koper - 1035 przepisów (strona:25/69)

Sałatka awokado z kumkwatem 158

Sałatka awokado z kumkwatem   1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić

Pij soki wyciskane
Sałatka ananas i sezam 268

Sałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze

Pij soki wyciskane
Prosta surówka - fenkuł i granat 212

pomarańcze - sałatka -  Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami -  Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki -  Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny

Stare Gary
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 276

Pikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki cytrynowej skórki i dodajemy do twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie pestki, a cytrynę kroimy

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 183

oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy

La grande e la piccola cuoca
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 268

łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś

Kraina Miodem Płynąca
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 171

ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 50 ml miodu lipowego 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli 400 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki suszonej żurawiny Skórka

Codziennik Kuchenny
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 191

wody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego

Stare Gary
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 190

ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 146

zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek

Ciastka - domowe słodkości
Fenkuł duszony z serkiem topionym 150

Proste, szybkie i smaczne, doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie. Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest u nas mało popularny, a szkoda bo to całkiem smaczne warzywo, warte odkrycia. 2 szt. fenkułu 1 serek topiony śmietankowy 1 średnia cebula 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz Cebule pokroić w kostkę i lekko

Jadło i czytadło
Fasolka konserwowa MEXICO! 281

całość) - 1 łyżeczka- czosnek w płatkach - chili suszone w nitkach (może też być świeże pokrojone w paseczki) - 1 łyżka kurkumy - 1 łyżka utartych przypraw w moździerzu: kminu rzymskiego, nasion kopru, papryki suszonej (każdej przyprawy dajemy około 3/4 łyżeczki i razem ucieramy) ZALEWA: - 1 litr przegotowanej wody - 1/2 szklanki octu spirytusowego - 3/4 szklanki cukru - 1 duża łyżka miodu - 2,5 łyżki

SMYKWKUCHNI
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 241

Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku podstawowych: bazylii, pietruszki, kopru czy mięty, ale one, hodowane w szklarniach czy na niedoświetlonych u nas w zimie parapetach, już nie smakują tak samo i nie mają takiej głębi. Jak najprościej przechować świeże zioła

Karo in the Kitchen
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 192

tych, którzy nigdy nie słyszeli o restauracji, zapraszam na stronę Ale Gloria – tam znajdziecie więcej informacji. Menu degustacyjne Przystawki Ceviche z polędwicy dorsza z mango, awokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips

Kuchnia Bazylii
Pieczony boczek z fenkułem 158

wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek  (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista  1 duży fenkuł (koper włoski) lub dwa mniejsze  2 łyżki śmietanki 36% 1 główka czosnku Na sam początek myjemy nasz boczek, kładziemy skórą do góry i bardzo ostrym nożem nacinamy go w rąby

Kuba Gotuje