koper - 1035 przepisów (strona:32/69)

Chłodnik z botwinki 228

rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę - w chłodniku warzywa powinny chrupać:) Do miski wykładamy zsiadłe mleko - warto je roztrzepać, dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koper. Mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Najlepiej zostawić chłodnik w lodówce na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły. Można podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo

Kulinarne Inspiracje
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 314

dawna, uwielbiam jej korzenny aromat. Jest to tradycyjna azjatycka mieszanka przypraw, popularna m. in. w kuchni indyjskiej w jej skład wchodza: cynamon, gałka muszkatałowa, pieprz, chilli, kardamon, anyż lub koper włoski, kolendra, kozieradka. Zawsze kiedy ktoś z domowników pomylił pudełeczka i otworzył to zawierające mieszankę garam masala słyszłam "po co Ci tyle przyprawy do pienika?!" :) Muszę przyznać, że dało

DefinicjaSmaku
Ogród w czerwcu 189

wymarzona żurawka "Southern Comfort" o przepięknych złotych liściach. Widok na grządki: najwyższe są boby, przed nimi groszki, mini brukselka, trochę marchewki i sałaty. Na pierwszym planie eksperyment ogórkowy, trochę kopru i kminku, gipsówka i ledwie widoczne buraki liściowe. A tutaj druga grządka- na niej w tym roku królują dyniowate, pomidory i eksperymenty: głąbigroszek, szarłat, okra i mini wiesiołki. Róża powoli

les mirabelles
Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórków 160

miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki.  Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie upały

Jemy Pijemy
Ekspresowy zakwas z buraka do barszczu wigilijnego 208

wody 7 średnich i twardych buraków 1 cebula  1/2 główki czosnku 6 liści laurowych  8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kolendry zmieszanej z kminem i nasionami kopru 1 łyżka soli 1/2 jabłka Wodę przegotować dodać sól i ostudzić. Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na szatkownicy. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia, w którym

Jemy Pijemy
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 256

migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki

codojedzenia
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 177

Łodygi kroję w poprzek na małe krążki, odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, duszę ok. 5 minut na maśle pod przykryciem, żeby nie zbrązowiała. Dodaję sól, cukier, i pokrojone łodygi kopru, duszę kolejne 5 minut. Dodaję bulion, łyżkę octu winnego i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut.  2. Zestawiam z ognia, miksuję i ponownie stawiam na ogień. Doprowadzam

Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 212

zkartoflanegopola.blox.pl/html   Karolina   http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/   albahaca!   http://canihaveabite.blox.pl/html   Kuchnia Pees  http://kuchnia-pees.blogspot.com/   Paulina http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com   Jola http://abcmojejkuchni.blogspot.com/   Koper   http://koper-w-kuchni.blogspot.com/     Midnighht Spoon   http://www.midnightspoon.com/     Kasia http://przecinkowa.blogspot.com/       Karolka http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/   Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/       Milena

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 218

się nie zamartwiać i zwyczajnie korzystać z mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które

Kuchnia Prezydentowej
Młoda kapusta 229

przyrządza i to przemawia za tym by skorzystać z tej propozycji... Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kostki masła sól, pieprz świeżo mielony sok z 1/2 cytryny pęczek świeżego kopru Wykonanie: Kapustę z szatkujemy następnie sparzmy wrzącą wodą odcedzamy.W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem oraz sokiem z cytryny

kgwjanczewo
Kotlety jajeczne z kalafiorem 300

użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej miski. To samo zrobić z marchewką, kalafiorem oraz żółtym serem. Na koniec dodać surowe jajko, bułkę tartą (do odpowiedniej konsystencji), zeszkloną cebulę, koper, serek i musztardę... doprawić solą oraz pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieść całą masę. Powinna się nie rozpadać. Uformować w dłoniach kotleciki i obtoczyć z każdej strony w tartej

Kuchnia Ellie
Chłodnik szpinakowy z zielonymi warzywami 196

ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek i szczypiorek siekamy.  3. W blenderze miksujemy szpinak z maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  4. Dodajemy ogórka, szczypior i koper, mieszamy.  5. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem

Szefowa kuchni
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 178

nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru włoskiego. Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się

królestwo garów
Sałatka krabowa 322

cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper drobno siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu

Marder&Marder Manufacture