konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków.składniki:ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych3 marchewkido każdego słoiczka : głązka kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy kawałek chrzanu po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy zalewa1,5 l wody1 szklanka octu 10%3 łyzki soli kamiennej3(...)litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić
Monia miesza i gotujepoczątków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment(...)minut Składniki: 1 mała młoda kapusta ( ok. kg) 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru sok z cytryny do smaku 1 duży pęczek kopru Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki lub ósemki. Usunąć głąb. Poszatkować na cienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno ugnieść i pozostawić na 10 minut
Buniabaje w kuchnimarchewki 1 cebula 1-2 pomidory 2 łyżki oliwy czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laur owy śmietana koper Mięso i cebulę pokroić w kostkę . Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę i mięso.U stawić program FRY na 7 minut.Smażyć mieszając od czasu do czasu. Dodać
Moje domowe kucharzenieogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku + dymka łyżeczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej
ChilliJemyoliwek lub oleju rzepakowego - pół pęczka koperku Czosnek zetrzyj do słoika, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.Zamknij słoik i porządnie wstrząśnij. Dodaj oliwę i ponownie wstrząśnij. Posiekaj koper i dodaj do mikstury, zamieszaj i gotowe. Smacznego . CMOK
Pasje Jolkizupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki. Na talerzu aby dodać ostrości posypać oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczką chilli. Na zdrowie
Jemy Pijemyproste, że warto się skusić na domową wersję. Przy tym można dowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs
Pełny talerzkoperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około
na gazieminut. Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem
Krakowskie smaki Aniceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy i kroimy. Przekładamy do garnka, lekko podlewamy wodą (młoda kapusta jest
mojewypiekiinietylkoWitajcie,czy przygotowując jakieś przyjęcie zawsze macie problem co postawić na stole, aby gościom smakowało, ale nie wyglądało zbyt nudnie? Ostatnio imieniny taty Andrzeja i znowu
Kuchnia moimi oczaminajbardziej, małosolne, kiszone, konserwowe?. Jak dla mnie najlepsze są właśnie małosolne. Najlepsze na 3 dzień są twarde i czuć w nich wszystkie przyprawy. potrzebujemy Ogórki gruntowe (najlepiej małe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć trochę kopru, następnie kładziemy ogórki, pomiędzy(...)górkami, chrzan, liście laurowe, czosnek. Na wierzchu układamy koper zalewamy zimną wodą (na litr wody jedna łyżka soli) umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych kwiatów. Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżkę soli. Najlepsze na 3 dzień rrarossa@gmail.com
RAROSSAśrodek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek(...)gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy
Kolizje Smakówkośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania. Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz(...)Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty
Chilli Czosnek i Oliwamocniejsze stężenie to może octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam(...)kopiasta łyżka soli kamiennej Dodatki: 6 liści laurowych 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy 12 szt. ziela angielskiego 6 łyżeczek ziaren pieprzu kolorowego 1 duża marchew 6 łodyg baldachów kopru z nasionami Przygotowanie: Przygotowujemy zalewę zagotowując z solą, cukrem i octem, gotujemy aż cukier się rozpuści. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię