zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków ! Składniki: * ogórki gruntowe * gałązki kopru * kilka ząbków czosnku * sól * woda Wykonanie: Nie podaję szczegółowych proporcji dotyczących składników, gdyż każdy z Was dostosuje je odpowiednio do słoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować. Ogórki umyć(...)słoju ułożyć dość ciasno warstwę ogórków. Między ogórki włożyć 3-4 ząbki czosnku ( ja włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć. Ogórki przechowywane
kolorowotorcikowoPost Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskaneSałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić
Pij soki wyciskaneSałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze
Pij soki wyciskanepomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny
Stare GaryPikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki cytrynowej skórki i dodajemy do twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie pestki, a cytrynę kroimy
Karo in the Kitchenoliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy
La grande e la piccola cuocałyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś
Kraina Miodem Płynącaciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 50 ml miodu lipowego 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli 400 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki suszonej żurawiny Skórka
Codziennik Kuchennywody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego
Stare Garyciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodziezwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok. Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek
Ciastka - domowe słodkościpomidora kroimy na mniejsze ćwiartki i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, lubczyk, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie zgrubienia na liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy je również spiąć wykałaczką, ale jeśli je dobrze zawiniemy i ściśniemy
Zasmakuj KuchniProste, szybkie i smaczne, doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie. Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest u nas mało popularny, a szkoda bo to całkiem smaczne warzywo, warte odkrycia. 2 szt. fenkułu 1 serek topiony śmietankowy 1 średnia cebula 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz Cebule pokroić w kostkę i lekko
Jadło i czytadło