniki na ok. 30 sztuk: -2 szklanki mleka -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1 jajko -2 łyżeczki cukru -szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki(...)międzyczasie do wersji obiadowej musimy przygotować skwarki z cebulką. Wycinamy krążki o średnicy ok. 7 cm. Zbieramy brzegi krążków formując pączki i układamy sklejeniem do dołu na posypanej mąką stolnicy, zachowując odległości, ponieważ urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy szeroki garnek. Napełniamy do połowy wodą. Przykrywamy gazą tak, aby była dobrze naciągnięta. Można
Maminek kulinarnyKrólem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety.SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- mąka pszenna 0,5 kg- jajko 1szt- niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki- czosnek 1 ząbek- masło kostkę- śmietana 12% 100ml - sól , świeżo zmielony pieprz- feta pół paczki- szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA- mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam
Basia w kuchniWczoraj do moich drzwi zapukał kurier, przynosząc mi paczkę z produktami dystrybutora przysmaków świata - De Care. :-) Zawartość paczki bardzo mnie ucieszyła a w mojej głowie już kiełkują pomysły na wykorzystanie ich. 1. Sos Teriyakihttp://www.decare.pl/sosy-i-marynaty/sos-teriyaki 2. Napój sojowy z wapniem http://www.decare.pl/napoje-sojowe/napoj-sojowy-z-wapniem3. Krem krówkowy.http://www.decare.pl/konfitury/krem-krowkowy4. Musztarda Dijonhttp://www.decare.pl/musztardy/musztarda-oryginalna-dijon-15. Zielona herbata organicznahttp://www.decare.pl/herbatyA
Szefowa kuchnimakowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór(...)soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały
More food, love and dreamsSkładniki:1 puszka ananasówmakaronpuszka kukurydzy1 paczka żurawiny suszonejdrobiowa wędlina ok. 20 - 30dag1 paczka łuskanego słonecznika1 łyżka masłamajonezpapryka słodkasólPrzygotowanie:1. Makaron ugotować tak jak zawsze. 2. Żurawinę sparzyć w gorącej wodzie i przekroić na połowę.3. Wędlinę pokroić w kostkę.4. Słonecznik uprażyć na łyżce masła.5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, paprykę słodką,sól i dokładnie
charlotte gotujeDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki
Ciastkozercy