koper - 1035 przepisów (strona:15/69)

Duszona marchew 121

Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dusimy do miękkości ,odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy zmielone nasiona kopru włoskiego ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Chwilę podsmażamy ,oprószamy bułką tartą. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Ogórki małosolne 120

robienia póki jeszcze są mło de :) Skła dniki:   2 kg ogórków gruntowych wo da 2 łyżki soli na litr wo dy 2-3 bal dachy świeżego kopru 5 ząbków czosnku 3 liście chrzanu korzeń chrzanu    do datkowo, aby ogórki były bar dziej aromatyczne: po 3 liście porzeczki oraz wiśni       Przygotowanie: Ogórki myję i delikatnie(...)nacinam w trzech miejscach. w dużym garnku wykła d am liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki. Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu i zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą ( stosunek na 1litr wo dy 2 łyżki soli), tak aby zakryły ogórki (większa ilość pona d ogórki jest zbę dna, więc jeżeli litr to za mało to należy

ChilliJemy
Ogórki małosolne 131

chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów(...)kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni. Moje ogórki stały 6 dni bo takie mi najbardziej smakują. Zbyt długo

Mango Papaja
Sos czosnkowy 156

Qchnia po prostu Składniki: - 1 mały, gęsty, naturalny jogurt - 2 duże łyżki majonezu - 2 duże ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny  - poszatkowany koper - sól morska - pieprz Sposób wykonania: Czosnek rozgnieść, koper poszatkować, wszystko razem dokładnie wymieszać. I tyle w tym temacie :) Podawać według uznania. Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Młoda kapusta zasmażana 183

Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag wędzonego,   surowego boczku - około 2 szklanek wody - pęczek młodego kopru - ocet winny do smaku     (około 3 łyżek) - olej - 1,5 łyżki mąki pszennej  - sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy na wąskie paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie(...)tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę,  przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy do całości. Kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Chłodnik z botwiny 166

Składniki: - 2 pęczki botwiny - 1 pęczek dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 3 ogórki - 1 litr maślanki - 1 pęczek kopru -  jajka ugotowane na twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy do ich przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już(...)gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki

Qchnia po prostu
OGÓRKI MAŁOSOLNE 154

drugi dzień zaczynają mieć swój fajny smaczek ;)   Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 litr gorącej, przegotowanej wody 1 czubata łyżka grubej soli korzeń chrzanu liść chrzanu 1 baldach kopru 1 ząbek czosnku Wykonanie: Ogórkom odkrawamy ,,końcówki". Do większego słoja układamy liść chrzanu, korzeń , czosnek,  koper, wkładamy ogórki, zalewamy ciepłą wodą wodą. Przykrywamy. Do jedzenia już na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 204

były pieczone.  Lekko pikantna i dość orzeźwiająca w smaku. Syci i bardzo smakuje. Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem na 4 porcje: 6 marchewek pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy sól i pieprz 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki kawałek imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki(...)gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C, z termoobiegiem. Gdy są miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebule i czosnek (ok 3 minuty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiszone liście winogron na "dolmy" 193

SKŁADNIKI: 60 liści winogron  ZALEWA: 1 litr wody  4 łyżeczki soli morskiej  DO SŁOIKA;  3 ząbki czosnku  1 kawałek chrzanu  2 kwiatostany kopru  1 łyżeczka gorczycy białej  Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy.  PRZYGOTOWANIE: Liście myjemy i osuszamy.  Układamy po 10 sztuk liści na kupkę(...)zawijamy nitką, tak aby powstały nam ruloniki.  Gdy wszystko już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper.  Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej piwnicy. Liście faszerujemy jak chcemy... soczewicà, pilawem, bulgurem, i czym nam się tylko

Zainspiruj się kuchnią
ZUPA-KREM KOPERKOWA 162

lubię!    Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy warzyw, wciśnięta gdzieś w kącie pomiędzy skarpetkami a miodem. Stała i czekała. Takiego dorodnego kopru na oczy nie widziałam! Grube pęki soczystej, pachnącej zieleni aż wzywały do zakupu.     Rzadko używam koper, chyba, że do młodych ziemniaczków, których już tak dawno nie jadłam

W kuchni Karmel-itki
Karkówka duszona z młodą kapustą 168

smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą(...)stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.  Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa

W kuchennym oknie Ewy
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 190

szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej(...)zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę). Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Na talerzu ułożyć makaron wraz ze szparagami, dodać cząstki łososia, ozdobić pomidorkami i polać dressingiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 199

przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko: 70 Kcal białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g SKŁADNIKI: 1 fenkuł (koper włoski) 100 ml dobrego wytrawnego wina 6 ziaren pieprzu pęczek koperku 4 gwiazdki anyżku 1 listek laurowy 1 szalotka drobno posiekana 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing(...)fraiche 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 sałata Przygotowanie produktów: Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chłodnik z botwiny 138

ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru  1 jogurt grecki 4 jajka  sól  pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy i przełożyć do garnka. Zalać wodą, tak aby tylko delikatnie przykryć liście. Dolać(...)grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.  Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z jajkiem na twardo

Jemy Pijemy
Egzotycznie i pikantnie 207

jest niepowtarzalny. Kurczak kap-malajski Składniki: 600g piersi kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 2 pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru(...)ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam nasiona kopru, laskę cynamonu, anyż, kardamon, kmin rzymski i na średnim ogniu podsmażam, żeby uwolnić aromat z przypraw, ale nie dopuszczam, żeby się przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę

Kuchnia Prezydentowej