koper - 1035 przepisów (strona:22/69)

Cebulka marynowana 169

się do sałatek i do dekoracji dań.Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.Składniki:-1/2 kg cebulki dymki-jedna marchewka-3 ząbki czosnku-koper-listki laurowe-pieprz ziarnisty-gorczyca-ziele angielskieNa zalewę:-3 szklanki wody-1/2 szklanki octu 10%-5 łyżek cukru-1 łyżka soli   Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.Marchewk(...)kroimy w plasterki.Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.Do każdego wkładamy:-ząbek czosnku-gałązkę kopru-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy   W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut.   Dodajemy cebulkę i gotujemy

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 112

wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.Gotujemy razem ok. 15 minut.   Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.   Kapuśniaczek - marzenie.....Smacznego

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 139

ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg -2 l wody -4 łyżki soli -kilka ząbków czosnku -po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki -korzeń chrzanu -gałązki kopru    Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy w słoju. Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek.  Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki. Zamykamy słój i czekamy

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 964

papryka-1 cebula-kilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru   Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.Wszystko dokładnie mieszamy.   Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy(...)kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem.   Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy.   Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia wody gotujemy 7-10 minut.Wyciągamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 157

czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.Gotujemy(...)minut.   Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Buraki obieramy i kroimy w słupki.   Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można

Maminek kulinarny
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 166

oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając te wpisy jeden za drugim, zdecydowałam się przygotować swoją własną przyprawę - z tym, co lubię, z tym, co chcę w niej mieć. Świadomie zrezygnowałam z cytrynowych skórek i anyżu(...)przyprawy)25 g cynamonu15 g kardamonu10 g mielonego imbiru5 g czarnego pieprzu5 g goździków5 g gałki muszkatołowej5 g ziaren kolendry5 g ziarenek wanilii3 g ziela angielskiego2 g kopru włoskiegoPrzyprawy utłuc w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na pył. Dokładnie wymieszać, przesiać przez sitko. Przesypać do szczelnego słoiczka.Smacznego!Pierniczki będą dopiero w grudniu. Ale teraz podam przepisy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 137

przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest wyjątkowy i zupełnie inny - wiem(...)BBC.Ciasto kasztanowe Giovanniego SerrettoSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)225 g masła250 g miodu100 g jasnego brązowego cukru4 jajka350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka nasion kopru włoskiego150 g upieczonych, obranych kasztanówdodatkowo:50 g upieczonych, obranych kasztanów20 g orzechów piniowych1 łyżeczka soliMasło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OGÓRKI MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI 128

lubie do dziś jej kuchnię że bardzo chętnie korzystam z tych sprawdzonych przepisów. Składniki: 1.5 kg ogórków gruntowych zalewa: 6 szkl wody przegotowanej 1.5 łyżki soli-najlepiej kamiennej koper razem z baldachimem korzeń i liśc chrzanu 3 listki wiśniowe 2 zabki czosnku Wykonanie: Ogórki układamy w słoju.Wkładamy też korzeń i liśc chrzanowy,liście wisniowe,obrane ząbki czosnku i koper

Z Majeczką w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 129

ogórkiSkładniki:1 kg ogóreczków gruntowychzalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu8 łyżek cukru2 płaskie łyzki solido kazdego słoika 0,5:1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru,przyprawy:1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna

Z Majeczką w kuchni
OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ 156

szklanki cukru 1 łyżka soli na każdy słoik 0,5l :1 listek laurowy,4 pieprze ziarniste,okolo 15 plastereczków marchwi,połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórka Wykonanie: Na dno kazdego słoika wrzucamy plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie składniki zaleway zagotowujemy,gorącą

Z Majeczką w kuchni
Ogórki małosolne "na jutro" 232

Ogórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego.Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:- 1kg ogórków gruntowych,- gałązki lub pęczek świeżego kopru,- duży liść chrzanu,- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk- ok 4 ząbków czosnku.Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy

Malinowe Pocałunki
ogórki małosolne z kminkiem... 180

Składniki: 4 kg ogórki gruntowe, 2 pęczki koper do kiszenia, 5 większych liście chrzanu, 4 duże czosnek główki, - ile potrzeba woda gorąca, - w opisie sól kamienna, 6 łyżek kminek ziarna ogórki moczyć w zimnej wodzie ze 4 godziny wodę wylać i ogórki wytrzeć ściereczką kuchenną w wyparzonym kamiennym garnku (pojemność na 5 kg ogórków) na dnie ułożyć opłukany pęk kopru

W Mojej Kuchni Lubię
ogórki małosolne z filtrowanej wody... 144

Składniki: ogórek gruntowy 4 kg, koper 4 podsuszone gałązki, korzeń chrzanu 2 duże, liść winogronowy 3 gałązki, chrzan 4 liście, czosnek ząbki 12 sztuk, kminek cały 2 łyżki, sól - ile potrzeba, woda filtrowana z dzbanka Dafi - ile potrzeba ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną 595

smaczna, lekka i przyjemna sałatka. Zapraszam Sałatka z selerem naciowym i żurawiną dwie piersi z kurczaka jedna paczka selera naciowego 2 garści żurawiny suszonej przyprawa do kurczaka/kucharek pęczek kopru pęczek szczypiorku majonez jogurt naturalny Selera myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Następnie sparzamy go ( ja to robię około 2 czajnikami wrzącej wody), odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kurczaka(...)kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka lub kucharkiem. (należy uważać z ilością kucharka - żeby nie było zbyt słone). Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso się odpowiednio zetnie. Koper i szczypiorek umyć. Kroimy zieleninę. Sparzamy żurawinę, gdy wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki. (po wystudzeniu) Dodajemy majonez i niewielką ilość jogurtu naturalnego dla zneutralizowania smaku majonezu

Kuchnia moimi oczami
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 193

mnie był genialny:))))Pozdrawiam Was w ten pochmurny dzień. Mam nadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny...Składniki:1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków,3 gałązki świeżego kopru,3 gałązki natki pietruszki,gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu,2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody).Zalewa Octowo winna:szklanka octu 10 %,szklanka białego wytrawnego(...)godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu.Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej

Anioły w kuchni