koper - 1035 przepisów (strona:25/69)

Ogórki małosolne 212

zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków ! Składniki: * ogórki gruntowe * gałązki kopru * kilka ząbków czosnku * sól * woda Wykonanie: Nie podaję szczegółowych proporcji dotyczących składników, gdyż każdy z Was dostosuje je odpowiednio do słoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować. Ogórki umyć(...)słoju ułożyć dość ciasno warstwę ogórków. Między ogórki włożyć 3-4 ząbki czosnku ( ja włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć.  Ogórki przechowywane

kolorowotorcikowo
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala 169

Post Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 207

Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić

Pij soki wyciskane
Sałatka awokado z kumkwatem 131

Sałatka awokado z kumkwatem   1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić

Pij soki wyciskane
Sałatka ananas i sezam 251

Sałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze

Pij soki wyciskane
Prosta surówka - fenkuł i granat 181

pomarańcze - sałatka -  Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami -  Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki -  Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny

Stare Gary
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 253

Pikantne, wytrawne – mimo że bez wielu przypraw, bardzo bogate. Świeżo i smacznie. Lekko! Łososia wyjmujemy z opakowania i drobno kroimy. W miseczce mieszamy ser twarogowy z chrzanem i posiekanym koprem. Cytrynę myjemy i parzymy – ścieramy ½ łyżeczki cytrynowej skórki i dodajemy do twarogu, następnie cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w segmenty, bez błonek. Wyrzucamy wszystkie pestki, a cytrynę kroimy

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 161

oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy

La grande e la piccola cuoca
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 241

łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś

Kraina Miodem Płynąca
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 150

ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki żytniej razowej 50 g mąki graham (lub orkiszowej) 1 łyżeczka kopru włoskiego (w przepisie 2 łyżeczki) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 50 ml miodu lipowego 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli 400 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki suszonej żurawiny Skórka

Codziennik Kuchenny
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 172

wody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego

Stare Gary
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 171

ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 126

zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 182

pomidora kroimy na mniejsze ćwiartki i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, lubczyk, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie zgrubienia na liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy je również spiąć wykałaczką, ale jeśli je dobrze zawiniemy i ściśniemy

Zasmakuj Kuchni
Fenkuł duszony z serkiem topionym 134

Proste, szybkie i smaczne, doskonałe zarówno jako dodatek do innej potrawy, jak i samodzielne danie. Fenkuł czyli inaczej koper włoski jest u nas mało popularny, a szkoda bo to całkiem smaczne warzywo, warte odkrycia. 2 szt. fenkułu 1 serek topiony śmietankowy 1 średnia cebula 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz Cebule pokroić w kostkę i lekko

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania